Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό;

Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter
18

                                                                                       

Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter
                                                             

   [Θανάσης Χαραμής]

Σύμβολο διαμαρτυρίας και ανωνυμίας, άρρηκτα συνυφασμένο με την εξεγερτικότητα και την ελευθερία, η μάσκα του Guy Fawkes γνωρίζει στιγμές δόξας, φοριέται μαζικά στις συγκεντρώσεις και ξεπουλάει.

Πριν λίγες μόνο μέρες, στην μεγάλη παγκόσμια διαμαρτυρία Million Mask March που έλαβε χώρα σε 100 πόλεις, χιλιάδες από αυτές φορέθηκαν για μια βραδιά πριν καταλήξουν πιθανόν στα σκουπίδια. 

Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter

Είναι ποτέ δυνατόν να μην υπήρχε μια κερδοφόρα μπίζνα πίσω από ένα τέτοιο προϊόν;

Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter

Από το καλοκαίρι υπήρξαν τα πρώτα δημοσιεύματα που σκάλιζαν το πού, πώς και κάτω από ποιες συνθήκες φτάνουν οι μάσκες στα ράφια που πωλούνται.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που ανακαλύπτεις διαβάζοντάς τα, είναι πώς κάθε φορά που κάποιος αγοράζει μια μάσκα Gauy Fawkes, μερικά από τα χρήματα του, πάνε σε μια εταιρεία που καθόλου δεν ενδιαφέρεται για το αν εσύ φωνάζεις για τη βία, τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Η μάσκα έχει copyright και τα δικαιώματα διαχειρίζεται η Time Warner της γνωστής Warner!

Το συγκεκριμένο σχέδιο ανήκει στον Βρετανό, David Lloyd ο οποίος εργάζεται στην Warner. Tα ακριβή έσοδα από τα δικαιώματα πάντως δεν είναι γνωστά αλλά αν και έχουν γίνει προσπάθειες να υπάρξει παράνομη παραγωγή και διακίνηση από Ασιατικές βιομηχανίες η Warner κατάφερε και περιόρισε τη ζημιά.

Όχι εντελώς...

Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter

Μια από τις μάλλον παράνομες μονάδες παραγωγής των μασκών, βρίσκεται στο Sao Goncalo, κοντά στο Rio de Janeiro.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ονόματι Condal, κατασκευάζονται περίπου 800 μάσκες την ημέρα οι οποίες διοχετεύονται κυρίως σε μαγαζιά με Αποκριάτικα είδη και βεστιάρια.

Συχνά υπάρχουν και παραγγελίες από ιδιώτες οι οποίοι ζητάνε 300-400 κομμάτια για δική τους χρήση ενώ κάθε φορά που πλησιάζει μια διαδήλωση η ζήτηση αυξάνεται.

Τελευταία, οι ιδιοκτήτες του Condal έχουν καταφέρει να κάνουν και λίγες εξαγωγές.

Οι εικόνες από το εργοστάσιο, εμφανίζονται σαν ντοκουμέντα που αφήνουν αρκετά υπονοούμενα για τις συνθήκες εργασίας και το πως η αυξημένη ζήτηση έχει επιφέρει μεν κέρδη για τις μονάδες που τις παράγουν αλλά όχι για τους εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, έχοντας κατά νου το πως οι μάσκες αυτές που εμείς θεωρούμε σύμβολα της μοντέρνας επανάστασης συνδέονται με τα δικαιώματα σε Χολιγουντιανή εταιρεία, τη μαζική παραγωγή, τις παράνομες μονάδες και το λαθρεμπόριο, μάλλον απομυθοποιoύνται ως αξεσουάρ των διαδηλώσεων και ίσως θα πρέπει να μπούνει στην άκρη...

Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter
Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter
Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter
Νομίζετε ότι φορώντας αυτή τη μάσκα χτυπάτε τον καπιταλισμό; Facebook Twitter
Ελλάδα
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
εγώ απορώ με κάτι άλλο. αναφέρονται όλοι σε αυτή τη μέτρια ταινία που τάχα μου προβάλλει κάποιο πρότυπο επανάστασης στον ολοκληρωτισμό. έχετε ποτέ διαβάσει ποιός ήταν ο Γκαί Φώκς? ξυπνήστε λίγο ρε. θρησκευτική διαμάχη είχαν τότε στην Αγγλία, επί Ιάκωβου Α, το διαχρονικό πρόβλημα των "πολιτισμένων" βορειοευρωπαίων. οι μισοί καθολικοί και οι άλλοι μισοί προτεστάντες. Ο Γκαί Φωκς ο επαναστάτης, ήταν καθολικός και ήθελε να τινάξει στον αέρα το κοινοβούλιο και τον προτεστάντη βασιλιά μαζί. δε λέω πως δεν είχε τους λόγους του. πράγματι ο βασιλιάς αυτός, ο Ιάκωβος, έσφαζε του καθολικούς σαν τα πρόβατα. το να τινάξεις όμως το κοινοβούλιο και το βασιλιά μαζί, συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι επαναστατική πράξη. μάλλον μαζική δολοφονία aka τρομοκρατία είναι. επίσης φιλτράρετε λιγάκι τη μισαλοδοξία και το φανατισμό που εξέφρασε ο Γκαί Φωκς μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο, δηλαδή το κλίμα της εποχής εκείνης, γύρω στο 1600. θα διαπιστώσετε πως ήταν αντίποινα. επαναλαμβάνω, δε λέω ότι ο Φωκς και οι καθολικοί δεν είχαν τους λόγους τους. κάθε άλλο. όμως άλλο πράγμα να φωτίζουμε μια ιστορία μονόπλευρα προσπαθώντας να τη βαφτίσουμε "αντίσταση απέναντι στην τυρανία", αγιοποιώντας μέσα και σκοπό και άλλο πράγμα να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και να κρίνουμε ψύχραιμα. τα καραγκιοζιλικια με τις μάσκες και τους αγανακτισμένους της πλατείας συντάγματος τα είδαμε και τα ξεπεράσαμε και ακούσαμε τους επαναστάτες να αναφωνούν "να καεί το μπουρδέλο η βουλή". δηλαδή μπουρλότο αλα Γκαι Φωκς του 1600, εν έτει 2013, μετά από μια μακρά πορεία εξέλιξης σε Ευρώπη και Ελλαδα. η μέτρια ταινία για τον Βεντέτα, που τάχα μου στέλνει μηνύματα, καλό είναι να τη βλέπουμε δίπλα σε άλλες ταινίες πιο αξιόλογες και κυρίως ταινίες που δίνουν απαντήσεις σύγχρονες στα σύγχρονα προβλήματα. ναι στους αγώνες, ναι στην πάλη, ναι στην αντίσταση αλλά μέσα απο θεσμούς, δημοκρατία, νόμους και δικαιώματα για το λαό. όχι στην τυφλή βία, όχι στη σαλαμοποίηση των πάντων, όχι στο μακιαβελισμό, όχι στην εκδίκηση. όχι στις πλαστικές μάσκες του μίσους και της αντιπαλότητας. κρατάμε κόκκινα τριαντάφυλλα γιατί πιστεύουμε στη ζωή. αυτόνόητα πράγματα--ρε γαμώτο
Ειδικα στην Ελλαδα την εχουν φορεσει κλαρινογαμπροι σε greek night ,εθνικιστες,κομμουνιστες,αγανακτισμενοι 50αρηδες πρωην Πασοκοι ,χριστιανοι πολεμιοι της νεας ταξης κτλ κτλ κτλ που την εμαθαν απο την ταινια.Ολοι αυτοι αν ηξεραν τις αποψεις και το lifestyle του Alan Moore θα τις ειχαν πεταξει,καψει,εξορκισει.
<<Σύμβολο διαμαρτυρίας και ανωνυμίας, άρρηκτα συνυφασμένο με την εξεγερτικότητα και την ελευθερία, η μάσκα του Guy Fawkes γνωρίζει στιγμές δόξας, φοριέται μαζικά στις συγκεντρώσεις και ξεπουλάει. + Είναι ποτέ δυνατόν να μην υπήρχε μια κερδοφόρα μπίζνα πίσω από ένα τέτοιο προϊόν;>> There's a sucker born every minute...
Κανείς δεν νομίζει ότι απλώς φορόντας αυτή την μάσκα χτυπάει τον καπιταλισμό. Πρόκειται για ενα πλαστικό αντικείμενο προφανώς μαζικής παραγωγής. Πρέπει να είσαι πολύ αφέλης για να νομίζεις οτί δεν υπάρχει κάποιος που βγάζει κέρδος απο την κατασκευή τους. Δηλαδή τι νομίζαμε; Ότι τις φτιάχνουν στο χέρι αντάρτες Σαντινίστας και οτι το ελάχιστο περιθώριο κέρδος τους χρηματοδοτεί την επανάσταση τους; To θέμα είναι τι κάνεις φορώντας την μάσκα...Άλλωστε και τα μπουκάλια που φτιάχνουν τις molotov μαζικής παραγωγής απο πολυεθνικές είναι.
Ο David Lloyd είναι ο καλλιτέχνης που αρχικά ζωγράφισε τη μάσκα (εικονογράφησε όλο το κόμικ του Alan Moore, V for Vendetta), οπότε δεν είναι τόσο κακό που πληρώνεται λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων της δουλειάς του. Δεν νομίζω ότι εργάζεται στην Warner Bros (την κινηματογραφική εταιρεία που έκανε το κόμικ ταινία). Ίσως να μισθοδοτείται απο την Warner Books, που συνδέεται με την εκδοτική DC Comics (που εξέδοσε το V for Vendetta), αν και αμφιβάλλω γιατί έχει δουλέψει με διάφορους εκδοτικούς οίκους, οπότε μου φαίνεται δύσκολο να μισθοδοτείται από έναν σε σταθερή βάση.Γενικά με τα υπόλοιπα συμφωνώ.
πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ας το λάβουν υπόψιν τους όσοι θεωρούν ότι φορώντας μια μάσκα και υψώνοντας το μεσαίο δάχτυλο μπροστά στην κάμερα πολεμάνε το σύστημα.
Και μόνο το γεγονός ότι θεωρείται επαναστατικό σύμβολο μια μάσκα που φορούσε ένας τύπος σε μια χολιγουντιανή ταινία, δείχνει την σχέση που έχει ο φέρων τη μάσκα (sic) με την επανάσταση. Κάτι σαν τον χρυσαυγίτη που κάνει τατουάζ σκηνή από τους 300...
Αν και έχεις δίκιο,απλά ψάξε λίγο το πως ξεκίνησε ακριβώς το όλο θέμα με την μάσκα.Το πως κατέληξε είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.Επίσης,αυτό με την κερδοφορία πάνω σε προϊόν του Χόλυγουντ περίεργο σας φαίνεται;Το Fight Club(τρανό παράδειγμα) όσο γαμάτη ταινία και με νοήματα ήταν,άλλο τόσο έκανε αυτούς που επένδυσαν σε αυτήν να χεστούν στο τάλιρο.
Αν δεν κάνω λάθος, ξεκίνησε με έναν τύπο που ήθελε να τινάξει το κοινοβούλιο, σε μια εποχή που ο "καλός" ήταν το κοινοβούλιο.Με σημερινά δεδομένα, θα ήταν "φιλοκυβερνητικός".
Όπως και οι 300. Θα μπορούσε, επίσης, να είναι και από τη γαλλική επανάσταση. Δεν έχει σημασία η καταγωγή του αλλά το πως ήρθε σε επαφή αυτός που την επέλεξε ως σύμβολο. Θυμίζει λίγο σβάστικα: ναι, είναι αρχαίο σύμβολο, αλλά επέλεξες να το φορέσεις επειδή το γνώρισες μέσω μουσείων ή μέσω εικόνων της χιτλερικής γερμανίας;