Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, καθώς αν και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου τις επόμενες εβδομάδες, τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και οι γεμάτες ΜΕΘ στα νοσοκομεία δημιουργούν «δεύτερες σκέψεις» τόσο στις αρχές όσο και στους ειδικούς.
Η ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 29η Μαρτίου, ώστε καταναλωτές και έμποροι να προλάβουν την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Παρόλα αυτά το σενάριο του ανοίγαμτος του λιανεμπορίου δεν έχει οριστικοποιηθεί σε καμία περίπτωση και αρκετοί ειδικοί εκφράζουν δημόσια τις επιφυλάξεις τους για την άρση των μέτρων του lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «με τα δεδομένα αυτής της στιγμής δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει πως τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι επιστήμονες και αυτοί θα εξετάσουν την πορεία της πανδημίας την ερχόμενη εβδομάδα».
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, εάν τα ημερήσια κρούσματα συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό και η πίεση στο ΕΣΥ δεν έχει περιοριστεί κυβέρνηση και επιστήμονες εμφανίζονται έτοιμοι, την ερχόμενη Παρασκευή να μεταθέσουν το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων. Στόχος φέρεται να είναι τα όποια βήματα να γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, πάντως μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο δήλωσε ότι το 13032 είναι έτοιμο προς χρήση όσον αφορά στο τεχνολογικό κομμάτι. «Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα «παραθυράκια» που υπάρχουν παραδέχθηκε ότι ένας πολίτης μπορεί να στείλει μήνυμα από άλλο κινητό έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ακόμα 3ωρο, ωστόσο σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης, ενώ η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τους κινδύνους.
Τζανάκης: Κάτω από 1.000 κρούσματα στο τέλος Απριλίου
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι σε 10 μέρες στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται 710- 750 διασωληνωμένοι κι εκεί θα τερματίσει, καθώς η αποσυμπίεση των μονάδων είναι ακόμα πιο αργή από ότι όταν γεμίζουν. «Στα μέσα Απριλίου θα είμαστε ακόμα ψηλά, σε τετραψήφιο νούμερο, κάτω από 2.000 κρούσματα σίγουρα, γύρω στα 1.000-1.200 κρούσματα και από το τέλος Απριλίου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια σαφή πτώση κάτω από 1.000 κρούσματα και ίσως μέσα στο Πάσχα θα είμαστε όπως ήμασταν και στις γιορτές των Χριστουγέννων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά, οι εμβολιασμοί συνεχιστούν σε αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν και δε θα υπάρξει κάποιος δυναμικός παράγοντας, όπως μια νέα μετάλλαξη.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι «θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές».
Τι θα γίνει με την εστίαση
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος για την εστίαση έχει τεθεί για τις 15 Απριλίου και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, εάν μετατεθεί για αργότερα το λιανεμπόριο τότε θα πρέπει αφεθεί χρόνος μεταξύ των δύο ανοιγμάτων. Αυτό θα συμβεί προκειμένου επιστήμονες πριν ανάψουν το «πράσινο φως» να έχουν χειροπιαστά δεδομένα από την επιδημιολογική επιβάρυνση από το λιανεμπόριο.
Έτσι, εάν καθυστερήσουν τα καταστήματα, θα καθυστερήσει ανάλογα και η εστίαση. Σε κάθε περίπτωση πάντως η εστίαση, όταν αυτό συμβεί, αναμένεται να λειτουργήσει μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι. Υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, τάχθηκε και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.
Παυλάκης: Θα έχουμε 3.000 νεκρούς τον επόμενο μήνα - Όχι στο άνοιγμα της εστίασης
Τον επόμενο μήνα θα έχουμε 3.000 νεκρούς από κορωνοϊό, δήλωσε στο Mega ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο του τρίτου κύματος της πανδημίας και ως τούτου τάχθηκε κατά ενός ανοίγματος της οικονομίας.
«Από την αρχή της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε.
«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3.000 νεκροί λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο» πρόσθεσε.