Κτηματολόγιο: Μέγιστο όριο της παράτασης οι 6 μήνες, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Κτηματολόγιο: Μέγιστο όριο της παράτασης οι 6 μήνες, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση Facebook Twitter
AΠΕ-ΜΠΕ
0

Διευκρινήσεις για την παράταση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος  Δημαράς.

Ο κ. Δημαράς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Μπούρας, σημείωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος γνωρίζει και κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες, ιδίως στην περιφέρεια, για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο.

«Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο έκανε δεκτή τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να δίνει, όπου απαιτείται και συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, παράταση υποβολής δηλώσεων έως και έξι μήνες πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης» διευκρίνισε ο υφυπουργός και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες καθώς η παράταση με μέγιστο όριο τους έξι μήνες δεν είναι σε καμία περίπτωση μία γενική παράταση. Θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές για τις οποίες ο υπουργός θα κρίνει κάθε φορά την ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης, μέσω συγκεκριμένων Υπουργικών Αποφάσεων, επιβεβλημένη.

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν», είπε ο κ. Δημαράς, «ότι το υπουργείο δεν πρέπει να δώσει μία γενική παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, καθώς οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις επιφέρουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. (Συνεπώς), είναι επιβεβλημένο οι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, να υποβάλουν τη δήλωσή τους ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να πάρουν προθεσμία κατάθεσης των υπόλοιπων δικαιολογητικών σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις κοστίζουν στους πολίτες, καθώς μετά την προθεσμία λήξης και για μία επταετία θα απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις και έξοδα δικηγόρων και τοπογράφων. Επιπλέον, οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν, θα χαθούν».

Τέλος, ο υφυπουργός σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2015 στο Κτηματολόγιο, καθώς πλέον κτηματογραφείται σχεδόν ολόκληρη η Χώρα και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η ολοκλήρωσή του, καθώς όπως ανέφερε «το Κτηματολόγιο συνδέεται άμεσα με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ