Πάσχα: Πόσο θα κοστίσει φέτος το αρνί - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Πάσχα: Πόσο θα κοστίσει φέτος το αρνί - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές Facebook Twitter
0

Ελληνικά είναι στην πλειοψηφία τους τα αρνιά που βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών για το φετινό Πάσχα, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, που τα περασμένα χρόνια καταλάμβαναν ένα μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά.

   

Όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τα κόστη για τους Ρουμάνους εξαγωγείς και «πλέον δεν τους συμφέρει να στέλνουν τα αρνιά τους στη χώρα μας, ενώ τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν ανοίξει τις αγορές των αραβικών κρατών, όπου μπορούν να πωλούν σε υψηλότερη τιμή».

   

Με το Πάσχα των Καθολικών να είναι μία εβδομάδα πριν από το Ορθόδοξο, ο κ. Πεβερέτος σημειώνει ότι πολλά μικρά αρνιά, κυρίως αυτά έως 7 κιλά έχουν φύγει για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

   

Η τιμή με την οποία θα προμηθευτούν οι καταναλωτές το φετινό Πάσχα το αρνί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ δεν θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ το κιλό. Μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι όπως είπε «και πάλι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι "αναγκάζονται" να πωλήσουν κάτω του κόστους».

   

«Για να φτάσουμε ένα αρνί στα 15 κιλά, και να καλύψουμε μόνο τα έξοδά του θα πρέπει να το πωλήσουμε 10 ευρώ το κιλό, καθώς το κόστος παραγωγής, ηλεκτρικό ρεύμα και ζωοτροφές έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πεβερέτος προσθέτοντας πως «η τιμή που θα πουληθεί από τον κτηνοτρόφο το αρνί φέτος θα είναι, κατά μέσο όρο, 8 ευρώ το κιλό».

   

Πάντως εκτίμησε ότι αν και φέτος δεν θα έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αμνοερίφια λέγοντας ότι «φέτος αναμένουμε πολλοί να πάρουν μισό αρνί, με αποτέλεσμα να φτάσουν για όλους».

   

Λίγες εισαγωγές - Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια

Η «χαμηλή πτήση» που καταγράφουν οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τις αγορές του εξωτερικού επιβεβαιώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Στράτος Νικολάου. «Φέτος τα αμνοερίφια που θα εισαχθούν στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» είπε και πρόσθεσε: «Ήδη οι ποσότητες που παρατηρούμε είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές».

   

Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν εισαχθεί σχεδόν 132.000 αμνοερίφια. Αντίθετα, φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν έρθει στη χώρα μας μόλις 65.000 αμνοερίφια.

   

Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στην αγορά, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε αυτοί πραγματοποιούνται «από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθ' όλη τη χρονιά, ενώ κατά την πασχαλινή περίοδο, αλλά και όλες τις περιόδους των εορτών, ο οργανισμός συμμετέχει στον σχεδιασμό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με υπηρεσίες από άλλα υπουργεία».

   

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων σε σημεία λιανικής πώλησης, σε εμπόρους και στα σφαγεία, αναφορικά με την ιχνηλάτηση των εισαγόμενων αμνοεριφίων, είτε ζωντανών είτε σφαγείων».

   

Σκοπός όπως προσθέτει «είναι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της αγοράς για την προστασία του καταναλωτή. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των ελέγχων, αλλά αυτοί να γίνουν σωστά σε όλα τα σημεία που θα επιλεγούν, είτε αυτά είναι σημεία λιανικής πώλησης είτε σημεία εμπορίας».

   

Αυξημένες αναμένεται να είναι σύμφωνα με τον κ. Νικολάου και οι τιμές που θα αγοράσουν οι καταναλωτές τον πασχαλινό οβελία. «Είναι αρκετά πιθανόν στον καταναλωτή να φτάσουν και τα 12 ευρώ το κιλό» είπε ενώ «στα σφαγεία, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή προβλέπεται να είναι 8-9 ευρώ το κιλό. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να δούμε τις τιμές που θα διαμορφωθούν από τις συμφωνίες που θα κάνουν οι παραγωγοί με τους εμπόρους».

   

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Με το τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι να είναι αυξημένο τη φετινή περίοδο κατά 9% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν στην προμήθεια του πασχαλινού οβελία.

   

Σύμφωνα τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρη Γίτσα «ο κόσμος θα πρέπει να παραγγείλει έγκαιρα» καθώς όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «όποιος δεν έχει παραγγείλει, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, επόμενο είναι να "πέσει" θύμα κερδοσκοπικών κινήσεων και συμπεριφορών».

   

Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να προβούν και σε μία έρευνα αγοράς, προτού αγοράσουν το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι. Όπως ανέφερε ο κ. Γίτσας η τιμή πώλησης στο αρνί και στο κατσίκι εξαρτάται από το που το έχει προμηθευτεί ο κρεοπώλης. «Όποιος έχει προμηθευτεί κρέατα από δύο μεσάζοντες, επόμενο είναι πως θα πρέπει να πωλήσει επιπλέον 1,5 ευρώ το κιλό το αρνί για να έχει κέρδος» είπε και συμπλήρωσε: «Αν ο καταναλωτής γνωρίζει όμως ότι ο κρεοπώλης δεν έχει μεσάζοντα και τα προμηθεύεται ο ίδιος, μπορεί να βρει με 10,5 ευρώ το κιλό το αρνί».

   

Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει την τελική τιμή του αμνοεριφίου είναι ο τρόπος που θα επιλέξει ο καταναλωτής να το προμηθευτεί, ολόκληρο ή μισό.

   

Τέλος, μιλώντας για την τιμή που πουλάει ο παραγωγός, ο πρόεδρος του ΕΔΟΚ, υπογράμμισε ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στα 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια τιμή πάρα πολύ σημαντική για τον παραγωγό, είναι πρωτόγνωρη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM