Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μετά την υπόθεση παράνομων υιοθεσιών στα Χανια.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου: «Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» σε μία απόφαση που σχετίζεται με το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών στα Χανιά.
Σημειώνεται πως η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Χανίων εννιά κατηγορούμενοι, μέλη του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών. Μάλιστα η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης ήταν τόσο μεγάλη που ζευγάρια από όλον τον κόσμο έφταναν στα Χανιά για να αποκτήσουν παιδί με τη βοήθεια του κυκλώματος που έφτανε να κερδίζει μέχρι και 120.000 ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος μαζί με τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας του ενός γιατρού που συνελήφθη.
Παράνομες υιοθεσίες: Εντοπίστηκαν 30 νεαρές εγκυμονούσες
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, κατά τις έρευνες των αρχών για το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών εντοπίστηκαν 30 έγκυες γυναίκες που ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες σε σπίτια-τρώγλες.
Πρόκειται για ευάλωτες γυναίκες από τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, που μέλη της οργάνωσης είχαν προσεγγίσει και πείσει να γίνουν παρένθετες μητέρες. Πρόκειται για άτομο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που εντόπιζαν οι «μεσίτριες» της οργάνωσης.
Όταν έφταναν στην Ελλάδα, βρίσκονταν υπό επιτήρηση και τους επιτρεπόταν να βγουν μόνο για σούπερ μάρκετ και για ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, την έδρα, δηλαδή, του κυκλώματος.
Κατά το διάστημα που γινόταν η έρευνα, η οργάνωση φαίνεται ότι είχε εκμεταλλευτεί περισσότερες από 100 γυναίκες, στις οποίες έδιναν περίπου 600 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα, πάντα με το τοπικό μέσο. Ένα πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κόστιζε από 70.000 έως 120.000 ευρώ. Από την έρευνα προέκυψαν και περισσότερες από 350 περιπτώσεις εξαπάτησης ζευγαριών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο για εξωσωματική.
Τα ποσά που έπαιρνε το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών
Η αμοιβή των συλληφθέντων για κάθε παρένθετη μητέρα που εισήγαγαν στη διαδικασία ξεκινούσε από 5.000 ευρώ και η μηνιαία αμοιβή για την εποπτεία τους από το δικαστήριο έως και τον τοκετό από 300-600 ευρώ. Μια 41χρονη ημεδαπή ως βοηθός εμβρυολόγου συμμετείχε από κοινού με τον 44χρονο υπαρχηγό σε ωοληψίες γενετικού υλικού καθώς και σε εμβρυομεταφορές στα σώματα γυναικών.
Επιπλέον, ασχολούνταν με την εξεύρεση ενδιαφερόμενων άτεκνων και ομόφυλων ζευγαριών από την Ιταλία, με τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και με τη παροχή της πατρικής της οικίας για διαμονή των παρένθετων μητέρων και δοτριών. Επίσης, από τις εικονικές πράξεις εμβρυομεταφοράς το παράνομο όφελος ξεπερνά κατά πολύ τις 120.000 ευρώ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πλήθος εγγράφων (δικαστικών αποφάσεων, ιατρικών φακέλων, συμφώνων συμβίωσης, ιδιωτικών συμφωνητικών), πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (usb, σκληροί δίσκοι, στοιχεία τηλεφωνίας), χειρόγραφες σημειώσεις και ατζέντες που επιβεβαίωναν τις «νομιμοφανείς» καταβολές των χρημάτων στα θύματα εμπορίας, 90.475 ευρώ ως προερχόμενο από εγκληματικές δραστηριότητες, προπληρωμένες κάρτες καθώς και μικροποσότητα κοκαΐνης.