Παχύσαρκος 23χρόνος Αθηναίος πήγε να χάσει βάρος, υπεβλήθη σε 6 χειρουργικές επεμβάσεις και τελικά έμεινε φυτό

Παχύσαρκος 23χρόνος Αθηναίος πήγε να χάσει βάρος, υπεβλήθη σε 6 χειρουργικές επεμβάσεις και τελικά έμεινε φυτό Facebook Twitter
19

 

Τα Ελληνικά δικαστήρια επιδίκασαν το ποσό των 659.512,42 ευρώ ως αποζημίωση στους γονείς 23χρόνου παχύσαρκου φοιτητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος εισήχθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο για να υποβληθεί σε γαστρεκτομή -γνωστή ως sleevegastrectomy- προκειμένου να χάσει βάρος και λόγω τραγικών επαναλαμβανόμενων ιατρικών λαθών και παραλήψεων μετά από έξι επεμβάσεις, πήρε εξιτήριο αλλά είχε ήδη υποστεί οριστική μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη με πλήρη ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησής του.


Από το 2008, στην καλύτερη ηλικία των 23 μόλις ετών είναι ανίκανος εφόρου ζωής είναι δηλαδή ένα «φυτό».


Επιβιώνει λόγω της καλής οικονομικής επιφάνειας των γονέων του (έχουν μεγάλη περιουσία) οι οποίοι μπορούν να πληρώνουν σε καθημερινή βάση μια ομάδα ιατρών (φυσιοθεραπευτών, κ.λπ.) να τον επισκέπτεται στο σπίτι, μια άλλη ομάδα νοσοκόμων να τον φροντίζει σε 24ώρη βάση και μια σωρεία ιατρικών βοηθημάτων για να διευκολύνουν την ζωή του που είναι βιδωμένη πάνω σε ένα κρεβάτι.

Αναλυτικότερα, οι τραπεζοϋπάλληλοι γονείς του άτυχου νεαρού έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας συνολικά 4.855.478,34 ευρώ.

Συγκεκριμένα, διεκδίκησαν αποζημίωση για την αποκατάσταση της ζημίας που έχουν ήδη υποστεί το ποσό του 1.234.844,55 ευρώ, για χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης τους, το ποσό των 3.620.633,79 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και επιπλέον το ποσό των 4.014,49 ευρώ μηνιαίως επί τρία χρόνια (2013-2016).
Τελικά τους επιδικάστηκε αποζημίωση 659.512,42 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους και μηνιαία αποζημίωση 3.000 ευρώ για τρία χρόνια (2013-2016), ενώ οι δικαστές επιδίκασαν στους υπεύθυνους γιατρούς και την ιδιωτική κλινική δικαστικά έξοδα που ανέρχονται στο ποσό των 32.000 ευρώ.

Ο φοιτητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π., είδε στο διαδίκτυο διαφήμιση εξειδικευμένου γιατρού που του έλυνε το πρόβλημα τις παχυσαρκίας που έντονα τον απασχολούσε.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2008, ο φοιτητής ήρθε σε επαφή με τον γιατρό σε χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και τον επισκέφθηκε μαζί με τους γονείς του.

Στη συνέχεια ο 23χρόνος υποβλήθηκε σε προεγχειρητικό έλεγχο και στις 12 Νοεμβρίου 2008, εισήχθη στην ιδιωτική κλινική, προκειμένου να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του στομάχου, έτσι ώστε, με το περιορισμό της χωρητικότητάς του (κατά ποσοστό 75%), το αίσθημα της πείνας να ικανοποιείται με την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας φαγητού, Κάτι το οποίο σταδιακά οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Με τη μέθοδο αυτή, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου που ονομάζεται θόλος, το οποίο, σύμφωνα με μία επιστημονική άποψη ιατρών αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής της ορμόνης γρελίνη, η οποία προκαλεί αυξημένες ανάγκες για λήψη τροφής.

Η επέμβαση διήρκεσε 1,5 ώρα και ο θεράπων γιατρός μαζί με τους βοηθούς του αφαίρεσαν το αναγκαίο τμήμα του στομάχου και στην συνέχεια προέβησαν στη συρραφή του εναπομείναντος τμήματος του, με ειδικά κλιπς.
Όμως, οι αιματολογικές εξετάσεις που έγινα μετά την επέμβαση έδειξαν σημαντική πτώση του αιματοκρίτη (από 33,5 σε 27) και σε επίπεδα κατώτερα του φυσιολογικού. Η κατάσταση αυτή επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί με τη χορήγηση αίματος.
Μια ημέρα μετά ο αιματοκρίτης υποχώρησε ακόμα περισσότερο, σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα (21,8), κάτι που εμηνεύθηκε σε εσωτερική αιμορραγία. Τότε ο θεράπων γιατρός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση.

Όμως, κατά τη δεύτερη αυτή χειρουργική επέμβαση ο γιατρός προκάλεσε τραύμα στο κολόβωμα του στομάχου, με κάποιο από τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποίησε για να σταματήσει την αιμορραγία.
Ειδικότερα, τραυμάτισε τον εναπομείναντα θόλο του στομάχου, προκαλώντας οπή, διαμέτρου 1,5 περίπου εκατοστού, οπότε, για να εμποδίσει τη διαφυγή από αυτήν των γαστρικών υγρών, προχώρησε στη συρραφή της.

Ο θεράπων γιατρός στο σχετικό πρακτικό του χειρουργείου που συνέταξε δεν κατέγραψε το περιστατικό παρά μόνον ανέφερε ότι προέβη σε ενίσχυση της περιοχής του στομάχου με συρραφή, ώστε να μην γίνει αντιληπτό το ιατρικό σφάλμα στο οποίο είχε ήδη διαπράξει.

Εισήχθη ο 23χρόνος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την επόμενη ημέρα πήγε στο δωμάτιο του.
Από εκεί και πέρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και ο μεγάλος Γολγοθάς για τον άτυχο φοιτητή που καρφώθηκε για όλη του της ζωή σε ένα κρεβάτι.

Παρουσιάζεται δυσκολία στην αναπνοή και 39°C πυρετός. Τα συμπτώματα αυτά εντάθηκαν και στην συνέχεια εκδηλώθηκε «έντονη ταχύπνοια με επιπόλαιες αναπνοές, κυάνωση και τετρακινητικότητα με χαώδεις κινήσεις». Λίγο μετά έχασε κάθε επαφή με το περιβάλλον.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα και πάλι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του θεραπευτηρίου, όπου εκτιμήθηκε ότι είχε εκδηλώσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), που «συνιστά μια οξεία, βαριά δομική και λειτουργική διαταραχή του πνεύμονα η οποία εκδηλώνεται με υποξυγοναιμία και μειωμένη ενδοτικότητα του αναπνευστικού συστήματος».
Όμως, ο φοιτητής συνέχισε να έχει υψηλό πυρετό και λευκοκυττάρωση και τις επόμενες μέρες υποβάλετε σε αξονική τομογραφία. Τότε αντελήφθησαν οι γιατροί ότι υπήρχε διαφυγή γαστρικών υγρών.

Ακολουθεί νέα τρίτη επέμβαση όπου διαπιστώνεται ότι «υπήρχε σημαντική διαρροή γαστρικών υγρών από την οπή που από αμέλεια είχε προκαλέσει στο θόλο του στομάχου του ασθενούς του ο γιατρός, κατά την προηγούμενη χειρουργική επέμβαση».
Η διαρροή γαστρικών υγρών όπως διαπιστώθηκε, είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση και απετέλεσε «την αιτία του αναπνευστικού συνδρόμου που εμφάνισε ο ασθενής, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σήψης των ιστών με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα υγρά αυτά».
Ειδικότερα, κατά τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση από σφάλμα του ιατρού προκλήθηκε οπή στον εναπομείναντα (μετά την αφαίρεση του λοιπού) θόλο του στομάχου, διαμέτρου 1,5 εκατοστών, από την οποία διέρρευσαν γαστρικά υγρά στο σώμα του ασθενούς.

Ο ιατρός επιχείρησε να συρράψει την οπή, «πλην όμως η προσπάθεια του αυτή δεν επέφερε το σκοπούμενο αποτέλεσμα» (το κλείσιμο της οπής), καθώς διαπιστώθηκε ότι από αυτήν είχε εκρεύσει σημαντική ποσότητα γαστρικών υγρών που είχε συγκεντρωθεί κοντά στο διάφραγμα και στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Στη δικαστική απόφαση τονίζεται ότι η σήψη εντάσσεται στους κύριους παράγοντες πρόκλησης του συνδρόμου ARDS. Στην εκδήλωση του εν λόγω συνδρόμου συνέβαλαν και οι πολλές μεταγγίσεις που είχε υποβληθεί ο φοιτητής κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών ως αιτία πρόκλησης του συνδρόμου ARDS ήταν η σήψη.
Ο φοιτητής παρέμεινε στο κρεβάτι αναμένοντας κάποια βελτίωση της υγείας του.
Ωστόσο, μετά δύο περίπου μήνες, διαπιστώθηκε ότι συνεχιζόταν η εκροή γαστρικών υγρών από την οπή και ο 23χρόνος εμφάνισε πνευμοπεριτοναίο (αέρας στην κοιλιακή χώρα). Οπότε υπεβλήθη σε νέα τέταρτη κατά σειρά χειρουργική επέμβαση και του αφαιρέθηκε το εναπομείναν τμήμα του θόλου του στομάχου που ήταν η οπή.

Όμως ήταν πλέον αργά για τον 23χρόνο φοιτητή.
Ακολούθησαν δύο ακόμα επεμβάσεις. Η πρώτη (5η κατά σειρά) για αντιμετώπιση περιτονίτιδας που οφειλόταν σε μετακίνηση του καθετήρα νηστιδοστομίας και η δεύτερη (6η κατά σειρά) λόγω αποφρακτικού ειλεού και γαγγραινώδους χολοκυστίτιδας όπου αναγκαστικά του αφαιρέθηκε η χολή.

Τόσο στον θεράποντα ιατρό όσο και σε γιατρούς του θεραπευτηρίου η Δικαιοσύνη καταλογίστηκε σειρά ιατρικών λαθών και αστοχιών που είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί ο άτυχος φοιτητής «φυτό» εφόρου ζωής.

Ακόμη, καταλογίστηκε πλημμελής άσκησης των ιατρικών καθηκόντων του θεράποντα γιατρού και τυων γιατρών του θεραπευτηρίου, ενώ αποδόθηκαν ευθύνες και στο υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό του θεραπευτηρίου το οποίο είχε την ευθύνη της παρακολούθησης της μετεγχειρητικής πορείας του φοιτητή ειδικά κατά το διάστημα που ο θεράπων γιατρός έλειπε.
Την ίδια στιγμή οι γιατροί όφειλαν να έχουν λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή αιφνίδιας εμφάνισης κινδύνων, κάτι που δεν το είχαν πράξει, επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση.
Η τραγική κατάσταση του 23χρόνου υποχρέωσε τους γονείς να υποβληθούν σε τεράστιες δαπάνες προκειμένου να μπορούν να τον συντηρούν αξιοπρεπώς στη ζωή.

Αναγκάστηκαν να έχουν με βάρδιες αποκλειστικές νοσοκόμες καθώς δεν μπορούσε από μόνος του να αυτοεξυπηρετηθεί. Αγόρασαν ηλεκτρικό κρεβάτι, ηλεκτρικό στρώμα προς αποτροπή κατακλίσεων, αναπηρικό αμαξίδιο, γερανό, ράμπα έξω από το σπίτι για να μπορούν να τον μεταφέρουν, ενώ αναγκάστηκαν να αγοράσουν ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο αξίας 25,397 ευρώ για να είναι εφικτές οι μετακινήσεις του.

Παράλληλα τεράστιες είναι οι ποσότητες των ιατρικών βοηθημάτων που αγοράστηκαν όπως είναι ορθοπεδικών ειδών, γάζες, αυχενικά κολάρα, ειδικές κάλτσες, νάρθηκες, ειδικές αλοιφές για την επούλωση των πληγών (ανοίγει το δέρμα του), σπρέι για  την αποφυγή των κατακλίσεων, κλπ.

Τέλος, συνεχώς του προσφέρουν ενίσχυση φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικοί γιατροί για λογοθεραπεία ώστε να διευκολύνεται η κατάποσης και η αναπνοή του.

πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ελλάδα
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ελλάδα / ΣτΕ: Στην Ολομέλεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές - Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

14 σχόλια
Όπως διαβάζω απ το άρθρο το έγκλημα του γιατρού δεν είναι το ίδιο το ιατρικό σφάλμα που, αν μη τι άλλο, είναι ανθρώπινο και θα μπορούσε να αποφευχθεί αλλά η προσπάθεια συγκάληψης.Χωρίς να είμαι όμως ειδικός σε θέματα νομικής φύσης, βλέπω ένα άρθρο που έχει κάνει copy-paste τον ιατρικό φάκελο του νεαρού. Με επαναλλήψεις και όχι συνεχή ροή στο κείμενο γιατί προφανώς αυτός που το έγραφε δεν καταλάβαινε ούτε ο ίδιος τι έγραφε. Δεν γίνεται να μου δίνεις ορισμό του ARDS και να μου γράφεις για πνευμοπεριτόναιο και να μην ξέρεις ότι το όργανο λέγεται χοληδόχος κύστη και όχι χολή.Θεωρώ λοιπόν ότι ζώντας σε μία κανιβαλιστική εποχή που ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους να εκτονώσουμε το θυμό μας το άρθρο αυτό γράφτηκε για να προκαλέσει. Χώρις πάλι να ξέρω τι ισχύει σε πριπτώσεις εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων (μπορεί ο φάκελος να θεωρείται πλέον ανοιχτός και να μπορεί να χρησημοποιηθεί από δημοσιογράφους) ξέρω ότι ο ιατρικός φάκελος αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δημοσιεύεται.Σίγουρα υπήρξε έγκλημα από πλευράς γιατρού, εύχομαι κουράγιο στο παιδί και στην οικογένειά του, κανένας δε θέλει να του συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε γιατρό από διαφήμιση στο ίντερνετ και ότι η ιατρικές υπηρεσίες δεν είναι καταναλωτκό αγαθό για να διαφημίζεται σε προσφορές και εκπτωτικά κουπόνια. (Όσο σκληρό κι αν ακούγεται)
Ο γιατρός όπως και κάθε επαγγελματίας μπορεί κατά την τέλεση μιας πράξης να αστοχήσει. Ουδείς αλάνθαστος.Το πρόβλημα είναι ότι η δική του αστοχία μπορεί να καταλήξει στο μοιραίο, ενώ το λάθος ενός μάγειρα το πολύ να είναι μια άνοστη σούπα.Κατ' επανάληψη έχω καταφερθεί εναντίον πολλών γιατρών και των πρακτικών τους, και κυρίως γιατί αμοίβονται δυσανάλογα για τις υπηρεσίες τους ακόμη και σε εποχές κρίσης σε ένα κράτος με μέσο μισθό τα 700 ευρώ.Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πριν τον καταδικάσουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε το ιστορικό του. Εάν το έχει ξανακάνει δηλαδή και εάν είναι επιρρεπής σε ιατρικά σφάλματα.Εάν ναι, με συνοπτικές διαδικασίες αφαίρεση άδειας και επιστροφή στη Βουλγαρία, εκεί που πιθανότατα να πήρε το πτυχίο του.Αν όμως αρχίσουμε να καταδικάζουμε τον οποιοδήποτε για το παραμικρό, τότε κανείς δεν θα δεχτεί να εκτελέσει νέες τεχνικές υψηλού ρίσκου και να προάγει καινοτόμες ιατρικές μεθόδους.
Mια εγχείρηση πάντα κρύβει ρίσκο (έστω και εαν είναι μικρό). Αυτό θα πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μιας προτού αποφασίσουμε οποιαδήποτε επέμβαση που δεν είναι άκρως αναγκαία για την υγεία μας.
Kαι επτά μ-ο-ν-ο χρόνια μετά, η δικαιοσύνη μίλησε. Οι γιατροί συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά, γιατί δεν είναι και θεοί, λάθη γίνονται, το νοσοκομείο έκανε το καθήκον του και πλήρωσε μια αποζημίωση αντί για να στιγματιστεί, οι γονείς ζουν τον γολγοθά τους καισυντηρούν αυτόν που τους θυμίζει αυτό που κάποτε ήταν ο γιός τους. Και έζησαν αυτοι καλά και εμεις καλύτερα.
Ειναι αδιανοητη η εγκληματικη προσπαθεια συγκαλυψης του λαθους των συγκεκριμενων γιατρων. Εαν δεν ειχαν προαπαθησει να το θαψουν και παρεμενε στη ΜΕΘ πιθανον θα ειχε αντιμετωπιστει. Ειναι να μη σου κατσει.
ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΚΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΔΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ!!!
'Αρα καταλαβαίνουμε ότι ήταν μεγάλη επιτυχία για τους δικηγόρους του γιατρού και του θεραπευτηρίου αυτή η ποινή αν κρίνουμε από τα έξοδα των γονιών βάσει του άρθρου, το επάγγελμα των γονιών και την εφορία και τη δια βίου καταδίκη του παιδιού- άρα το γεγονός ότι κάποια στιγμή δεν θα έχει τους γονείς του και εκείνος θα είναι ανάπηρος και θα βασίζεται στο κράτος (;). Επίσης καμία κουβέντα για ποινή στον γιατρό και το θεραπευτήριο για όλες τις αμέλειες που αναφέρθηκαν. Γιατροί και δικαστές μια οικογένεια. Κανονικά θα πρέπει να ζητήσουν περισσότερα. Αυτό δεν ήταν δικαιοσύνη.
Ο γιατρός έχει ακομα ιατρική άδεια;; Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο. Κατά τ' άλλα, τι να πούμε, ευκολα μπορεί να πει κάποιος να αγαπας τον εαυτό σου με τις ατέλιες του, εφόσον ο ίδιος δεν έχει τόσο μεγάλες ατέλειες. Ας ευχηθούμε να είναι ο τελευταίος, αν και με την υπερπροβολή των αψεγάδιαστων προτύπων, μάλλον θα έχουμε και άλλα ανάλογα περιστατικά.
Δεν μπήκα στη διαδικασία να διαβάσω όλο το άρθρο γιατί δε θέλω να δώσω βάση στο ακριβές ποσό που δίνουν οι γονείς κλπ... αλλά τώρα τελευταία είναι πολύ της "μόδας" τα "ιατρικά λάθη"...Είναι αδιανόητο να εισάγεσαι στο νοσοκομείο με τ κεφάλι ψηλά και να βγαίνεις με άσχετα προβλήματα που δεν ευθύνεσαι ο ίδιος. και αποφάσισα να σχολιάσω γιατί παρόμοια λάθη- αμέλεια συνέβη πρόσφατα σε 2 προσφιλή μου άτομα. Απαράδεκτο.Αποζημίωση.. Να μην γινόταν εξ' αρχής.
Πρεπει να ανακοινωθεί άμεσα η κλινική όπως και ο συγκεκριμένος γιατρός. Όσο δε γίνεται αυτό κινδυνεύουν να βρεθούν και άλλοι ανυποψίαστοι άνθρωποι στην ίδια κατάσταση!