Σταδιακά θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή των μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων που πάρθηκαν για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, στις 11 Μαΐου οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα επιστρέψουν στα σχολεία ενώ με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση και θα ανοίξουν τα φροντιστήρια για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών. Τα Γυμνάσια και η Α΄ και Β΄ Λυκείου, όπως και τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευση και τα κέντρα Ξένων Γλωσσών θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά μία εβδομάδα μετά. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ολοκλήρωση μαθημάτων σε γυμνάσια και λύκεια στις 12 Ιουνίου.
«Τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το απόγευμα της Τετάρτης οι ανακοινώσεις Κεραμέως
Σήμερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα παραστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση με τον Σωτηρή Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και θα αναφερθεί στα μέτρα για τα σχολεία. Απαραίτητα θα είναι τα αντισηπτικά σε κάθε τάξη ενώ οι μαθητές δεν θα ξεπερνούν τους 15 ανά αίθουσα. Άγνωστο παραμένει ακόμα αν οι μαθητές ή οι καθηγητές θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Σημειώνεται ότι ο αριθμός μαθητών της Γ' Λυκείου ανέρχεται σε 100.000 ενώ οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων Λυκείου και Γυμνασίου, ξεπερνούν τους 550.000.
Με στόχο τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα αναμένεται να εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος η διαρρύθμιση πολλών σχολείων, με τα κοινά προαύλια για Γυμνάσια και Λύκεια και περιορισμένους χώρους σε συνδυασμό με την απειλή νέας έξαρσης του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των μαθημάτων όπως ίσχυε.
«Η παρουσίαση του σχεδίου από την υπουργό Παιδείας θα δώσει το έναυσμα σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς και διοικητικές υπηρεσίες να ξεκινήσουν έναν αγώνα δρόμου περίπου 12 ημερών ώστε οι μαθητές να βρουν εξοπλισμένα τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα προσθέτοντας πως η πολιτική ηγεσία έχει ήδη ετοιμάσει προσχέδια οδηγιών προς τις υπηρεσίες και τις διευθύνσεις σχολείων.
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διεξαγωγή τους θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αριθμός αιθουσών με στόχο οι υποψήφιοι να μην υπερβαίνουν τους 10 ανά αίθουσα. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των γυμνασίων. Θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας. Τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι καθηγητές επιτηρητές. Όσον αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική μέριμνα.
Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα Πανεπιστήμια, σε ποσοστό 96,99% πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το υπολειπόμενο ποσοστό αφορά σε εργαστήρια που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από το διαδίκτυο. Εκτιμάται ότι τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια μπορούν να ολοκληρωθούν διαδικτυακά καθώς ενώ μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εξεταστική. Χθες, ξεκίνησε η διαδικασία της κατ' οίκον διανομής συγγραμμάτων.
Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα/Ελεύθερος Τύπος
σχόλια