Συλλυπητήρια του υπουργείου Πολιτισμού για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη

Συλλυπητήρια του υπουργείου Πολιτισμού για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη Facebook Twitter
0

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον θάνατο του κορυφαίου φωτοειδησεογράφου Γιάννη Μπεχράκη, σε ηλικία μόλις 58 ετών.

Πολυβραβευμένος και υπεύθυνος του πρακτορείου Reuters τα τελευταία 30 χρόνια βρέθηκε και κατέγραψε με τη φωτογραφική του κάμερα τα μέτωπα του πολέμου, της φτώχειας και της δυστυχίας σε όλο τον κόσμο.


«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία και να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: δεν γνώριζα» είχε πει ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της φωτογραφικής του ματιάς αλλά και την εξήγηση για το ρίσκο του θανάτου που έπαιρνε στις εμπόλεμες ζώνες. Από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, μέχρι τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ, την εξέγερση στην Αίγυπτο και πρόσφατα την προσφυγική κρίση, κάθε εικόνα του Γιάννη Μπεχράκη αξίζει πολύ περισσότερο από χίλιες λέξεις, σημειώνει το υπουργείο. 


«Ειδικά ο τρόπος που κατέγραψε την προσφυγική κρίση, το 2016, έφερε στον Γιάννη Μπεχράκη το Βραβείο Πούλιτζερ. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του έκαναν τον γύρο του κόσμου και ευχόμαστε να δικαιώσουν την πίστη του ότι "Μια φωτογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο".

»Μια μεγάλη απώλεια, ένα δυσαναπλήρωτο κενό, για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο χώρο του φωτορεπορτάζ. Μένει ως παρακαταθήκη το μοναδικό έργο που άφησε, τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής», καταλήγει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο πολυβραβευμένος φωτοειδησεογράφος πέθανε ύστερα από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Αφού εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.

Δραπέτευσε από ενέδρα ενόπλων στη Sierra Leone. Τον πυροβόλησαν. Κρύφτηκε τραυματισμένος μέσα στη ζούγκλα. Ευχήθηκε να πεθάνει. Όμως επιβίωσε.

Στην επαγγελματική του πορεία, κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά και πολλών ανταγωνιστών του για την ικανότητα και το θάρρος του.

Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

Αυτή η αφοσίωση του Μπεχράκη, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, ήταν βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του.

Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Reuters που κάλυψε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: "δεν γνώριζα"».

Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Με ένα quiz ο Ζιακόπουλος αποκαλύπτει την περιοχή που αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις αύριο

Ελλάδα / Καιρός: Με ένα quiz ο Ζιακόπουλος δείχνει σε ποια περιοχή προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις για αύριο

Αναμένεται υετός τριώρου σε αυτή την περιοχή - Οι βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν Παρασκευή θα συνεχιστούν σχεδόν για όλο το Σάββατο στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή
LIFO NEWSROOM