Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου η ΠΟΕΔΗΝ ζητώντας την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου.
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει με αφορμή την απεργία ότι το εργασιακό νομοσχέδιο «θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση». Μεταξύ άλλων, τα αιτήματα των απεργών είναι «να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».
«Για να "ζήσει" αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:
«Στα νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι που επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει τις συνθήκες που εργάζονται οι οποίες θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων. Ζητάμε την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης. Στα νοσοκομεία εργάζονται 2.000 υπάλληλοι σε νευραλγικές υπηρεσίες (τραυματιοφορείς, τεχνική υπηρεσία, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ) στην πρώτη γραμμή με τα προγράμματα της ΔΥΠΑ των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών με διετείς συμβάσεις. Λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στα Νοσοκομεία και οι συνάδελφοι "για λίγο" είτε στο όριο ηλικίας είτε στον αριθμό των ενσήμων δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας ο ίδιος «δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης παράτασης των συμβάσεων για ένα έτος».
«Δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον υπουργό Εργασίας για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων. Απολύονται σταδιακά παρότι μας είναι απολύτως απαραίτητοι αν και εκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν εμπειρία», καταλήγει η ανακοίνωση.