Μπάμπης, Έλληνας χριστιανός + Tuğba, Τουρκάλα μουσουλμάνα = ❤️️

Μπάμπης, Έλληνας χριστιανός + Tuğba, Τουρκάλα μουσουλμάνα = ❤️️ Facebook Twitter
5



Ο Μπάμπης είναι ανιψιός μου. Γιος της πρώτης μεγαλοξαδέλφης από το σόι του πατέρα μου. Τα πρώτα μας παιδικά χρόνια τα ζήσαμε μαζί στην Γερμανία. Ο Μπάμπης συνεχίζει να διαμένει εκεί. Μεγαλώνοντας ήρθε η ώρα που μας σύστησε την αγαπημένη του, με την οποία και επρόκειτο να παντρευτεί. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση του ήταν ότι η Tuğba είναι μουσουλμάνα. Πώς θα αντιδρούσαν οι οικογένειες τους; Αυτή είναι η ιστορία τους, όπως μας την περιγράφουν οι ίδιοι.


— Πώς γνωριστήκατε και πώς εξελίχθηκε η σχέση σας;

Μας σύστησε μια φίλη μας, η Μαρία, όταν σπουδάζαμε στο πανεπιστήμιο του Essen οικονομικές επιστήμες. Κατά σύμπτωση και οι δύο μας γεννηθήκαμε στο Dortmund και είχαμε κάποια κοινά μαθήματα στην σχολή. Βλεπόμασταν συχνά, διαβάζαμε μαζί, πηγαίναμε για φαγητό, για καφέ, σε πάρτι, κάναμε πολύ παρέα, πηγαίναμε σινεμά.


— Τι σκέφτηκες όταν σου είπε ότι έχει καταγωγή από Ελλάδα και τι εσύ όταν σου είπε ότι κατάγεται από την Τουρκία;

Tuğba: Δεν σκέφτηκα τίποτα. Για 'μένα δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα του ανθρώπου. Το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ο χαρακτήρας του.

Μπάμπης: Πριν από την γνωριμία μου με την Tuğba είχα μια πολύχρονη σοβαρή σχέση με Τουρκάλα, οπότε σκέφτηκα «Όχι πάλι Τουρκάλα».

Δεν σκέφτηκα τίποτα. Για 'μένα δεν παίζει ρόλο η εθνικότητα του ανθρώπου. Το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και ο χαρακτήρας του.


❤️️— Το γεγονός ότι γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Γερμανία και μάλιστα ως μετανάστες σε μια ξένη χώρα με πολλούς ανθρώπους από άλλες χώρες, σας βοήθησε στο να αναπτύξετε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης;

Ναι, οπωσδήποτε. Ως μετανάστες είμαστε πιο ανοιχτοί σε ξένες, διαφορετικές κουλτούρες, αλλά παίζει ρόλο και η διαπαιδαγώγηση και τα παραδείγματα που μπορεί να πάρει κάποιος στο σπίτι του. Ο κοινωνικός κύκλος παίζει μεγάλο ρόλο. Αν κάναμε παρέα μόνο με Έλληνες ή μόνο με Τούρκους σίγουρα ο τρόπος σκέψης θα ήταν εντελώς διαφορετικός.

— Τι είπαν οι φίλοι και οι γνωστοί σας όταν έμαθαν ότι έχετε σχέση;

Tuğba: Χάρηκαν για εμάς και για την χαρά μας.

Μπάμπης: Τα άκουσα όλα: από το «Πολύ ωραίο ζευγάρι, ταιριάζετε!», μέχρι το «Καλά, πάλι Τουρκάλα;».

Μπάμπης, Έλληνας χριστιανός + Tuğba, Τουρκάλα μουσουλμάνα = ❤️️ Facebook Twitter
Στο θέμα της θρησκείας οι Έλληνες είναι καταπιεστικοί με τον τρόπο τους. Αλλά στο στενό μας κύκλο, τον οποίο έχουμε επιλέξει εμείς, η αγάπη και η κατανόηση είναι πιο δυνατά από κάθε θρησκεία.


— Πώς αντέδρασε η οικογένεια σας;

Tuğba: Πολύ διαφορετικά ο ένας με τον άλλον. Κάποιοι χάρηκαν, κάποιοι άλλοι καθόλου.

Μπάμπης: Η κλασική ατάκα, «καλά οι Ελληνίδες πέθαναν, δεν έχει Ελληνίδες;».


— Στη Γερμανία είναι συνηθισμένο για έναν χριστιανό να έχει δεσμό με μια μουσουλμάνα ή αποτελεί και εκεί ταμπού;

Νομίζω ότι για την ελληνική κοινωνία αποτελεί ακόμα μεγάλο ταμπού, όσο και για την τουρκική, βέβαια, λόγω όλων των αντιλήψεων που έχουν οι μεν για τους δε. Όταν πήγαμε στη Δημαρχία για να δηλώσουμε τον γάμο μας, η κυρία που ήταν εκεί μας είπε ότι είμαστε το πρώτο ζευγάρι Έλληνα και Τουρκάλας που έρχεται για να κάνει τα χαρτιά του.


— Πώς αντέδρασε η οικογένεια και ο περίγυρός σας στην απόφαση σας να παντρευτείτε; Το αποδέχτηκαν;

Εκτός από την μητέρα της Tuğba, δεν είχαμε ιδιαίτερα αρνητικές αντιδράσεις. Ανεξαρτήτως ηλικίας, όλοι μας έδωσαν τις καλύτερες ευχές μέσα από την καρδιά τους. Μερικοί βέβαια μας ρωτούσαν αν θα κάνουμε θρησκευτικό γάμο και πώς θα χειριστούμε το θέμα και όταν απαντούσαμε αρνητικά, μας έλεγαν ότι έτσι δεν θα έχουμε την ευχή του Θεού.


— Γιατί πιστεύετε ότι η οικογένεια και ο στενός κύκλος αντιδρά σε μια τέτοιου είδους σχέση;

Η δικαιολογία είναι ότι μας αγαπάνε και θέλουν το καλύτερο για εμάς και πιστεύουν ότι σε μια τέτοια σχέση δεν θα υπάρχει ευτυχία, αλλά μόνο πολλά προβλήματα. Όταν η αγάπη των άλλων ξεπερνάει τα όρια και γίνεται εγωισμός τα πράγματα δυσκολεύουν.

Μπάμπης, Έλληνας χριστιανός + Tuğba, Τουρκάλα μουσουλμάνα = ❤️️ Facebook Twitter
Όταν πήγαμε στη Δημαρχία για να δηλώσουμε το γάμο μας, η κυρία που ήταν εκεί μας είπε ότι είμαστε το πρώτο ζευγάρι Έλληνα και Τουρκάλας που έρχεται για να κάνει τα χαρτιά του.

❤️️— Πριν παντρευτείτε συζητήσατε για το ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζατε ως παντρεμένο ζευγάρι;

Ναι, φυσικά και για αυτό πάντα στηριζόμασταν στην αγάπη, την κατανόηση και την καλή θέληση να βρεθεί μια λύση. Σκεφτήκαμε και συζητήσαμε τα πάντα για το πού και το πώς θα ζήσουμε μέχρι το πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.


— Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχατε ή μπορεί να έχετε στη ζωή σας μελλοντικά;

Ένα πρόβλημα μεγάλο για εμάς ήταν η μητέρα της Tuğba που ήταν ενάντια στην σχέση μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ήρθε στον γάμο μας. Αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι καλύτερα. Κάναμε διακοπές μαζί στο εξοχικό της μαζί με το γιο μας. Μελλοντικά δεν ξέρουμε τι μπορεί να αντιμετωπίσουμε και τι εκπλήξεις μας περιμένουν, αλλά ό,τι και να γίνει πιστεύουμε ότι «η αγάπη όλα τα νικά»


— Έχετε ποτέ μαλώσει ή διαφωνήσει για θρησκευτικές και ιστορικές διαφορές σας;

Όχι. Η θρησκεία είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός. Σαν μορφωμένοι άνθρωποι, παιδιά μεταναστών σε μια πολυπολιτισμική ευρωπαϊκή χώρα έχουμε έναν ελεύθερο τρόπο σκέψης και προσπαθούμε να κρατάμε και να εκμεταλλευόμαστε όλα τα καλά πράγματα που μπορεί να συναντάμε στις άλλες θρησκείες και κουλτούρες.


— Εκτελείτε τα θρησκευτικά σας καθήκοντα και αν ναι, το έτερον ήμισυ ακολουθεί ή πάτε μόνοι σας;

Χριστούγεννα, Πάσχα, γάμους και βαφτίσεις είναι από τις Χριστιανικές γιορτές που είμαστε πάντα όλη η οικογένεια μαζί. Τις μουσουλμανικές γιορτές δεν τις ακολουθούμε, γιατί δεν μας έχει δοθεί η ευκαιρία και δεν έχουμε τον κύκλο να τις γιορτάσουμε. Στο τζαμί δεν μπορούμε άλλωστε να πάμε μαζί γιατί απαγορεύεται.


— Και οι δύο θρησκείες δεν αποδέχονται τους γάμους μεταξύ αλλοθρήσκων. Το έχετε συζητήσει με κάποιον π.χ ιμάμη ή ιερέα και τι σας είπε;

Το είχαμε συζητήσει με παπά ο οποίος μας είπε ότι μπορεί αν το θελήσουμε να βαφτίσει την Tuğba, για να γίνει αν θέλουμε και θρησκευτικός γάμος. Σε ιμάμη δεν έχουμε πάει, διότι η Tuğba γενικά δεν τα πάει και τόσο καλά με την θρησκεία.

Μπάμπης, Έλληνας χριστιανός + Tuğba, Τουρκάλα μουσουλμάνα = ❤️️ Facebook Twitter
Σκεφτήκαμε και συζητήσαμε τα πάντα για το πού και το πώς θα ζήσουμε, μέχρι το πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.

❤️️— Κάνατε το πρώτο σας παιδί. Θα βαφτιστεί με κάποιο τρόπο και τι όνομα θα του δώσετε; Πώς το αποφασίσατε και τι σκέφτεστε πάνω σε αυτό το ζήτημα;

Δεν σκοπεύουμε να το βαφτίσουμε τώρα. Όταν μεγαλώσει και θέλει από μόνο του μπορεί να ακολουθήσει όποια θρησκεία θέλει παίρνοντας μόνος του την απόφαση αυτή.

Μπάμπης: Τον γιό μας τον λένε Δημήτρη, το όνομα του αγαπημένου μου πατέρα.

Tuğba: Τον λένε και Mert, επειδή μου αρέσει το όνομα, αλλά και η σημασία του. Mert είναι ο λεβέντης, αυτός που κρατάει το λόγο του, ο έμπιστος. Mert είναι η ονομασία των πολεμιστών που βλέπουμε στις παρελάσεις.


— Νιώθετε να σας καταπιέζουν ή να σας φέρονται ρατσιστικά ή περίεργα;

Στο θέμα της θρησκείας οι Έλληνες είναι καταπιεστικοί με τον τρόπο τους. Αλλά στον στενό μας κύκλο, τον οποίο έχουμε επιλέξει εμείς, η αγάπη και η κατανόηση είναι πιο δυνατά από κάθε θρησκεία.


— Νιώθετε η καταγωγή και η θρησκεία να σας εμποδίζει σε κάτι;

Όχι, νομίζουμε αντίθετα ότι η μίξη της κουλτούρας και θρησκείας δίνει στην οικογένεια μας ένα άλλου τύπου πλουραλισμό.


— Τι είναι αυτό που κάνει την σχέση σας πετυχημένη;

Η αγάπη, η κατανόηση, η διάθεσή μας να συμβιβαζόμαστε και να ξεπερνάμε τα προβλήματα μας.


— Θα αλλάζατε πίστη για τον έρωτα ή πιστεύετε ότι το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο;

Είναι απόλυτα ατομικό και προσωπικό θέμα. Δεν θα παρεμβαίναμε ποτέ στην επιλογή του άλλου.

Μπάμπης, Έλληνας χριστιανός + Tuğba, Τουρκάλα μουσουλμάνα = ❤️️ Facebook Twitter
Στη Γερμανία μας αρέσει και ζούμε πολύ ευτυχισμένοι.


— Γιατί πιστεύετε ότι είναι τόσο μεγάλο ταμπού να είναι παντρεμένοι ένας Έλληνας και μια Τουρκάλα ;

Το πρόβλημα ξεκινάει από την ιστορία μας, τους πολέμους μεταξύ μας, την θρησκεία και την εθνικότητα. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποια στιγμή τις διαφορές μας θα πρέπει να κοιτάξουμε την καρδιά και τα βαθύτερα αισθήματα ο ένας του άλλου και να μη μένουμε εγκλωβισμένοι στα πολιτικά παιχνίδια των κρατών μας. Αν ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο και ταξίδια ο ένας στον πολιτισμό του άλλου τότε θα καταλάβουμε τον πλούτο του κάθε πολιτισμού και την δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης.

— Τι έχει πάρει ο ένας από την κουλτούρα του άλλου τι του αρέσει;

Η μουσική, το τραγούδι, ο χορός, το φαγητό, ο τρόπος συμπεριφοράς και κάποιες συνήθειές μας είναι τόσο ίδιες που δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Άλλωστε, ο δικός μας τρόπος ζωής και η κουλτούρα έχει και κάτι από την γερμανική κουλτούρα.


— Θα ζήσετε για πάντα Γερμανία; Δεν θέλεις να γυρίσεις Ελλάδα ή η Tuğba Τουρκία;

Στην Γερμανία μας αρέσει και ζούμε πολύ ευτυχισμένοι.


— Επισκέπτεστε τις χώρες σας μαζί;

Ναι, φυσικά. Αυτό το καλοκαίρι πήγαμε Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Μεσιανό Σταυρό, İstanbul και Akbük!


— Ποια τα όνειρα και οι στόχοι σας;

Απλά πράγματα. Υγεία, ευτυχία, να ζήσουμε με την οικογένεια μας ευτυχισμένοι και περιστοιχισμένοι από φίλους.


— Τι θα λέγατε σε ένα ζευγάρι που προέρχεται από άλλη χώρα με διαφορετικά πιστεύω και διστάζει να ζήσει μαζί. Τι σας δίδαξε η κοινή σας ζωή;

Η αγάπη όλα τα νικά...

Aşk herşeyin üstesinden gelir...

Liebe überwindet alles...

Ελλάδα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθωώθηκε για τις κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ελλάδα / Αθωώθηκε για τις κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου

Η αθωωτική απόφαση είναι τελεσίδικη και μετά από εισαγγελική πρόταση, καθώς το δικαστήριο αποδέχεται πως το υλικό που κατείχε ήταν στο πλαίσιο έρευνας - «Δέχτηκα έναν πρωτοφανή δημόσιο λιθοβολισμό και έπεσα. Κι ενώ ήμουν πεσμένος συνέχιζαν να με διασύρουν και να με ποδοπατούν. Για μέρες, με αμείωτη ένταση», γράφει ο ίδιος
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ για Νέο Οικοδομικό Κανονισμό: Αντισυνταγματικό το σύστημα κινήτρων - Τι δεν μπορεί να κατασκευαστεί

Ελλάδα / ΣτΕ για Νέο Οικοδομικό Κανονισμό: Αντισυνταγματικό το σύστημα κινήτρων - Τι δεν μπορεί να κατασκευαστεί

Τι κρίθηκε για τον συντελεστή δόμησης - Τι ισχύει για τις οικοδομικές άδειες που έχουν αρχίσει έως και τις 11.12.2024 - Το ΣτΕ απαντά σε 9 ερωτήματα για τον ΝΟΚ
LIFO NEWSROOM