Siemens και Δημόσιο κέρδισαν τη «μάχη» στο ΣτΕ - Απορρίφθηκε η προσφυγή πολιτών κατά της συμφωνίας συμβιβασμού

Siemens και Δημόσιο κέρδισαν τη «μάχη» στο ΣτΕ - Απορρίφθηκε η προσφυγή πολιτών κατά της συμφωνίας συμβιβασμού Facebook Twitter
0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή πολιτών, κατά της συμφωνίας συμβιβασμού που είχε υπογράψει η εταιρεία Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, μετά από το σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορούσε την εταιρεία και την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.


Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Κωνσταντίνο Κουσούλη, δημοσίευσε σήμερα την υπ΄ αριθμ. 2913/2017 απόφασή της, με την οποία απορρίπτεται ως απαράδεκτη η αίτηση ακύρωσης των προσφευγόντων.


Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι τόσο το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», όσο και οι τέσσερις φορολογούμενοι που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο, δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, καθώς η συμφωνία δεν είναι εν τη στενή έννοια φορολογικό θέμα, αλλά ούτε αρκεί απλώς η επίκληση της ιδιότητας του φορολογούμενου για την τεκμηρίωση του έννομου συμφέροντος.

Ακόμη, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, η Πολιτεία έχει την δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Ο εισηγητής της υπόθεσης Κωνσταντίνος Κουσούλης, όπως και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου και Όλγα Παπαδοπούλου μειοψήφισαν.


Ο κ. Κουσούλης, μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι από απάντηση της αρμόδιας επιτροπής εποπτείας σε ερώτημα του ΣτΕ, προκύπτει πως από την παροχή των 90 εκ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, η Siemens έχει καταβάλει μόνο τα 19,1 εκ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των 60 εκ. ευρώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Επίσης, η μειοψηφία υποστήριξε ότι οι προσφεύγοντες είχαν έννομο συμφέρον.

Σύμφωνα με την μειοψηφία, η επίμαχη υπόθεση εμφανίζει «μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον» και τίθενται «σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κλήθηκε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της συμφωνίας, που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών Siemens A.G. και Siemens Α.Ε., μετά το θόρυβο της υπόθεσης με τις «μίζες».


Δύο χρόνια πριν, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την Ειρήνη Σαρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Νίκο Μαρκόπουλο (απόφαση 3930/2015), είχε κρίνει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας, μετά την ψήφιση από την Βουλή του νόμου 4072/2012, δεν μπορούσε («δεν διέθετε ευχέρεια») να μην υπογράψει την επίμαχη συμφωνία συμβιβασμού, αλλά ούτε είχε την δυνατότητα να τροποποιήσει τους όρους της «μονομερώς ή συμβατικώς».

Ακόμη, οι σύμβουλοι του Δ΄ Τμήματος είχαν αποφανθεί ότι οι προσφεύγοντες στο εν λόγω δικαστήριο (τέσσερις Έλληνες φορολογούμενοι και το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι») είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της συμφωνίας.

Το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και οι φορολογούμενοι, με την προσφυγή τους στο ΣτΕ υποστήριζαν ότι η συμφωνία συμβιβασμού είναι αντίθετη σε διατάξεις του συντάγματος. Ακόμη υποστήριζαν ότι είναι αντίθετη στο δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα, προκλήθηκε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ