Πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κινήθηκε η θερμοκρασία τον Μάιο, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Meteo.
Για τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη αυτός ήταν ο πιο θερμός Μάιος τουλάχιστον από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo.
Για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός από το 2010. Το Meteo παρουσίασε χάρτη που δείχνει τις αποκλίσεις των μεγίστων θερμοκρασιών από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, από δεδομένα 53 μετεωρολογικών σταθμών.
Πιο αναλυτικά, στη Μακεδονία και τη Θράκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε 0,8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τη μέση τιμή (4η υψηλότερη της δεκαετίας). Στη Δυτική Ελλάδα ήταν 0,9 βαθμούς υψηλότερη (η 5η υψηλότερη της δεκαετίας) και στη Θεσσαλία καταγράφηκαν αποκλίσεις +1,5°C (2η υψηλότερη της δεκαετίας μετά τον Μάιο του 2013).
Στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν κατά 1,9°C 2ºC, και 2ºC αντίστοιχα υψηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019 (οι υψηλότερες της δεκαετίας). Στα νησιά του Αιγαίου, εκτός της Κρήτης, καταγράφηκε μικρότερη απόκλιση με +1.2°C (2η υψηλότερη μετά τον Μάιο του 2018).
Κύρια αιτία των παρατεταμένα υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας ήταν η επικράτηση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα τη ροή θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια, εξηγεί το Meteo.
Στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη η μέση θερμοκρασία του Μαΐου 2021 κυμάνθηκε περίπου 4-5°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.