Ο βίος και η πολιτεία της Πόλας Ρούπα

Ο βίος και η πολιτεία της Πόλας Ρούπα Facebook Twitter
3

Γεννηθείσα το 1969 στην Καλαμάτα, απόφοιτος του Μαθηματικού, «παιδί» της κατάληψης του Πολυτεχνείου του '95 εκεί που τελικά γνωρίστηκε με τον Νίκο Μαζιώτη και με τις αστυνομικές αρχές. Για την Πόλα Ρούπα ήταν η αρχή ενός δεσμού που θα έφτανε πολύ μακριά: μέχρι την τρομοκρατία, τις ένοπλες ληστείες και τη φυλακή. 

Η Ρούπα διώκεται από την Αντιτρομοκρατική εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια, με καταδικαστικές αποφάσεις και ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Τον Μάρτιο του 2016, η Ρούπα μέσω επιστολής της είχε παραδεχθεί ότι βρισκόταν πίσω από το σχέδιο για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού. Είχε επίσης παραδεχθεί ότι η ίδια είχε διαπράξει τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με σκοπό μέρος των χρημάτων αυτών να χρησιμοποιούνταν για την επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο. Τότε το σχέδιο της είχε αποτραπεί από τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Τότε, οι Νίκος Μαζιώτης, Γιώργος Πετρακάκος, Παναγιώτης Ασπιώτης, Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, Αγγελική Σπυροπούλου και ενδεχομένως και κάποιοι ακόμη κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, θα περίμεναν προκειμένου να επιβιβαστούν στο 6θέσιο ελικόπτερο, που είχε η Ρούπα θα νοίκιαζε. Εκείνη είχε φτάσει με αυτοκίνητο στις εγκαταστάσεις γνωστού ξενοδοχείου στην περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας, που διέθετε ελικοδρόμιο. 

Η Ρούπα δεν είχε διστάσει να απειλήσει με όπλο τον πιλότο και ενώ το ελικόπτερο βρισκόταν σε ύψος 5.000 ποδών, πάνω από την περιοχή Ερυθρές. Καθόταν στη θέση του συγκυβερνήτη, όταν επιχείρησε να αναγκάσει τον πιλότο να αλλάξει κατεύθυνση και να κινηθεί προς την Αττική. Σύμφωνα με τις καταθέσεις εκείνου του διαστήματος είχε φτάσει στο σημείο με το ένα χέρι να κρατά το όπλο και με το άλλο τον μοχλό πλοήγησης. Ωστόσο, ο πιλότος είχε προλάβει να θέσει σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο, πριν η Ρούπα πυροβολήσει τρεις φορές, με δύο από τις σφαίρες να καρφώνονται στο μπροστινό τζάμι του ελικοπτέρου και ακόμη μία στην κονσόλα χειρισμού.

Είχε ακολουθήσει πάλη ανάμεσά τους με εκείνη να φτάνει ακόμη και να δαγκώσει τον αιφνιδιασμένο από την επίθεση χειριστή. Με το ελικόπτερο να χάνει ύψος και την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, ο χειριστής είχε καταφέρει να πατήσει το κουμπί του πιστολιού βγάζοντας τη γεμιστήρα και να αποφύγει την πρόσκρουση στο έδαφος, προσγειώνοντας σε μη κατοικημένη περιοχή μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών, στο Κριεκούκι. Τότε, και κατά τη διάρκεια της πάλης είχε πέσει η περούκα της Ρούπα και κάπως έτσι είχε αποκαλυφθεί η ταυτότητα και το σχέδιο της. Είχε διαφύγει τρέχοντας με το όπλο ακόμη στο χέρι μέσα στα χωράφια. 

Από τις αρχές για καιρό θεωρείτο η γυναίκα με τα 1000 πρόσωπα και τις άπειρες μεταμφιέσεις, ενώ από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Κατά τις ίδιες αστυνομικές πηγές, το ιδεολογικό πρόσημο της Ο.Λ.Α. ήταν παρόμοιο με αυτό του «Επαναστατικού Αγώνα».

Μέχρι στιγμής και από τις αρχές της καταλογίζονται τα εξής: Ληστεία στην Τράπεζα Πειραιώς στο νοσοκομείο Σωτηρία στις 25 Ιουνίου του 2015. Βάσει υλικού που υπάρχει στη διάθεση των αρχών, εικάζεται ότι ίσως είναι μία από τις δύο γυναίκες της ληστείας του Διστόμου. Επίσης, εικασίες γίνονται και για τη συμμετοχή της σε ληστεία στον Γαλατά Τροιζηνίας, όπου στο πλευρό του Γιώργου Πετρακάκου βρίσκεται μία γυναίκα με πλατινέ περούκα, καθώς και για ακόμη μία ληστεία στις Σπέτσες, στην οποία συμμετείχαν οι Γιώργος Πετρακάκος, Νίκος Μαζιώτης, Σπύρος Χριστοδούλου, Γρηγόρης Τσιρώνης.  Η γυναίκα με την καστανή περούκα, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, εμπλέκεται και στη ληστεία της Μαλεσίνας.  

Σήμερα το πρωί, μετά από δύο χρόνια καταδίωξης, η Πόλα Ρούπα έπεσε στα χέρια των αρχών. Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως δεν αντιστάθηκε καθόλου και ας είχε όπλο στην τσάντα της. Μαζί της είχε το ανήλικο παιδί της και ζήτησε να το προσέξουν.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια