Πρόστιμο 5.000 ευρώ για την έκδοση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από κορωνοϊό προβλέπει μεταξύ άλλων τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η ίδια τροπολογία προβλέπει την άρση αναστολής για τους υγειονομικούς που θα κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ περιλαμβάνει και κυρώσεις για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς.
Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, η τροπολογία προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όποιον αποπειράται την έκδοση τέτοιου εγγράφου αλλά και για κάθε άτομο που συμμετέχει σε αυτή την πράξη, πέρα από τις τυχόν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί ή βεβαίωσης νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ. Στον υπάλληλο του Δημοσίου ή οποιοδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει καθ’οιονδήποτε τρόπο στις πράξεις, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε πράξη».
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, προβλέπεται η άρση της με την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
«Με την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μονοδοσικής δόσης η αναστολή αίρεται, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο», αναφέρει σχετικά η τροπολογία.
Ο ιδιωτικός τομέας
Πρόστιμα προβλέπονται και για τις ιδιωτικές δομές υγείας που απασχολούν ανεμβολίαστο προσωπικό, όπως και για αυτό το προσωπικό.
Συγκεκριμένα, για τους εργοδότες, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 και σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες σε αυτές τις δομές κατά παράβαση της υποχρέωσης εμβολιασμού, προβλέπεται καταγγελία κάθε σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τέλος, η τροπολογία ορίζει ανώτατο όριο τιμής για τα εργαστηριακά τεστ κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά το PCR τεστ, το ανώτατο όριο τιμής για την παροχή υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κτλ.) είναι τα 40 ευρώ και για τη χρέωση της δειγματοληψίας είναι τα 20 ευρώ. Για το rapid test, η ανώτατη τιμή χρέωσης είναι τα 10 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αξίας δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείγματος.