ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πανδημία: Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην ΕΕ

Πανδημία: Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Αναλυτικά στοιχεία για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα εν μέσω πανδημίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, υπολογίζοντας πως τον Ιούνιο οι επιπλέον θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 5.8% σε σχέση με τη μέση μηνιαία θνησιμότητα την περίοδο 2016-2019.

Τον Νοέμβριο του 2020, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην ΕΕ είχε αγγίξει το 40% ενώ φέτος, ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας ως τώρα με 20,2%. Στα στοιχεία συνυπολογίστηκαν και τα δεδομένα από Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία και Ελβετία. 

Πρώτη τον φετινό Ιούνιο ήταν η Λετονία με 20,5%, ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 18,2% και η Εσθονία με 17,9%.  Στον αντίποδα, η Σουηδία είχε 2,3% λιγότερους θανάτους από τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2019 προ πανδημίας (το Λίχτενσταϊν που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (EFTA), αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε 43,3% λιγότερους θανάτους τον ίδιο μήνα. Η Νορβηγία επίσης 2,3% λιγότερες απώλειες). 

Τον Μάιο, η Ελλάδα είχε καταγράψει 21,2% περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο σύγκρισης, και η Κύπρος 18,8%. Ωστόσο η εικόνα για την Κύπρο βελτιώθηκε απότομα τον Ιούνιο, αφού καταγράφηκαν 2,4% περισσότεροι θάνατοι. Σε επίπεδο Ένωσης, μετά το 20,2% του Απριλίου, τα ποσοστά μειώθηκαν σημαντικά και ο μέσος όρος στην ΕΕ έπεσε στο 9,6% τον Μάιο και στο 5,8% τον Ιούνιο. 

Κορωνοϊός – Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
Κορωνοϊός – Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
Ο μέσος όρος υπερβάλλουσας θνησιμότητας στην ΕΕ σε σύγκριση με την περίοδο 2016-2019

Η διακύμανση στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει η Eurostat, τα μέγιστα και η ένταση των εξάρσεων παρουσίασαν μεγάλη διακύμανση στα κράτη μέλη. Ειδικά στην Ελλάδα, το μέγιστο της υπερβάλλουσας θνησιμότητας καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2020, που οι επιπλέον θάνατοι άγγιξαν το 28,1%.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2020 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην χώρα παρέμενε σε μονοψήφια ποσοστά. Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στην γειτονική Ιταλία που τον Μάρτιο του 2020 οι επιπλέον θάνατοι άγγιξαν το 49,6% και τον Απρίλιο του 2020 το 41,7%

Το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, η εικόνα άρχισε να αλλάζει και στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο οι επιπλέον θάνατοι ανήλθαν στο 10,3% και, μετά το 28,1% του Νοεμβρίου ακολούθησε το 19,9% του Δεκεμβρίου.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, με την Ελλάδα σε μακροχρόνιο lockdown, οι επιπλέον θάνατοι ήταν λιγότεροι από τον μηνιαίο μέσο όρο σύγκρισης των ετών 2016-2019, με 8% λιγότερους θανάτους τον πρώτο μήνα του έτους, και 2,9% λιγότερους θανάτους τον αμέσως επόμενο. 

Δεύτερος χειρότερος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας για τη χώρα αποδείχθηκε ο φετινός Απρίλιος, όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα άγγιξε το 24,8%. Τρίτος χειρότερος μήνας, ο Μάιος του 2021 με 21,8%. 

Από την ανάλυση της Eurostat λείπουν τα στοιχεία για τον Ιούνιο από την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία, την Ισλανδία και την Ελβετία. 

Κορωνοϊός – Η Ελλάδα δεύτερη σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον Ιούνιο στην Ε.Ε. Facebook Twitter
Η διακύμανση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας στα κράτη μέλη
Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM