Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ελλάδα από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην χώρα μας στους 53.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα, επιπλέον 23 στην δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας και 49 ακόμη σε κρουαζιερόπλοιο. Συνολικά τα κρούσματα είναι τουλάχιστον 1.514 αλλά όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας, υπάρχουν νεότερα δεδομένα για το πλοίο οπότε ο πραγματικός αριθμός αυτός αναμένεται να αναθεωρηθεί.
Σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας παραμένουν διασωληνωμένοι 91 ασθενείς με COVID-19 δ, με μέση ηλικία τα 65 έτη. Από αυτούς 16 είναι γυναίκες. Το 75% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω τν 70 ετών. Εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 72 έτη. Από αυτούς οι 39 ήταν άνδρες και οι 14 γυναίκες , ενώ το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν γίνει 18.844 τεστ.
Εγκεφαλικές βλάβες σε μικρό ποσοστό
Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που νοσούν σοβαρά, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις νευρολόγων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους οποίους ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.
Εκτός από τυπικά συμπτώματα - πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή - ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στην νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, «ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα. Όλα αυτά προστίθενται στα ήδη γνωστά συμπτώματα της εξασθένησης των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης των ασθενών.
Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων ακόμα του 15% των σοβαρά ασθενών και, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, πρόκειται για ένα είδος εγκεφαλοπάθειας. Είναι γνωστό ότι ένας ιός μπορεί προσβάλει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει εκεί φλεγμονή, πρόσθεσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι προβλήματα δημιουργεί και η μείωση του οξυγόνου, με επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια περιστατικά καταγράφονται και με την κοινή γρίπη.
Ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη εξετάζει αυτά τα συμπτώματα της νόσου COVID-19.
Για τους θανάτους, τα ποσοστά νοσηλείας και τα παιδιά
«Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ήρεμα και να παίρνουν αξιόπιστες πληροφορίες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως εξαιρετικά σπάνια εκδηλώνεται η βαριά μορφή της νόσου στα παιδιά. «Μη δημιουργούμε μία κατάσταση φόβου [...] αλλά να αντιλαμβάνονται και αυτά τα βασικά μηνύματα για την υγιεινή των χεριών και του βήχα και γιατί αγαπάμε τους δικούς ηλικιωμένους από μακριά».
«Φυσικά και κανείς δεν είναι άνοσος. Εξαιρετικά σπάνια μπορούμε να δούμε απώλειες σε νέους ανθρώπους». Δεδομένα από 37 χώρες, καταδεικνύουν ότι περίπου 0,66% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνει. Τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνονται μετά την ηλικία των 50 ετών (8%). Για ηλικίες άνω των 60 ετών ήταν 12%, για ασθενείς 70 ετών και άνω είναι 16% και για νοσούντες άνω των 80 ετών, το ποσοστό νοσηλείας είναι 18%.
Ο ίδιος τόνισε πως ο λόγος που λαμβάνονται τα μέτρα είναι η εξαιρετικά κολλητική φύση του ιού και η ταχύτατη διασπορά του. «Αν τον αφήναμε να τρέξει στην κυριολεξία θα μας διέλυε».
Παρά τη σοβαρή κατάσταση αρχίζει σταδιακά να επιβραδύνεται ο ρυθμός νέων κρουσμάτων και νεκρών παγκοσμίως, παρατήρησε ο κ. Τσιόδρας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα μέτρα και το αν η διασπορά του ιού μπορεί να διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι τα μέτρα ελήφθησαν προκειμένου να μη νοσήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ταυτόχρονα ενώ, αν δεν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως, η Ελλάδα θα ακολουθούσε την πορεία της Ισπανίας όπου θρηνεί χιλιάδες νεκρούς.
«Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την επιδημία ως το καλοκαίρι, δεν θέλουμε να εκτεθούμε όλοι στον ιό τώρα. Όλοι μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν θέλουμε να στρεσάρουμε το Σύστημα Υγείας όλοι μαζί. Τα μέτρα επαναξιολογούνται όλη την ώρα. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στο χρόνο»
σχόλια