Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ δουλεύει συστηματικά και εθελοντικά για την καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων και τη διασφάλιση της ευζωίας τους. Στηρίζεται κυρίως από φιλόζωους πολίτες και οργανώσεις και στόχο της είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο συμπονετικής και δίκαιης, που σέβεται τα ζώα και λαμβάνει υπ' όψιν της τις ανάγκες τους.
Η ασφάλεια των ζώων και η ποιότητα ζωής τους είναι καθήκον μας και αφορά όλους. Πλέον, κατόπιν σημαντικών αγώνων, η νομοθεσία για την προστασία τους έχει αλλάξει, με την κακοποίηση και τον βασανισμό ζώου να έχει μετατραπεί σε κακούργημα που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 10 ετών. Παρ' όλα αυτά, η βάναυση συμπεριφορά απέναντι στα ζώα εξακολουθεί να υφίσταται.
«Στόχος μας είναι η βελτίωση της ζωής όλων των ζώων και να εξασφαλίσουμε ότι η μεταχείρισή τους, για οποιονδήποτε σκοπό, γίνεται με σεβασμό, φροντίδα και ευσπλαχνία» λέει η κ. Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της ομοσπονδίας.
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Αυτό είναι το πρόταγμα της ομοσπονδίας και αν πραγματοποιηθεί, μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα σε όλα τα θέματα προστασίας και δικαιωμάτων τους.
Είτε πρόκειται για ζώα συντροφιάς, κατοικίδια, εργασίας ή παραγωγικά, η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει μια εικόνα απογοητευτική. Έτσι, το 2007 ιδρύθηκε η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, δημιουργώντας έναν ενιαίο φιλοζωικό φορέα, ένα είδος οργάνωσης-ομπρέλας για τα φιλοζωικά σωματεία, σκοπός του οποίου είναι να συνομιλεί με την πολιτεία για θέματα προστασίας και δικαιωμάτων των ζωών.
«Οι στόχοι μας υπερβαίνουν αυτούς των σωματείων-μελών και αφορούν την προστασία και την υπεράσπιση όλων των κατηγοριών ζώων» συμπληρώνει η κ. Μολφέση. «Δουλεύουμε εθελοντικά, χρησιμοποιώντας όμως επαγγελματίες όπου χρειάζεται και μπορούμε. Δίνουμε πολύ βάρος στη νομική πτυχή των ζητημάτων των ζώων, κάνοντας προσφυγές στο ΣτΕ και αναφορές στην Ε.Ε. Πρόσφατα προσφύγαμε κατά υπουργικής απόφασης που νομιμοποίησε τη θρησκευτική σφαγή των ζωών. Επίσης, πετύχαμε την ακύρωση που εμπόδιζε τις φιλοζωικές να χρησιμοποιούν ξένους κτηνιάτρους για τη στείρωση των αδέσποτων».
Η δουλειά που κάνουν οι άνθρωποι εκεί είναι κάπως αθόρυβη, είναι δουλειά υποδομής. Οι αλλαγές που επιφέρουν έχουν μακροπρόθεσμες και πολλαπλές συνέπειες. «Όταν πετυχαίνουμε την απαγόρευση σφαγής των υποειδών για δέρμα, κρέας η φάρμακα (μια νίκη που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τα παγκόσμια ΜΜΕ), αυτό επηρεάζει τη ζωή τους συνολικά στην Ελλάδα» δηλώνει η πρόεδρος.
Ανάμεσα στις δράσεις τους είναι και η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως ο «Κύκλος της βίας, από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βία», χάρη στο οποίο ήρθαν από την Αμερική εξειδικευμένοι εισαγγελείς και αξιωματικοί για να εκπαιδεύσουν Έλληνες αστυνομικούς. Πράγματι, διακόσιοι από αυτούς εκπαιδεύτηκαν στον χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης.
Με παρόμοιο σκεπτικό κινούνται για την προστασία των παραγωγικών ζώων, στοχεύοντας στην κατάργηση των πιο βασανιστικών μεθόδων εκτροφής. Μία από αυτές είναι η εκτροφή των ορνίθων αυγοπαραγωγής σε κλουβιά, για την οποία τρέχει μια εκστρατεία με την ονομασία «Cage-free Greece» που έχει πετύχει ήδη τη δέσμευση μεγάλων ελληνικών εταιρειών να μην προμηθεύονται αυγά προερχόμενα από συστήματα εκτροφής με κλουβιά. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την εισαγωγή της καλής μεταχείρισης των ζωών στις αξίες και πολιτικές των εταιρειών.
Eθελοντισμός σε καιρούς κορωνοϊού και lockdown
Ο κορωνοϊός και τα lockdowns έφεραν αλλαγές στον τρόπο που εργάζονται τα μέλη και οι εθελοντές της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Οι τωρινοί περιορισμοί, βέβαια, δίνουν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί πολύς κόσμος μέσω ψηφιακής επικοινωνίας. Καθώς η ενημέρωση είναι βασικός μοχλός για την αφύπνιση του κοινού, έφτιαξαν τη νέα τους ιστοσελίδα και social media, περνώντας σε έναν νέο τύπο δράσης, τον ψηφιακό ακτιβισμό.
«Εθελοντισμός και υποστήριξη των ζωών είναι κάθε κλικ, like και share του υλικού που διαδίδουμε, γιατί αυτό αυξάνει την ψηφιακή μας παρουσία, η οποία μεταφράζεται σε δύναμη και μοχλό πίεσης. Είναι άλλη η διαπραγματευτική μας ισχύ με την πολιτεία, όταν έχουμε 20.000 ακόλουθους και άλλη με 200.000» αναφέρει η κ. Μολφέση.
Παρότι οι εθελοντές και οι φιλόζωοι πολίτες αυξάνονται και συμμετέχουν στις δράσεις της Φιλοζωικής, η οργάνωση εξακολουθεί να χρειάζεται τη βοήθεια ειδικών για τη δημιουργία κατάλληλου ψηφιακού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, έχουν ανάγκη από γραφίστες, κειμενογράφους, φωτογράφους, κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, μεταφραστές, εκπαιδευτικούς, γενικά από «χέρια», για να διαδίδεται το υλικό στα social media. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Αυτό είναι το πρόταγμα της ομοσπονδίας και αν πραγματοποιηθεί, μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα σε όλα τα θέματα προστασίας και δικαιωμάτων τους. Η ευαισθητοποίηση και ο σεβασμός απέναντί τους είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και μας αφορά όλους.
Πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς τη δράση σας;
Δωρίζοντας ζωοτροφές για τους σκύλους και τις γάτες που περιθάλπονται, φάρμακα (zylapour, milteforan), μηνιαία η τριμηνιαία χάπια για ψύλλους και τσιμπούρια, χάπια για εσωτερική αποπαρασίτωση, ειδικές τροφές για κουτάβια, γέρικα, νεφροπαθή κ.λπ., καθώς και τα απαραίτητα για τα ιπποειδή: σανό (τσαΐρι), πάστα αποπαρασίτωσης, μείγμα ζωοτροφής και hoof oil για τις οπλές.
Επίσης, ενισχύοντας οικονομικά την ομοσπονδία, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί τις νομικές ενέργειες που κάνει.
Μπορείτε να επικοινωνήστε στο [email protected].
σχόλια