Η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό κόλπο προκάλεσε την αντίδραση του Αρείου Πάγου, με την Εισαγγελία να ζητά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Η εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη επέστειλε την Πέμπτη στην Εισαγγελέα Πρωτόδικων Βόλου παραγγελία με την οποία ζητάει την διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ψαριών στη Μαγνησία
Αναλυτικά η παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια στο Βόλο
«Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.
Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.
Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.
Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά)»
Διεθνής ανησυχία για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο
Οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια από τη λίμνη Κάρλα που καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ να αναλύουν τα αίτια του φαινομένου, τις συγκρούσεις που προέκυψαν και τις επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις.
Η κύρια αιτία της ρύπανσης είναι ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης να καταλήγουν στη θάλασσα, μεταφέροντας νεκρά ψάρια του γλυκού νερού στον Παγασητικό Κόλπο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχει διατάξει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση, ερευνώντας την ποιότητα του θαλασσινού νερού, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης και αν υπάρχει ρύπανση ή δηλητηριώδης ουσία που προκάλεσε το θάνατο των ψαριών.
Ο Guardian αναφέρει ότι «τουριστικό λιμάνι της Ελλάδας πλημμυρίζει με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια», υπογραμμίζοντας την αγωνία των τοπικών επιχειρηματιών εστίασης. Η έντονη δυσοσμία των νεκρών ψαριών προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και τις Αρχές, που έσπευσαν να τα απομακρύνουν πριν η μυρωδιά φτάσει σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, πάνω από 40 τόνοι ψαριών έχουν συλλεχθεί το τελευταίο 24ωρο.
Το BBC, το Channel 4 και άλλα διεθνή μέσα έχουν καλύψει το φαινόμενο, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «αγώνα δρόμου» των Αρχών να διαχειριστούν την κρίση. Η Independent, η Deutsche Welle και η Il Messagero χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως «οικολογική καταστροφή».