Να αποφεύγουν τη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών συνιστά στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός τονίζει ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 80- 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια. Από αυτά τα περιστατικά ως σοβαρά καταγράφονται τα 60.
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ενημερώνει και συνιστά την προσοχή τους κοινού στα εξής:
- Η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.
- Οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
- Είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών να διακρίνουν τα ασφαλή- βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση.
- Για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών βρώσιμων και δηλητηριωδών άγριων μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το ίντερνετ ή τα βιβλία.
Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει, ότι τα παραπάνω δεν αφορούν στην κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης. Σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, συνιστάται στους καταναλωτές η επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο τηλ. 210-7793777.