[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Η εταιρεία "Minisys Ηλεκτρονική" ιδρύθηκε από τον πατέρα του Γιώργου το 1981.
Το 1985 ο Παναγιώτης Τσιριόπουλος συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρίας παραγωγής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΣΙΓΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, η οποία επιτέλεσε τεράστιο έργο στην ανάπτυξη του computing στην Ελλάδα, ενώ ένα χρόνο αργότερα το 1986 συνέγραψε ένα από τα πρώτα εγχειρίδια χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που κυκλοφόρησαν ποτέ στην χώρα. Σήμερα, ο γιος του και "συνεχιστής" της Minisys, Γιώργος Τσιριόπουλος, ετοιμάζει το πρώτο καθαρά ελληνικής προέλευσης video game με θέμα την Μυθολογία, και μας υπόσχεται ότι δεν θα μοιάζει με τίποτα που έχουμε ξαναδεί. Ζητήσαμε ένα μικρό preview.
"Ο πατέρας μου έφερνε συχνά εξαρτήματα, υπολογιστές ακόμα και robot βραχίονες στο σπίτι καθώς δούλευε κι από εκεί. Σιγά σιγά και πριν καν κλείσω τα 8 θυμάμαι που μου μάθαινε basic (Γλώσσα προγραμματισμού).Είχαμε τότε φτιάξε μαζί ένα παιχνίδι που το πρόγραμμα προσπαθούσε να καταλάβει με ερωτήσεις εις άτοπον απαγωγής ποια λέξη έβαλε στο νου του ο χρήστης… Θυμάμαι να μου μιλάει για τις ιδέες του: γυαλιά που θα έχουν ενσωματωμένο υπολογιστή δεκαετίες πριν τα google glass της Google.."
"Τέλειωσα το λύκειο και έπειτα σπούδασα επιχειρησιακή πληροφορική στο Kingston University.
Αν και πρώην καθηγητής ανώτερης εκπαίδευσης, ο Παναγιώτης δεν ήθελε να σπουδάσω σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Δυστυχώς, έχασα την μάνα μου από το πρώτο έτος των σπουδών μου, και η συνέχεια στον ακαδημαϊκό βίο ήταν δύσκολη. Μπορώ να σου πω ότι από τότε ξεκίνησα να φλερτάρω με την κατάθλιψη.
Μόλις πριν ένα χρόνο άρχισα να νιώθω καλά, υγιής και δυνατός, έτοιμος να δημιουργήσω και να αφήσω το δικό μου στίγμα στην κοινωνία. Τώρα πια εργάζομαι μαζί με τον πατέρα μου. Ότι είμαι, το χρωστάω σε εκείνον. Είναι ο άνθρωπος που αγαπώ πιο πολύ στον κόσμο."
"Αντικείμενο εργασιών μας είναι η κατασκευή Λογισμικού, Ειδικών πλακετών (Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων), Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Σερβομηχανισμών, τόσο για Βιομηχανικές Εφαρμογές όσο και για Ψυχαγωγία. Εγώ σήμερα εργάζομαι στο τμήμα παραγωγής λογισμικού της Minisystems."
Τι είναι τα λογισμικά Νέας Γενιάς στα οποία ειδικέυστε;
Τα λογισμικά νέας γενιάς είναι αυτά που καλύπτουν τις ανάγκες μιας επιχείρησης, σε θέματα διοίκησης, λογιστικής και κοστολόγησης.
Μιλήστε μας για το πρώτο "100% ελληνικό" video game που μαθαίνω ότι ετοιμάζετε. Περί τίνος πρόκειται;
Έχουν γίνει κάποιες απόπειρες για ελληνικά video games, κάποια έχουν αναπτυχθεί στο χώρο του τζόγου, κάποια ήταν αρκετά πολεμικά, κάποια φιλόδοξα χωρίς κονδύλια, και κάποια απλώς ποτέ δεν "πιάσανε". Εγώ προσδοκώ σε ένα παιχνίδι που θα προάγει τον ελληνικό πολιτισμό. Με ενοχλεί να βλέπω να "βιάζονται" οι ελληνικές κληρονομιές από το Hollywood και από τον κάθε δημιουργό. Και όταν αναφέρομαι στον ελληνικό πολιτισμό, αρχικά ξεκινάω από την μυθολογία. Η μυθολογία, όπως αυτή διασώζεται στις μέρες μας, και με τις όποιες παραλλαγές είναι η πρώτη μαγιά του game. Έπειτα, τα γραφικά θα είναι μοναδικά. Έχω έτοιμο υλικό αλλά θέλω να περιμένετε. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες ακόμα αλλά πραγματικά πρόκειται για κάτι πολύ ξεχωριστό! Επίσης, και η κίνηση στο παιχνίδι "κάθεται" πάνω σε ελληνικό στοιχείο. Την μουσική υπόκρουση την έχει αναλάβει ο Χρήστος Αντωνίου, (βρίσκεται πίσω από τους Chaostar, βασικά είναι ο Chaostar), και θα είναι γραμμένη ειδικά για το παιχνίδι με συνεργασία ορχήστρας, και με παραδοσιακά αρχαία όργανα όπως λύρα κτλ. Η μουσική θα γραφτεί κατευθείαν πάνω στα storyboards παράλληλα με την παραγωγή τους. Δεν υπάρχει κάτι μη ελληνικό στο αποτέλεσμα αυτού του έργου.
Ξεφεύγοντας από game τώρα. Από την εμπειρία σας, ποια είναι η σχέση των νέων επιχειρηματιών με την τεχνολογία σήμερα; Διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη γενιά;
Σήμερα όποια επιχείρηση δεν εφαρμόζει καινοτόμες νέες τεχνολογίες απλώς δεν μπορεί να επιβιώσει.
Αρχίζουν σιγά σιγά οι νέοι επιχειρηματίες, αλλά και οι παλαιότεροι σε κάποιο βαθμό, να αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να ελέγχουν on-line την επιχείρηση τους και να μην στηρίζονται σε τρίτους (λογιστές κτλ). Η νέα γενιά επιχειρηματιών είναι καλοί χρήστες των τεχνολογιών αλλά δεν γνωρίζουν το νομικό - φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αυτό οφείλεται στην ελλιπή πληροφόρηση που έχουν από τους φορείς της εκπαίδευσης. Σήμερα δεν εκπαιδεύονται παραγωγοί, αλλά χρήστες της τεχνολογίας.
Τελικά, πόσο σημαντική είναι η πληροφορική σήμερα, σε καιρό κρίσης;
Πληροφορική σημαίνει διαχείριση της πληροφορίας. Αποφάσεις χωρίς την πληροφορία είναι "κενό γράμμα".
σχόλια