Σε κελιά αστυνομικών τμημάτων παραμένουν δεκάδες προσφυγόπουλα

Σε κελιά αστυνομικών τμημάτων παραμένουν δεκάδες προσφυγόπουλα Facebook Twitter
Αρχείο ΑΠΕ- ΜΠΕ
0

Αυξάνεται ο αριθμός των ανήλικων μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα κελιά των αστυνομικών τμημάτων καθώς οι δομές φιλοξενίας για ανηλίκους δεν επαρκούν, προκαλώντας προβληματισμό και ανησυχία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), πάνω από 117 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονταν υπό συνθήκες φύλαξης από την αστυνομία τον Ιούλιο ενώ αντίστοιχα τον Νοέμβριο του 2016 μόνο δύο ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονταν εκτός ειδικών δομών φιλοξενίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο λόγος που τα ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν σε συνθήκες φύλαξης ή κράτησης είναι η ατομική τους προστασία, καθώς πρόκειται για ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού των μεταναστών. Η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch σε επιστολή της προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα για τα παιδιά που κρατούνται.

Από τις αρχές του 2017 έως και το τέλος Μαρτίου έφθασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία 1.146 παιδιά, από τα οποία 182 (δηλαδή ποσοστό 16%) ήταν ασυνόδευτα σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η πλειονότητα των παιδιών αυτών ήταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ.

Τα παιδιά αποτελούν το 29% των αφιχθέντων στα ελληνικά νησιά τους τελευταίους μήνες. Το 94% των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην Ευρώπη είναι αγόρια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, από τα παιδιά πρόσφυγες σχολικής ηλικίας (6 - 17 ετών ) μόνο το 29% εκτιμάται ότι παρακολουθεί συστηματική επίσημη εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα συνολικά βρίσκονται 20.000 παιδιά μεταναστών και προσφύγων, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν με τις οικογένειές τους. Από αυτά το 32% είναι ηλικίας 0 - 4 ετών, το 47% από 5 έως 14 ετών και το 21% από 15 έως 17 ετών.

Όσον αφορά στα παιδιά που δεν έχουν τοποθετηθεί σε ειδικές για ανήλικους δομές, η Eva Cossé, ερευνήτρια της Human Rights Watch, υπεύθυνη για την Ελλάδα, τονίζει στην Καθημερινή ότι η πρακτική του εγκλεισμού είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών. «Αντί να τους παρέχεται φροντίδα, δεκάδες ευάλωτα παιδιά κλειδώνονται σε βρώμικα, συνωστισμένα κελιά μαζί με ενήλικες άντρες με τους οποίους δεν έχουν συγγενική σχέση».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ