New York Times: Η Λέσβος είναι το νησί της απελπισίας για τους πρόσφυγες

New York Times: Η Λέσβος είναι το νησί της απελπισίας για τους πρόσφυγες Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
4

Ως το «νησί της απελπισίας» περιγράφει η New York Times τη Λέσβο κάνοντας εκτενές αφιέρωμα στις συνθήκες στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και στους χιλιάδες όπως αναφέρει «εγκλωβισμένους» πρόσφυγες.

«Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε λυπηρές συνθήκες στη Μυτιλήνη» αναφέρει το δημοσίευμα όπου επισημαίνεται ότι ο καταυλισμός κατασκευάστηκε για 2.500 ανθρώπους ζουν περισσότεροι από 5.500.

«Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, προς την ευκαιρία την οποία ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη».

 

New York Times: Η Λέσβος είναι το νησί της απελπισίας για τους πρόσφυγες Facebook Twitter

«Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα χτες στον καταυλισμό»  δηλώνει ο 26χρονος πρόσφυγας, Baroch, προσθέτοντας ότι ήταν «σα να μένω σε ψυγείο. Θέλω να πάω στην Αθήνα. Δεν ξέρω γιατί είμαι εδώ, αν δεν με θέλετε να με στείλετε σε άλλη χώρα» ανέφερε  χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο της εφημερίδας.

«Η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές είναι ατελείωτες.Ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή. Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα» περιγράφει σύμφωνα με το δημοσίευμα ο 27χρονος Αμίρ.

Από την πλευρά του ο 26χρονος Σαμίρ από τη Συρία «αν και έχει δει τον πόλεμο περιγράφει το κέντρο υποδοχής ως "ένα πολύ επικίνδυνο μέρος"», ενώ ο 20χρονος Ανάς από την Αλγερία περιγράφει πώς προσπάθησε δεκάδες φορές να φύγει λαθραία από το νησί μπαίνοντας σε κάποιο φορτηγό χωρίς, όμως, αποτέλεσμα καθώς κάθε φορά τον εντόπιζαν λιμενικοί.

Σοκάρει μια 30χρονη από το Αφγανιστάν που θέλησε να ξεφύγει από το σύζυγό της επειδή απειλούσε να τη σκοτώσει και είπε στην εφημερίδα ότι «μόλις είδα την κατάσταση εδώ ήθελα να αυτοκτονήσω».

«Προσπαθούμε σκληρά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είμαστε αδιάφοροι» δηλώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής Γιάννης Μπαλπακάκης αναγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός.

«Η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο» καταλήγει.

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Είναι έγκλημα αυτό που συντελείται και θα το βρούμε κάποια ημέρα μπροστά μας. Το να μην επιθυμούμε να αλλοιωθεί η χώρα λόγω αθρόας εισόδου μουσουλμανικών πληθυσμών δε μας κάνει ούτε ρατσιστές, ούτε λιγότερο φιλάνθρωπους από εκείνους που οδήγησαν στο χάλι της Λέσβου. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί αύριο η Ελλάδα να κατοικηθεί από 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Πιστεύει κανένας ότι το πρόβλημα είναι η αλλοδαπότητα των ανθρώπων που θα κατοικήσουν ή η πλήρης αναντιστοιχία κουλτούρας, τρόπου ζωής και αντιλήψεων;
Όσο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες (;) βρίσκουν διέξοδο στην Ηπειρωτική χώρα...και αρκετές άκρες στην Αθήνα με ευκαιρίες εργασίας φθηνής, διαμονής και περίθαλψης τόσο θα έρχονται...(Κουρεία και Ραφεία εξωτικής καταγωγής ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο...ποιός ελέγχει με τι άδειες δουλεύουν αυτά τα μαγαζιά;)Μην ξεχνάμε εξάλλου πως ο Πρωθυπουργός πριν μερικούς μήνες κάλεσε έναν μικρό Αφγανό στο προεδρικό μέγαρο και του έδωσε την Ελληνική σημαία...Αν δεν είναι αυτό κάλεσμα, τότε ποιό είναι;
@λukum (το)Το σκάνδαλο το μεταναστευτικού, το οποίο προσεγγίζεται υπό το πρίσμα της διεθνούς των αγορών, αποκαλείται πρόοδος σύμφωνα με τους "αριστερούς πατέρες" του έθνους, δεν το ξέρετε;