Με το καινοτόμο πρόγραμμα, «Organery», ο νεαρός Γιάννης Μουργής μας εισάγει στο αύριο της διαχείρισης οργανικών απορριμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις...
— Πριν από λίγο καιρό, χάρη στο πρόγραμμα «Organery», κέρδισες το διαγωνισμό «Call to Innovation», τον οποίο διοργάνωσε το TedxAcademy σε συνεργασία με το Singularity University των ΗΠΑ. Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για αυτό;
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε φέτος και κατάφερε να κατακτήσει αμέσως το ελληνικό κοινό, γιατί προσφέρει κάτι σημαντικό: Προσπαθεί να αναδείξει μία επιχειρηματική ιδέα, η οποία δυνητικά μπορεί να βελτιώσει τη ζωή ενός εκατομμυρίου Ελλήνων.
Προσωπικά, με ενδιαφέρει ο τομέας της κοινωνικής επιχειρηματικότητας διότι συνδυάζει, την στρατηγική επιχειρήσεων με κάποια προβλήματα που άπτονται του κοινωνικού συνόλου. Το «Organery», ας πούμε, αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση για τη διαχείριση των αστικών οργανικών απορριμάτων.
— Το έπαθλο του διαγωνισμού ήταν μια υποτροφία αξίας $30.000 για τη συμμετοχή σου στο Graduate Studies Program του Singularity στη Σίλικον Βάλεϊ. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο πολλών νέων «ανακαλύψεων», το οποίο έπειτα από μόλις πέντε χρόνια ζώης, έχει ήδη «γεννήσει» περισσότερες από 15 επιχειρήσεις τεχνολογίας αλλά και δεκάδες ιδέες για τομείς όπως η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η γενετική και η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing). Τι συνάντησες εκεί;
Στη Silicon Valley, νιώθεις ότι η τεχνολογία είναι 10 χρόνια μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο και αντιλαμβάνεσαι τη σπουδαιότητα της σε όλα τα επίπεδα! Το Singularity University, που εδρεύει στο κέντρο ερευνών της NASA, αποτελεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου διδάσκονται οι σημαντικότερες ανερχόμενες τεχνολογίες του μέλλοντος και κατόπιν γίνεται μία σύζευξη με τα κοινωνικά προβλήματα παγκοσμίως, με στόχο την άμβλυνσή τους. Η συνεργασία 80 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο και 50 συμβούλων, καθηγητών και ερευνητών, οδηγούν σε καινοτόμες ιδέες με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο! Από τη χρήση ρομποτικής για τη μεταφορά φαρμάκων μέχρι την ανάλυση αίματος μέσω μικρορευστομηχανικών (microfluidics) φυγοκέντρισης μέσα σε DVD player, και από έξυπνα μελίσσια αυτοματισμού μέχρι συσκευές αναγνώρισης μαλάριας ή διαφόρων τύπου καρκίνου με ένα απλό smartphone. Είναι η απόλυτη εμπειρία δημιουργίας, καινοτομίας και κοινωνικής ενσυνείδησης. Διότι, αυτά τα τρία πρέπει πάντα να πορεύονται μαζί, διαφορετικά η τεχνολογία ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην ανθρωπότητα απ’ όσα μπορεί να λύσει...
Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα και να διοχετεύσω αυτή τη γνώση στον τόπο μου. Η επιστημονική γνώση και η μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.
— Σκοπεύεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα έπειτα από αυτό το ταξίδι. Κι αν ναι, γιατί;
Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα και να διοχετεύσω αυτή τη γνώση στον τόπο μου. Η επιστημονική γνώση και η μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.
— Πως βιώνει ένα παιδί της ηλικίας σου την ελληνική κρίση; Τι είναι αυτό που σε θλίβει περισσότερο;
Η γενιά μου είναι η πλέον εκτεθειμένη στο σκληρό πρόσωπο της κρίσης. Μόνο ο δείκτης ανεργίας είναι ενδεικτικός για να καταλάβει κανείς το εύρος της βαρβαρότητας. Πάντως, δε με θλίβει κάτι, γιατί έχω μάθει να βλέπω τα προβλήματα ως ευκαιρίες. Αυτό απέδειξα και με το πρότζεκτ «Organery». Μία χώρα με δομική αδυναμία να συμμορφωθεί με το δυτικό τρόπο οικολογικής διαχείρησης απορριμάτων (όπως π.χ η Γερμανία), εάν εισάγει τεχνολογία αιχμής και εγχώρια καινοτομία μπορεί να γίνει χώρα-πρότυπο βέλτιστης ολοκληρωμένης διαχείρισης, μετατρέποντας τη δομική της αδυναμία σε μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μάλιστα κάνοντας τα άλλα συστήματα να μοιάζουν αναχρονιστικά.
— Ο Στιβ Τζομπς έλεγε ότι η επιτυχία κρύβεται στην απλότητα. Συμφωνείς;
Συμφωνώ, μόνο που συνήθως η απλότητα προέρχεται από την κατανόηση του πολύπλοκου και την αποδόμηση του με διάφορα μέσα. Εκεί κρύβεται και όλη η ομορφιά της (κοινωνικής) επιχειρηματικής καινοτομίας.
— Τι θα αφορά η ομιλία σου στο TEDxAcademy 2013;
Θα αφορά την «εξερεύνηση» του αύριο, όπως την έζησα μέσα από την εμπειρία του Singularity University, αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η στήριξη της ελληνικής καινοτομίας.
— Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;
Διψασμένο για γνώση, με πάθος για δράση, παλεύοντας για το ανέφικτο. Στο άμεσο μέλλον θα ήθελα πολύ να βοηθήσω, ομάδες που έχουν αντίστοιχα όνειρα και κινούνται στον άξονα της «έξυπνης» ελληνικής πόλης.
— Πιστεύεις ότι μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα του «Organery» άμεσα ή θα περάσουν χρόνια;
Θα υλοποιηθεί άμεσα. Δε μπορώ, βέβαια, να προβλέψω την έκταση που θα πάρει, αλλά έχουμε ήδη αρκετές προτάσεις. Προς το παρόν δουλεύουμε ακόμα τη πιλοτική εφαρμογή του πρωτότυπου, μαζί με τους τους συνεργάτες μου, Ιπποκράτη Παπαδημητράκο (Product Engineer, CTO, Co-founder) και Θεόδωρο Νικολακόπουλο (Electrical Engineer, CIT).
— Υπήρξε κάποια άλλη ιδέα από το διαγωνισμό «Call to Innovation» που σου φάνηκε ενδιαφέρουσα;
Ναι, πολλές! Ο Νίκος Παπαχρήστου (B.Sc., M.Sc.) παρουσίασε μία ιατρική ιδέα για την αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος, η οποία έχει βραβευθεί από το ΜΙΤ, ο Παναγιώτης Περγαντάς (B.Sc, PhD), γενικός διευθυντής της εταιρίας Bioapplications Ltd, ένα mobile app για τον περιορισμό της ελονοσίας, ο Dr Κωνσταντίνος Μάμμας (MD, ΜSc, PhD) γενικός χειρούργος, μία λύση τηλεχειρουργικής, η Ελένη Ντελιγιάννη (Harvard), ένα ολοκληρωμένο online οικοσύστημα διατροφικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ενώ τέλος o Ιωάννης Ταρναράς καθηγητής Βιοπληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης (ARTORG), μία πλατφόρμα εξάσκησης ατόμων με Aλτζχάϊμερ -η οποία πληροφορούμαι ότι γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Υπάρχουν εξαιρετικά μυαλά στην Ελλάδα...
σχόλια