Από το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησαν οι έλεγχοι των κτηνιάτρων που κατέφτασαν από όλη τη χώρα στη Θεσσαλία, για την αντιμετώπιση της πανώλης από την οποία νοσούν αιγοπρόβατα.
«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Από σήμερα πάνω από 100 νέοι κτηνίατροι θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στη δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ενώ τα δείγματα θα στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Εάν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η πανώλη, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αιγοπρόβατα.
Την ίδια στιγμή ο περιφερειάρχης υπέγραψε απόφαση, η οποία προβλέπει την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος. Επίσης, απαγορεύεται και η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Τα άμεσα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χιλιόμετρα και η απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Η διακίνηση γάλακτος, πάντως, συνεχίζεται κανονικά με υψηλή παστερίωση ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ