«Κρίση; Ποια κρίση;», διερωτάται το περιοδικό Focus που αναφερόμενο στα πλούσια τζάκια της Ελλάδας συμπεραίνει ότι το πάρτι για τους πλούσιους συνεχίζεται στη χώρα που κινδυνεύει να βρεθεί έξω από το ευρώ και όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι στέκονται στην ουρά για συσσίτιο. Για το περιοδικό δεν υπάρχει λόγος για να εγκαταλείψει η ελπίδα τους πλούσιους Έλληνες αφού μπορούν να επωφεληθούν από την κατάντια της χώρας.
Το μεγαλύτερο όνομα Έλληνα κροίσου φέρει το όνομα του Ωνάση, επισημαίνει το Focus. Αριστοτέλης Μυστακίδης… «Ο 50χρονος επιχειρηματίας με την διπλή ιθαγένεια-ελληνική και βρετανική- έχει μέσω της μεταλλευτικής εταιρίας του Glencore, μια περιουσία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τώρα είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την αγορά της Λάρκο. Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, τότε ο Μυστακίδης θα μπορούσε να αγοράσει την εταιρία σε τιμή ευκαιρίας. Έτσι αξίζει τον κόπο για τους πάμπλουτους Έλληνες επιχειρηματίες να κρύψουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και να ελπίζουν στην επιστροφή της δραχμής».
Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στην οικογένεια Λάτση. Ο Σπύρος Λάτσης με περιουσία 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ιδιοκτήτης της Eurobank μπορεί να έχασε δις από το κούρεμα, ωστόσο θα επωφεληθεί άτοκα από την ανακεφαλαιοποίηση των 50 δις ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχουν και οι Έλληνες εφοπλιστές που μπορεί να έχουν 3760 πλοία στην κατοχή τους, όμως μόνο στα 862 από αυτά έχουν σηκώσει την ελληνική σημαία. «Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά δουλεύουν μόνο μια ημέρα την εβδομάδα. Παρά τον προφανή πλούτο της και τη μικρή συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία, η κάστα των Ελλήνων εφοπλιστών απαλλάσσεται από τους φόρους ακόμη και με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα. Οι ναυτιλιακές εταιρίες δεν καταβάλουν φόρο εισοδήματος ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες φορολογούνται από τα 357 ευρώ μηνιαίο εισόδημα».
Επομένως για το Focus το δίλλημα είναι το χρέος και οι κερδοσκόποι της κρίσης. «Ποια κρίση; Για τους πλούσιους της Ελλάδας το πάρτι συνεχίζεται», καταλήγει το δημοσίευμα.