Σε ηλικία 73 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έγινε γνωστός στην πολιτική σκηνή της χώρας ως «Ιταλός» γιατί ήταν επικεφαλής της ομάδας των «Ιταλών» του ΠΑΣΟΚ, που λειτουργούσε για χρόνια ως εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά υπό τον έλεγχο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν μέλος του ΠΑΚ, της αντιστασιακής οργάνωσης που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της επταετούς Χούντας.
Μετά από διώξεις που του ασκήθηκαν από τη στρατιωτική δικτατορία ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφυγε στην Ιταλία. Μετά το τέλος της δικτατορίας, ήταν μέρος της επταμελούς επιτροπής που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο του 1974 στο Μόναχο.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και η «Ρωμανία»
Το 1988 στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και την προσθήκη στο όνομα Θράκη και του ονόματος Ρωμανία, έτσι ώστε η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη - Ρωμανία. Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο κοινοβούλιο για τη δημιουργία της, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών και μέλος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας:
- Το όνομα Ρωμανία είναι η απάντηση στη νοσταλγία και ταυτόχρονα μήνυμα επανεπικοινωνίας και συνεργασίας σε όλους τους βαλκάνιους και ευξείνιους λαούς.
- Η προσδοκία όμως για την ίδρυση της Ρωμανίας υπάρχει σ’ αυτούς και είναι πολλοί, που πίστεψαν και προωθούν την ιδέα της νέας πόλης εκφράζεται δε από τον στίχο, ανώνυμου Πόντιου ποιητή, για την πτώση της Κωνσταντινούπολης «Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο» όπου αυτό το άλλο που ανθεί είναι η ιδέα για την πόλη της Ρωμανίας.
Το ιστορικό εννοιολογικό πλαίσιο που περιέβαλλε το σχέδιο για τη Ρωμανία κατά το 1994, όταν εκφράστηκε δημόσια αυτό το αίτημα του Χαραλαμπίδη, το οποίο και έλαβε και οργανωτική μορφή με τη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, είχε κυρίως να κάνει με την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων στον Καύκασο και της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης. Η κριτική στο εγχείρημα έγινε από πολλές πλευρές αγγίζοντας ευρεία θεματολογία, από την αναγκαιότητα ίδρυσης μιας τέτοιας πόλης έως την ονομασία της.
Η παρέμβαση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το 1999 ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης κατόπιν πολιτικών διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε την «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση» η οποία έλαβε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 2000, χωρίς όμως να καταφέρει να μπει στη βουλή.
Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.