Το πρώτο ελληνικό drone από την Ελ. Αεροπορική Βιομηχανία και τρία πανεπιστήμια

Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με 3 πανεπιστήμια για την κατασκευή του πρώτου ελληνικού drone Facebook Twitter
Unsplash
0

Υπεγράφη σήμερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα, ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή τού πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το μνημόνιο υπέγραψαν η διοίκηση της ΕΑΒ και οι πρυτανικές αρχές των τριών Πανεπιστημίων, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας»- από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή- ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία, και συνολικά στη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Στην τοποθέτησή του μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως στην Ελλάδα διαπιστώνεται, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, διαχρονική υστέρηση στην ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πολλαπλές συνέπειες στα πανεπιστήμια, τους φορείς, την οικονομία και συνολικά τη χώρα. Διαπιστώνεται διαχρονικό χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με την πρωτοβουλία που από κοινού αναπτύσσουμε, δίνουμε ένα νέο καλό παράδειγμα. Εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τη συμβολή συνεργατών, της ΕΑΒ, των τριών πανεπιστημίων και αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί ώσμωση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, και σύνθετες συνεργασίες, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί παραγωγός σύγχρονων τεχνολογικών προϊόντων.»

Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος "Αρχύτας". 

Εκ μέρους της ΕΑΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτριος Παπακώστας δήλωσε πως η συνεργασία μεταξύ Βιομηχανίας και Πανεπιστημίων γίνεται πραγματικότητα, μέσω αυτού του προγράμματος. «Μέχρι τώρα, είχαν γίνει μόνο σπασμωδικές κινήσεις σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, η ΕΑΒ δέχεται την εξέλιξη αυτή με πολύ μεγάλη χαρά.

Τα Πανεπιστήμια θα μας βοηθήσουν, ώστε να αναπτύξουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και θα υπάρξει και συνέχεια. Τα Πανεπιστήμια έχουν τις ικανότητες, το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί κάλλιστα να συνεισφέρει και σε άλλα έργα. Και εμείς, ως ΕΑΒ, στοχεύουμε στην πολύ στενή συνεργασία μαζί τους, αξιοποιώντας και το Εκπαιδευτικό Κέντρο μας, όχι μόνο για να υλοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και για να βοηθήσουμε νέους, που θα μπορέσουν, μέσω της εταιρείας, να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές κ.λπ.».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου επισήμανε πως οι σημερινές υπογραφές εδράζονται σε μια συνεργασία τριών πυλώνων: ακαδημαϊκών, παραγωγικού φορέα και της πολιτείας. «Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε το έργο, γιατί μέσα από την υλοποίησή του επιτυγχάνεται το brain gain, η παρουσία των νέων επιστημόνων στα Πανεπιστήμιά μας, αναδεικνύοντας το νέο ερευνητικό προσωπικό».

Η αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου έκανε λόγο για ένα προϊόν προηγμένης τεχνολογίας. «Στόχος όλων μας είναι η προσπάθεια αυτή να προχωρήσει γρήγορα. Όλοι δεσμευτήκαμε ότι θα τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Επιπλέον, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να προβληθεί η συνεργασία αυτή σε όλες τις φάσεις της, ώστε να αποτελέσει κίνητρο και για άλλους νέους ερευνητές να συμμετάσχουν, να έρθουν σε συνεργασία τόσο με τη Βιομηχανία όσο και με το υπουργείο, για παρόμοιες τέτοιες προσπάθειες».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης σχολίασε πως η συνεργασία αυτή τιμά ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο. «Η εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την επιχειρηματικότητα και τη συνδρομή στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Οικονομικών για την πρωτοβουλία αυτή, τα στελέχη της ΕΑΒ για την τιμή που μας έκαναν να μας εμπιστευτούν και ελπίζω να έχουμε μια γόνιμη συνεργασία που θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM