ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Reporters United: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του Θανάση Κουκάκη

Reporters United: Η ΕΥΠ πίσω από τις παρακολουθήσεις στο κινητό του Θανάση Κουκάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Στην υπόθεση υποκλοπών που κατήγγειλε ο Έλληνας ρεπόρτερ Θανάσης Κουκάκης αναφέρεται ρεπορτάζ του Νικόλα Λεοντόπουλου και του Θοδωρή Χονδρόγιαννου στο reportersunited.gr, με τους δύο δημοσιογράφους να επικαλούνται έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη για τις υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο του οικονομικού δημοσιογράφου.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, την 1η Ιουνίου του 2020, η ΕΥΠ κατέθεσε αίτημα για άρση του απορρήτου στο κινητό του δημοσιογράφου στην Cosmote, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Αν και η άρση αφορούσε διάστημα δύο μηνών, στις 13 Ιουλίου, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3077/2020, ζητάει παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, κοινώς πριν την εκπνοή τού δεύτερου διμήνου παρακολούθησης, η ΕΥΠ, με νέα διάταξη (Ε3580/2020) ζητάει αναστολή της άρσης απορρήτου

Αυτό συνέβη την ίδια μέρα που ο δημοσιογράφος κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία, για να του γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών τηλεφώνων κι ένα σταθερό. 

Ήδη, από την άνοιξη τού ίδιου έτους, ο Κουκάκης διαπίστωσε προβλήματα στη λειτουργία του τηλεφώνου του. Διερευνώντας το αν βρίσκεται υπό παρακολούθηση, πηγές τού αποκάλυψαν την ύπαρξη απομαγνητοφωνήσεων προσωπικών τηλεφωνικών συνομιλιών. 

Μετά από μερικούς μήνες και αφού επιβεβαιώθηκαν οι υποκλοπές, η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) απευθύνθηκε στις 10 Μαρτίου που 2021 στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ για το αν μπορεί να ενημερώσει τον δημοσιογράφο σχετικά με την άρση του απορρήτου του (βάσει της σχετικής νομοθεσίας που προβλέπει πως μετά τη λήξη της άρσης απορρήτου όποιου πολίτη, είναι θεμιτή η γνωστοποίηση τής άρσης στον θιγόμενο). 

Τροπολογία και αλλαγή νόμου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του reportersunited.gr, ωστόσο, 20 ημέρες μετά το ερώτημα της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ, η κυβέρνηση φέρνει με αναδρομική ισχύ τροπολογία με την οποία ο νόμος πλέον απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να γνωστοποιήσει παρακολουθήσεις στον ενδιαφερόμενο πολίτη. 

Ως εκ τούτου, η εισαγγελέας της ΕΥΠ αρνήθηκε στην ΑΔΑΕ τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης λίγες μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας. 

Σημειώνεται πως η νομοθετική αυτή ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο και άλλα δύο μέλη της αρχής να κάνουν λόγο, σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Constitutionalism, για «παραβιαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης προστασίας του απορρήτου». 

Λίγο μετά, το κινητό του Κουκάκη μολύνθηκε από το λογισμικό Predator και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του Citizen Lab, από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021 - χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων. 

Στα τέλη Ιουλίου του 2021, κι ενώ ο Θανάσης Κουκάκης έχει χακαριστεί με το Predator, η ΑΔΑΕ απάντησε στον καταγγέλλοντα πως «μετά από τεχνικό έλεγχο που διενήργησε η ΑΔΑΕ […] στα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών παρόχων που εξυπηρετούν τις συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σας […] δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Κάτι που, σύμφωνα με τους υπογράφοντες του ρεπορτάζ, «από την απάντηση της ΑΔΑΕ προκύπτει ότι δεν παραβιάστηκε η νομοθεσία για τις υποκλοπές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος δεν παρακολουθήθηκε». 

Τι αναφέρει η κυβέρνηση

Για την πρώτη αποκάλυψη του κ. Κουκάκη, είχε ερωτηθεί προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σχολίασε ότι «δεν νοείται σε κράτος δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης να παρακολουθεί άλλον ιδιώτη».

«Πληροφορήθηκα κι εγώ από τα δημοσιεύματα το θέμα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Προφανώς και δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλον ιδιώτη. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση», επισήμανε.

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, σχολιάζοντας την εκτίμηση του κ. Οικονόμου ότι η παρακολούθηση έγινε από ιδιώτη. «Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε στο δημοσίευμα του insidestory.gr με τη βεβαιότητα πως η παρακολούθηση μου έγινε από ιδιώτη. Αναμένω το πόρισμα της ΑΔΑΕ που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό», έγραψε ο δημοσιογράφος.


 

0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελία για αστυνομικό της Βουλής: Το σχολείο προσπαθούσε να βοηθήσει αλλά αστυνομικό τμήμα ζήτησε να σταματήσουν

Ελλάδα / Καταγγελία για αστυνομικό της Βουλής: Το σχολείο προσπαθούσε να βοηθήσει αλλά αστυνομικό τμήμα ζήτησε να σταματήσουν

Οι προσπάθειες γειτόνων και εκπαιδευτικών να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε να σταματήσει ο εφιάλτης που φέρεται να ζούσαν τα πέντε παιδιά του ζευγαριού, έπεφταν στο κενό
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: Η μητέρα είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο τον περασμένο Φεβρουάριο

Ελλάδα / Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: Η μητέρα είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο τον περασμένο Φεβρουάριο

Η μητέρα έχει καταγγείλει πως εξαναγκαζόταν σε ασελγείς πράξεις εις βάρος των παιδιών της από τον πατέρα τους - «Μιλάμε για εκτεταμένη κακοποίηση αυτών των παιδιών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
LIFO NEWSROOM
Ο μύθος των «τεμπέληδων» του νότου: Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο και απουσιάζουν λιγότερο

Ελλάδα / Ο μύθος των «τεμπέληδων» του νότου: Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο και απουσιάζουν λιγότερο

Ο μύθος των «τεμπέληδων» του ευρωπαϊκού νότου καταρρίπτεται από τα στοιχεία ΟΟΣΑ και Eurostat - Οι Έλληνες εργάζονται 39,9 ώρες την εβδομάδα και λείπουν με ασθένεια μόνο 4 ημέρες τον χρόνο
LIFO NEWSROOM