Μαγιορκίνης: Πρόταση για «δεξαμενοποιημένο testing» στις αφίξεις

Μαγιορκίνης: Πρόταση για «δεξαμενοποιημένο testing» στις αφίξεις Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Την πρόταση για τα τεστ σε τουρίστες που θα έρθουν τον Ιούλιο από χώρες εκτός λίστας, αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας κατά του κορωνοϊού, αποτελεί ταυτόχρονα και μέλος της τριμελούς επιτροπής που υπογράφει την εισήγηση για τις 29 χώρες από τις οποίες μπορούν να έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η «χωρητικότητα» των τεστ με ευρωπαϊκή οδηγία κιόλας, «δεν είναι μόνο δική μας οδηγία, εμείς την προτείνουμε πολύ καιρό με το λεγόμενο «δεξαμενοποιημένο testing», δηλαδή για 30 άτομα να τρέξει ένα τεστ που να συμπεριλαμβάνει και τα 30 άτομα και αυτό έχει αποδειχτεί ότι είναι ισοδύναμο».

Δίνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί πως σε περίπτωση 150 τουριστών αν χρειαστεί θα πάρουν από όλους δείγμα και αντί να τρέξουν 150 τεστ αυτά μπαίνουν σε μικροδεξαμενές και ελέγχονται με 5 τεστ.

Πρόωρες οι εκτιμήσεις για ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «θα επαναξιολογήσουμε για τουρίστες από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. Προς το παρόν η επιδημικότητα τους είναι υψηλή». Ειδικότερα για την άφιξη τουριστών από Βρετανία ο ίδιος ανέφερε πως «δεν το βλέπουμε να γίνεται σύντομα». 

Σχετικά με την Ιταλία ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μία «κατακερματισμένη» χώρα, και αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνουν δεκτοί επισκέπτες από μέρη της χώρας. 

«Σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να κάνουμε εκτιμήσεις» είπε ο κ. Μαγιορκίνης όταν ρωτήθηκε για το άνοιγμα των συνόρων σε ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία.

Κριτήρια αξιολόγησης των 29 χωρών

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας κατά του κορωνοϊού εξήγησε πως η επιτροπή αξιολογεί τις χώρες ανάλογα με την επιδημικότητα τους. «Δίνει μια σύσταση στο υπουργείο τουρισμού, ποιες χώρες έχουν αυξημένη επιδημικότητα και ποιες χαμηλότερη. Αξιολογούμε καταρχάς την λίστα που έχει βγάλει η EASA, η ευρωπαϊκή οργάνωση για την ασφάλεια των αεροδρομίων, η οποία αξιολογεί την ασφάλεια των διαφόρων αεροδρομίων», ανέφερε. 

«Άρα αρχικά αξιολογήσαμε αυτήν και ύστερα τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και είδαμε ότι ταιριάζουν αυτά τα δεδομένα. Έτσι, σε πρώτη φάση είπαμε ότι υιοθετούμε την λίστα της EΑSA, δηλαδή έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα και επαναξιολογείται και από εμάς και από την EASA».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM