New York Times: «Η Ελλάδα η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών»

New York Times: Η Ελλάδα η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών Facebook Twitter
φωτ.: Unsplash
0

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφύλων», είναι ο τίτλος του άρθρου των New York Times, αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, χτες το βράδυ στη Βουλή.

Στη λεζάντα του άρθρου επισημαίνεται πως η ελληνική Βουλή «επέκτεινε επίσης τα ίσα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του δρόμου για να τεκνοθετήσουν παιδιά».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο το οποίο «διχάζει την ελληνική κοινωνία», υπερψηφίστηκε παρά το ότι «προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας». Παράλληλα επισημαίνεται πως «αν και η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέτρεψε τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών, είναι το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που ψήφισε τέτοιο νόμο. Η χώρα επέκτεινε τις συμβάσεις συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά δεν επέκτεινε τα ίσα γονικά δικαιώματα εκείνη την εποχή». Παραθέτοντας ένα ιστορικό της πορείας του νομοσχεδίου το άρθρο σχολιάζει το ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί να περάσει τα νέα μέτρα μετά τη συντριπτική επανεκλογή του πέρυσι. Είπε στο υπουργικό του συμβούλιο τον περασμένο μήνα ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων είναι θέμα ίσων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι παρόμοια νομοθεσία ισχύει σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν 'πολίτες δεύτερης κατηγορίας' ή 'παιδιά ενός κατώτερου θεού'».

Οι New York Times αναφέρονται και στο επόμενο βήμα, μετά από τον γάμο, που είναι η τεκνοθεσία: «εκτός από την αναγνώριση των γάμων ομοφύλων ζευγαριών, η νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για την τεκνοθεσία και δίνει τα ίδια δικαιώματα και στους δύο ομόφυλους γονείς ως νόμιμους κηδεμόνες του παιδιού, ενώ μέχρι σήμερα τέτοια δικαιώματα ίσχυαν μόνο για τον βιολογικό γονέα. Θα επηρεάσει επίσης την καθημερινότητα των ομόφυλων ζευγαριών, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή την Πέμπτη, επιτρέποντας σε όσους έχουν παιδιά 'να τα πάρουν από το σχολείο, να μπορούν να ταξιδέψουν μαζί τους, να τα πάνε στο γιατρό'. Ο νόμος δεν παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή την επιλογή παρένθετης εγκυμοσύνης. Επίσης, δεν παρέχει δικαιώματα στα τρανς άτομα ως γονείς.

Στο άρθρο παρατίθενται και αντιδράσεις από υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τους οποίους αναφέρεται ότι «καλωσόρισαν την προοπτική του γάμου ομοφύλων». 

«Η Μαρία Γκαβουνέλη, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενός ανεξάρτητου δημόσιου φορέα, είπε ότι το μέτρο 'άργησε πολύ'. Και η Στέλλα Μπέλια, η ιδρύτρια του Rainbow Families, μιας οργάνωσης που υποστηρίζει οικογένειες ομοφυλόφιλων, χαρακτήρισε τη νομοθεσία 'μια μεγάλη νίκη για την οποία παλεύουμε εδώ και χρόνια'», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Με πληροφορίες New York Times

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM