Τα μερομήνια του Αυγούστου και άλλα trivia για τον πιο αγαπημένο μήνα του καλοκαιριού

Τα μερομήνια του Αυγούστου και άλλα trivia για τον πιο αγαπημένο μήνα του καλοκαιριού Facebook Twitter
Σιτοβολώνας με θεριστή,Vincent van Gogh (1853 - 1890), Saint-Rémy-de-Provence, 1889
1

 

Σύμφωνα με το ισχύον γρηγοριανό ημερολόγιο, θεωρείται ο όγδοος μήνας. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, ήταν ο έκτος μήνας και γι' αυτό ονομαζόταν Sextilis. Από Sextilis μετονομάστηκε σε Αugustus προς τιμήν του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου λόγω του ότι ήταν Αύγουστος (σεβαστός και μεγαλοπρεπής) και όταν κατέλαβε για πρώτη φορά υψηλά αξιώματα και όταν σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, όπως ο τερματισμός του εμφύλιου πολέμου και η κατάληψη της Αιγύπτου.

 
? Βέβαια, σε άλλες ιστορικές αναφορές διαβάζουμε ότι ο ιδρυτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Αύγουστος, έβαλε τον μήνα σε αυτήν τη θέση για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας, η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ.


? Ο Αύγουστος είναι γνωστός για το πρώτο δεκαπενθήμερο μέχρι την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 του μήνα. Οι πιστοί τιμούν τη δεύτερη, μετά το Πάσχα, μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας με γιορτές και πανηγύρια. Σε νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, τηρώντας την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.

Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονταν και «μερομήνια» γιατί λεγόταν ότι προμήνυαν τον καιρό όλου του επερχόμενου έτους, συγκεκριμένα κάθε μέρα κι ένας μήνας. Οι θρύλοι που συνοδεύουν τα μερομήνια αναφέρουν ότι αυτές τις ημέρες δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, δεν επιτρέπεται να πλύνεις αλλά ούτε και να κόψεις σταφύλια και σύκα.

Όπως έχει γράψει η λαογράφος Ελένη Ψυχογιού: «Τα πανηγύρια της Παναγίας τελούνται παραδοσιακά στο απόγειο του καλοκαιριού, όταν έχει ολοκληρωθεί ο παραγωγικός κύκλος, αφήνοντας στους ανθρώπους χρόνο σχόλης και προσόδους για να καταναλώσουν σε μια "τελετουργική σπατάλη". Πέρα από εκδηλώσεις πίστης, τα πανηγύρια αποτελούν συλλογικά πολυσύνθετα και ύψιστης σημασίας επικοινωνιακά γεγονότα, που λειτουργούν ως θεμέλια πολιτισμού για τις ανθρώπινες κοινότητες ακόμα και στις μέρες μας, με όποια μορφή επιτελούνται κατά τόπους». Επίσης, άλλες μεγάλες γιορτές είναι στις 6 Αυγούστου, οπότε και τιμάται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στις 27 Αυγούστου του Αγίου Φανουρίου, στις 29 Αυγούστου η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και στις 30 Αυγούστου του Αγίου Αλεξάνδρου.

Τα μερομήνια του Αυγούστου και άλλα trivia για τον πιο αγαπημένο μήνα του καλοκαιριού Facebook Twitter
Γιάννης Τσαρούχης. Ο μήνας Αύγουστος.


? Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονταν και «μερομήνια» γιατί λεγόταν ότι προμήνυαν τον καιρό όλου του επερχόμενου έτους, συγκεκριμένα κάθε μέρα κι ένας μήνας. Οι θρύλοι που συνοδεύουν τα μερομήνια αναφέρουν ότι αυτές τις ημέρες δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, δεν επιτρέπεται να πλύνεις αλλά ούτε και να κόψεις σταφύλια και σύκα.

? Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομαζόταν Μεταγειτνίων. Είχε διάρκεια 29 ημερών και αντιστοιχούσε στο διάστημα από 24 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου.

? Οι πιο γνωστές παροιμίες που αναφέρονται τον Αύγουστο είναι: «Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι», «Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να 'σουν τρεις φορές τον χρόνο», «Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ' Αυγούστου το φεγγάρι».


? Το άστρο του Σείριου μαζί με τον πλανήτη της Αφροδίτης και τον Δία αποτελούν τα πιο φωτεινά αστέρια στον νυχτερινό ουρανό. Το άστρο του Σείριου είχε ιδιαίτερη σημασία στον πολιτισμό των Αιγυπτίων, οι οποίοι συγχρόνισαν το ημερολόγιό τους με την άνοδό του στον νυχτερινό ουρανό, που πραγματοποιούνταν λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου. Αυτό συνήθως γινόταν πριν από τις πλημμύρες του Νείλου. Για τους αρχαίους Έλληνες, η ηλιακή ανατολή του Σείριου σηματοδοτούσε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.


? Δεν θεωρείται άδικα ο πιο τραγουδισμένος μήνας του χρόνου, αφού μουσικά κομμάτια όπως ο «Αύγουστος» του Νίκου Παπάζογλου, τα «Φιλιά του Αυγούστου» του Βασίλη Καζούλη, ο «Αύγουστος» του Ορφέα Περίδη, το «Αύγουστος είναι» του Παντελή Θαλασσινού και ο «Αύγουστος που μου χρωστάς» του Δημήτρη Μητροπάνου είναι μερικά από εκείνα που τιμούν τον όγδοο μήνα του έτους.

 

Νίκος Παπάζογλου - Αύγουστος


? Εκτός από τραγούδια, υπάρχουν και διάσημες ταινίες που αναφέρονται στον Αύγουστο, όπως οι Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη, τα Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο του Κώστα Φέρρη, ο Δεκαπενταύγουστος του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και το Μια μέλισσα τον Αύγουστο του Θοδωρή Αθερίδη.


? Μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν Αύγουστο ήταν ο τορπιλισμός του καταδρομικού πλοίου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου του 1940 λίγο πιο έξω από το λιμάνι της Τήνου, όπου και βυθίστηκε. Ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η επίθεση έγινε από ιταλικό υποβρύχιο, αλλά το πόρισμα κρατήθηκε μυστικό από την κυβέρνηση Μεταξά, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ουδετερότητα της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελικά, το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά την 28η Οκτωβρίου, όταν οι ιταλικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη χώρα μας. Ένα άλλο μεγάλο ιστορικό γεγονός αφορά την πτήση 522 (HCY 522) των κυπριακών αερογραμμών Helios Airways που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου του 2005 από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα. Στο αεροσκάφος υπήρξε απότομη αποσυμπίεση με αποτέλεσμα τη συντριβή του Boeing 737-31S στην περιοχή του Γραμματικού Αττικής. Έχασαν τη ζωή τους 115 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 1.8.2017

Ελλάδα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Ελλάδα / Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Χώματα που έπεσαν στο οδόστρωμα στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ρεύμα προς Λαμία, έχουν προκαλέσει κίνηση χιλιομέτρων, δυσχεραίνοντας την ήδη επιβαρυμένη κυκλοφορία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια