Μερική έκλειψη Ηλίου: Δείτε το βίντεο - Πότε θα γίνει η επόμενη

Μερική έκλειψη Ηλίου: Κορυφώθηκε το φαινόμενο και στην Ελλάδα- Πότε θα γίνει η επόμενη Facebook Twitter
Φωτ: EPA/PETER KOMKA
0

Μερική έκλειψη Ηλίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, η οποία ήταν μεταξύ άλλων ορατή και στην Ελλάδα, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι.

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης ήταν περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα άρχισε στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό άγγιξε το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) συνέβη στις 13:43 και το φαινόμενο ολοκληρώθηκε στις 14:51. Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη άρχισε στις 12:30, κορυφώθηκε στις 13:38 και τελείωσε στις 14:46.

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022. Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.

Δείτε το βίντεο του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ -------- Έλληνας χορεύει στην εθνική όπερα της Οδησσού και ζει μόνος στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου

Ελλάδα / Έλληνας χορεύει στην εθνική όπερα της Οδησσού και ζει μόνος στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου

Ο χορευτής Errik Nour που άφησε την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρό του στην εμπόλεμη Ουκρανία μιλάει στην LiFO για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, την καθημερινότητα σε μια πόλη που αγαπάει τις τέχνες, αλλά ζει με τον εφιάλτη του πολέμου και το Πάσχα που (δεν) μοιάζει με το ελληνικό
ΜΙΛΤΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ