Το παραδοσιακό ρεβανί Βεροίας ετοιμάζεται να γίνει προϊόν «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»

Ρεβανί Facebook Twitter
Φωτ: Instagram @All Greek Kitchen
0

Το παραδοσιακό ρεβανί της Βέροιας, το οποίο γλυκαίνει χρόνια τώρα τους μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες, επιλέχθηκε από τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ) κι ετοιμάζει πλέον «βαλίτσες» για τις Βρυξέλλες ώστε να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να προετοιμαστεί και να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD, ο δήμος Βέροιας και το Τμήμα Τουρισμού διοργανώνουν εσπερίδα ενημέρωσης των επαγγελματικών φορέων γύρω από την προοπτική πιστοποίησης του εμβληματικού γλυκού της πόλης.

«Το ρεβανί μαζί με το ροδάκινο είναι η κορωνίδα στη διατροφική μας αλυσίδα», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης, αναφορικά με την πιστοποίηση που θα επιχειρήσει να πετύχει το παραδοσιακό, σιροπιαστό, γλυκό της μακεδονικής πόλης.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.

«Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε κοντά μας τους επιχειρηματίες ζαχαροπλάστες που θα υιοθετήσουν τη διαδικασία. Να τους πείσουμε να ακολουθήσουν τα χαρτιά, τη μεθοδολογία και τη συνταγή για το παραδοσιακό γλυκό ρεβανί. Από αυτή την πιστοποίηση μόνο πλεονεκτήματα θα έχουμε», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Ειδικότερα, στους επαγγελματικούς φορείς της Βέροιας θα παρουσιαστούν οι προοπτικές από την ένταξη του γλυκού «Ρεβανί Βεροίας» στα προστατευόμενα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, οι προδιαγραφές ένταξης και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την ένταξη.

Ο έλεγχος του φακέλου, ώστε να δοθεί από τις Βρυξέλλες το σήμα πιστοποίησης, αναμένεται να διαρκέσει από 9 μήνες έως ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή στο νομό Ημαθίας δραστηριοποιούνται γύρω στους 45 ζαχαροπλάστες, εκ των οποίων οι 25 εδρεύουν στη Βέροια και έχουν ως κύριο γλυκό το ρεβανί, ενώ υπάρχουν 3 – 4 επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγή του προϊόντος σε διάφορες χώρες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιερά Σύνοδος: Συντάσσεται με Παπαδόπουλο χωρίς τις ακραίες ενέργειες – «Θα ενεργήσουμε τα δέοντα προς την κυβέρνηση»

Ελλάδα / Ιερά Σύνοδος: Συντάσσεται με Παπαδόπουλο χωρίς τις ακραίες ενέργειες – «Θα ενεργήσουμε τα δέοντα προς την κυβέρνηση»

«Η ΔΙΣ εξέφρασε τη λύπη της για το περιεχόμενο συγκεκριμένων έργων και αποφάσισε να ενεργήσει τα δέοντα προς την Ελληνική Κυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Έφοδος της ΕΛΑΣ σε βενζινάδικα και αποθήκες: 25 συλλήψεις για λαθρεμπόριο και «πειραγμένες» αντλίες

Ελλάδα / Έφοδος της ΕΛΑΣ σε βενζινάδικα και αποθήκες: 25 συλλήψεις για λαθρεμπόριο και «πειραγμένες» αντλίες

Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις φέρονται να είχαν αναπτύξει ένα εκτεταμένο κύκλωμα που εμπλεκόταν τόσο στη διακίνηση λαθραίων καυσίμων όσο και στην παραποίηση των μετρήσεων στις αντλίες πρατηρίων
LIFO NEWSROOM
Χανιά: Θάνατος 19χρονου αθλητή πολεμικών τεχνών – Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού

Ελλάδα / Χανιά: Θάνατος 19χρονου αθλητή πολεμικών τεχνών – Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια προπόνησης σε σχολή πολεμικών τεχνών στα Χανιά, όταν ο 19χρονος δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι από συναθλητή ή συναθλήτριά του
LIFO NEWSROOM