Η υπό όρους αποφυλάκιση των δραστών του εγκλήματος στην Ύδρα έγινε κατόπιν εφαρμογής παλιότερων διατάξεων και όχι δικών του τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος.
Μιλώντας στο "Mega" ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις δεν είναι δικές του, συμφωνεί με το σκεπτικό του νομοθέτη και πρόσθεσε ότι "από ένα σημείο και μετά το να παραμείνει ένας κρατούμενος για περισσότερο καιρό στη φυλακή δεν έχει αντίκρισμα στην ενδεχόμενη εκτροπή του."
"Το νομοσχέδιο αυτό χαρακτηρίστηκε και ιδιαίτερα από τον Τύπο και από μια καινοτομία, την ταχύτερη απόλυση όσων έχουν αναπηρία ή προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της Ύδρας δεν αποφυλακίστηκαν με αυτές τις ρυθμίσεις. Κατά τα άλλα, η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για απόλυση υπό όρο των κρατουμένων οι οποίες ισχύουν από το 1950, άλλες είναι πάγιες, άλλες είναι μεταβατικές αλλά επαναλαμβάνονται αλλά πάντως ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και με βάση αυτές έγινε η απόλυσή τους", σημείωσε.
Ειδικότερα ανέφερε ότι η μία απόλυση έγινε με τις πάγιες ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν από το 1950 ενώ η άλλη απόλυση έγινε με ρυθμίσεις που ισχύουν τα τελευταία χρόνια και επαναλαμβάνονται από κάθε νόμο ο οποίος προκύπτει.
Αναγνώρισε ο υπουργός ότι πολλές φορές στη χώρα μας "μετά από κάποιο σοβαρό έγκλημα από κάποιον που πήρε άδεια υπάρχει κατακραυγή κατά ρυθμίσεων για απόλυση ή άδειες" και υπογράμμισε ότι δεν λέει ότι σωστά βγήκαν ή δεν βγήκαν "γιατί αυτό γίνεται με μια δικαστική κρίση την οποία δεν μπορώ, δεν έχω στοιχεία να κρίνω" ωστόσο εκτίμησε ότι είναι σαφές ότι "δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι που μπαίνουν στη φυλακή να μπαίνουν ισόβια".
"Ένας άνθρωπος καταδικάζεται και απολύεται ή δεν απολύεται με βάση το έγκλημα που έχει κάνει, δεν καταδικάζεται με βάση το έγκλημα το οποίο θα κάνει στο μέλλον", τόνισε και συμπλήρωσε ότι "ευθύνες θα αναζητήσουμε εάν τώρα η μεταχείριση αυτών οι οποίοι θα κριθούν ένοχοι δεν θα είναι ανάλογα αυστηρή".
Ερωτηθείς για πιθανά λάθη της δικαιοσύνης είπε ότι "αλάθητος δεν είναι κανείς, αλάθητο δεν είναι ούτε το δικαστήριο ουσιαστικά". "Τυπικά η δικαιοσύνη έχει μια ανεξαρτησία που δεν επιτρέπει αυτή να κρίνεται ιδίως από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ιδίως δηλαδή από την εκτελεστική εξουσία σε ο,τι αφορά την ουσιαστική της κρίση", τόνισε.
σχόλια