Μόρια: Η καθημερινότητα στον καταυλισμό- Πλανόδιοι πωλητές, χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και σκηνές

Μόρια: Η καθημερινότητα στον καταυλισμό- Πλανόδιοι πωλητές, χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και σκηνές Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ο πολυσυζητημένος καταυλισμός μέσα και γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λέσβου μετά την πρωτεύουσα Μυτιλήνη.

O καταυλισμός στήθηκε πάνω στο στρατόπεδο του 296 Τάγματος, ενεργό μέχρι τα τέλη του 2010, το γνωστό σε χιλιάδες νέους που πέρασαν από αυτό από τη σύσταση του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι το Δεκέμβριο του 2010.

Μόρια: Η καθημερινότητα στον καταυλισμό- Πλανόδιοι πωλητές, χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και σκηνές Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλάζοντας άγνωστο πόσες ονομασίες ο καταυλισμός γιγαντώθηκε για να φτάσει σήμερα να φιλοξενεί τον αριθμό ρεκόρ στην ιστορία του, των 13.000 ανθρώπων. Σε υποδομές στέγης για 3.000 ανθρώπους και υγιεινής όχι για περισσότερους από 5.000 ο καταυλισμός σήμερα επεκτείνεται πέραν του Κέντρου σε ελαιοκτήματα έκτασης εκατοντάδων στρεμμάτων.

Ο καταυλισμός έξω από το ΚΥΤ φιλοξενεί περί τους 8.000 ανθρώπους σε καλοκαιρινές σκηνές, παράγκες με τέντες από την Ύπατη Αρμοστεία κι ένα απίστευτο δίκτυο - «αράχνη» καλωδίων που μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα παντού. Πλανόδιοι κουρείς, παραγωγοί πιτών σε φούρνους ιδιοκατασκευές, γυναίκες από τη Συρία που παστώνουν πράσινες ελιές από τα γύρω κτήματα σε πλαστικά μπουκάλια, πωλητές ρούχων που αγοράζουν από κινέζικα μαγαζιά, ένας εμποράκος κοντά δέκα χρονών που κρατά «μαγαζί» με τα μπουφάν του πατέρα του. 

Μόρια: Η καθημερινότητα στον καταυλισμό- Πλανόδιοι πωλητές, χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια και σκηνές Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύσκολη είναι και η αποκομιδή των απορριμμάτων. Πολλές χιλιάδες μπουκάλια από νερό, χρησιμοποιημένα και ξαναχρησιμοποιημένα για χίλιους μύριους σκοπούς και στο τέλος ριγμένα σε ένα χαντάκι. Ότι σκουπίδι μαζεύεται από εργαζόμενους και εθελοντές αφήνεται στο δρόμο ανάμεσα στα κτήματα με τις σκηνές και στα συρματοπλέγματα του ΚΥΤ.

Ανάμεσα τους παίζουν παιδιά, χιλιάδες παιδιά. Θεωρείται ότι περίπου το 35% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι παιδιά κάτω από 12 χρόνων. Από αυτά ελάχιστα πάνε σε κάποιο σχολείο.  Πολλοί είναι και οι ανάπηροι. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σβηστός ο φάρος της Νάξου: Πλοίο προσπαθεί με προβολέα να δέσει στο λιμάνι με 9 μπορφόρ

Ελλάδα / Σβηστός ο φάρος της Νάξου: Πλοίο προσπαθεί με προβολέα να δέσει στο λιμάνι με 9 μποφόρ

Όταν το πλοίο προσέγγιζε το λιμάνι της Νάξου, με δρομολόγιο από τη Σαντορίνη, ο καπετάνιος κατάλαβε πως ο φάρος ήταν σβηστός με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει τον προβολέα
LIFO NEWSROOM