Σε εξέλιξη βρίσκεται η αστυνομική επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση των δύο εναπομεινάντων άτυπων καταυλισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, στο ξενοδοχείο που βρίσκεται στη στροφή για Ευζώνους και στο βενζινάδικο, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Ήδη από τους καταυλισμούς έχουν αναχωρήσει συνολικά πέντε λεωφορεία. Το πρώτο έφυγε γύρω στις 08:30 από το βενζινάδικο με 49 άτομα (Μαροκινούς, Αλγερινούς και Πακιστανούς) και προορισμό το Βαγιοχώρι. Πριν από λίγο αναχώρησαν από το ξενοδοχείο τέσσερα λεωφορεία, με 98 Σύρους και προορισμό το Κορδελιό, και 161 Αφγανούς με προορισμό τα Οινόφυτα.
Για τις ανάγκες της επιχείρησης, κλειστή είναι η ΠΑΘΕ Αθηνών - Ευζώνων, από τη γέφυρα του Πολυκάστρου μέχρι το ύψος του χωριού Ευζώνων. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της επαρχιακής οδού Αξιούπολης - Ειδομένης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες απομακρύνθηκαν από τον άτυπο καταυλισμό στο βενζινάδικο, στην ΠΑΘΕ Πολυκάστρου, 1.158 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ (58 Ιρακινοί και οι υπόλοιποι Σύροι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας, στα Βασιλικά.
Ένταση στο περιφερειακό συμβούλιο της Δ. Μακεδονίας από εκφράσεις χρυσαυγίτη
Σε θετικό κλίμα εξελίχθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με μόνο θέμα συζήτησης το Προσφυγικό.
Η δυτική Μακεδονία είναι η μόνη περιφέρεια στη βόρεια Ελλάδα, όπου εδώ και ενάμιση μήνα δεν φιλοξενείται πρόσφυγας. Σ΄αυτό αναφέρθηκαν στην τοποθέτησή τους τόσο ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, όσο και ο ειδικός αγορητής εντεταλμένος σύμβουλός για την Πολιτική Προστασία Ηλίας Κάτανας.
Εκ μέρους της περιφέρειας τονίστηκε ότι την αρμοδιότητα για την κατανομή και φιλοξενία προσφύγων έχει από τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ έγινε αναλυτικός απολογισμός για την έως τώρα διαχείριση του θέματος με αναφορές στη φιλοξενία των προσφύγων στο κλειστό Γυμναστήριο της Λυκόβρυσης, όπου η περιφέρεια συνέδραμε με τον συντονισμό τής ιατρο-νοσηλευτικής υποστήριξης και της οικονομικής ενίσχυσης για τις άμεσες δαπάνες φιλοξενίας. Στο σύνολό της η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην περιφερειακή Αρχή για την απουσία συγκεκριμένων προτάσεων με περιοχές και αντίστοιχες δομές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ενώ τονίστηκε ότι συμφωνούν στη φιλοξενία αρκεί να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων.
Η αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ήταν γεμάτη από πολίτες των Γρεβενών, οι οποίοι εδώ και μέρες διαμαρτύρονται για την επιλογή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και της περιφέρειας, να προτείνουν τη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στην περιοχή «Πατώματα». Οι κάτοικοι με επικεφαλής τη δημοτική Αρχή Γρεβενών αντιδρούν στη δημιουργία δομής φιλοξενίας στον συγκεκριμένο χώρο, αφού τμήμα της συγκεκριμένης έκτασης προορίζεται να μοιραστεί σε δικαιούχους των σεισμόπληκτων χωριών των Γρεβενών για να κτίσουν τις κατοικίες τους. Ο δήμαρχος Γιώργος Δασταμάνης μίλησε «για ασύμμετρο κίνδυνο πληθυσμιακής μεταβολής από τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων» και ήταν ανυποχώρητος στο να χρησιμοποιηθεί ως χώρος η περιοχή «Πατώματα».
Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ήταν πολύωρη και δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους κατοίκους των παραπάνω χωριών και της περιφερειακής Αρχής. Όταν ο περιφερειακός σύμβουλος από το κόμμα της Χρυσής Αυγής αποκάλεσε τους πρόσφυγες «κοπρίτες», στην αίθουσα επικράτησε ένταση με τους περισσοτέρους συμβούλους να ζητούν να ανακαλέσει. Για να εκτονωθεί η κατάσταση ο πρόεδρος του συμβουλίου Γιώργος Κωτσίδης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για 20 λεπτά.
Τέλος, αποφασίστηκε να δοθεί προθεσμία μιας εβδομάδας, ώστε οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας να καταλήξουν σε προτάσεις για χώρους και δομές φιλοξενίας, να προσδιορίσουν τον αριθμό προσφύγων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και οι προτάσεις αυτές να μεταφερθούν στον υπεύθυνο για τον συντονισμό του Προσφυγικού, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.