Μαγικές εικόνες χαρίζει απόψε η υπερπανσέληνος ή «φεγγάρι του Οξύρρυγχου», η πρώτη από τις δύο πανσελήνους του φετινού Αυγούστου.
Η δεύτερη υπερπανσέληνος θα ακολουθήσει στις 31 Αυγούστου στις 21:36 ώρα Ελλάδας αλλά μέχρι τότε εικόνες από όλη την Ελλάδα αποκαλύπτουν την μυστικιστική μορφή ενός άλλου φεγγαριού.
Το όνομα «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το εν λόγω ψάρι. Οι οξυρρυγχίδες ή μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη.
Στις 31 Αυγούστου, ακολουθεί η «Μπλε Πανσέληνος», η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε έναν μήνα, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.
Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας. Το σπάνιο φαινόμενο δεν πρόκειται να επαναληφθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.