Τις πιο αισιόδοξες προοπτικές που έχουν καταγραφεί από το 2010 αναδεικνύει έρευνα της Manpower για το Δ’ Τρίμηνο του 2013, σε ό,τι αφορά το Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης, παρότι ο δείκτης αυτός παραμένει αρνητικός για 15ο συνεχόμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης της Manpower, τα οποία αφορούν το διάστημα Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2013, οι προοπτικές αναμένονται θετικές σε τρείς από τους συνολικά εννέα τομείς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε οκτώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες σε έξι τομείς οικονομικής δραστηριότητας για το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Στον τομέα του τουρισμού (-6%) και στους τομείς της Μεταποίησης και του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης, όπου οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο -5% και -4% αντίστοιχα.
Οι τρείς τομείς που έχουν θετικές προοπτικές, ο δείκτης που αναμένεται να κινηθεί περισσότερο ανοδικά είναι αυτός των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις(+4%).
Σε σχέση τώρα με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες προβλέπουν θετικές προθέσεις προσλήψεων σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική), Μεταποίηση εμφανίζουν τις πιο θετικές προοπτικές ενώ τρείς τομείς εξασθενούν, μεταξύ αυτών Τουρισμός και Μεταφορές & Επικοινωνίες.
Σε σχέση με το Δ' Τρίμηνο του 2012, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Με γεωγραφικά κριτήρια, τις πιο ισχυρές θετικές προβλέψεις (1%) αναφέρουν οι εργοδότες στην Αττική ενώ αντιθέτως στη Β. Ελλάδα ο δείκτης των προσλήψεων διαμορφώνεται στο -7%. Γενικώς στην Περιφέρεια ο δείκτης κλείνει θετικά με 1%.
Η Έρευνα της Manpower για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
σχόλια