Η Πελοπόννησος αναδείχθηκε ως ο δεύτερος καλύτερος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο, σύμφωνα με τα «World Food Awards» του οργανισμού Taste Atlas.
Ο οργανισμός ξεχωρίζει την Πελοπόννησο για τοπικές γεύσεις όπως η γουρουνοπούλα, το εξαιρετικό ελαιόλαδο και το μέλι Ελάτης Μαινάλου, ενώ ανάμεσα στους προορισμούς που προτείνει περιλαμβάνονται η Καλαμάτα και η Αρχαία Ολυμπία.
«Συγχαρητήρια στην Πελοπόννησο (ασημένιο μετάλλιο) και στην Εμίλια Ρομάνα (χάλκινο μετάλλιο), αλλά ποιος είναι το νούμερο 1;», ανέφερε χαρακτηριστικά το Taste Atlas στη λεζάντα της ανάρτησης, πριν ανακοινώσει τον μεγάλο νικητή για το 2024, την Καμπανία της Ιταλίας
Congratulations to Peloponnese🥈 and Emilia-Romagna🥉 but who is No. 1🥇? The complete list of the 100 best food regions in 6 days on https://t.co/SMrDmQ25bH. pic.twitter.com/drZNRAWcuV
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 4, 2024
Στη δεκάδα και άλλες ελληνικές περιοχές
Εντυπωσιακή είναι η παρουσία και άλλων ελληνικών προορισμών στη δεκάδα της κατάταξης.
Οι Κυκλάδες βρίσκονται στην 5η θέση, η Κρήτη στην 6η, ενώ η Μακεδονία καταλαμβάνει τη 10η θέση. Επίσης, το Βόρειο Αιγαίο βρέθηκε στην 11η θέση, αναδεικνύοντας την πλούσια γαστρονομική παράδοση ολόκληρης της χώρας.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεθνή αυτή διάκριση, σημειώνοντας:
«Το γεγονός ότι αυτή η διάκριση προκύπτει από τη μελέτη χιλιάδων πιάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των ντόπιων και των ταξιδιωτών, αποτελεί μια ξεχωριστή αναγνώριση για την πλούσια γαστρονομική μας κληρονομιά. Το φαγητό είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, της προσωπικής μας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Ο κ. Πτωχός επεσήμανε ότι η τοπική κουζίνα της Πελοποννήσου είναι «ένα κομμάτι της ιστορίας μας που αξίζει να μοιραζόμαστε και να προστατεύουμε», τονίζοντας πως έχουν προγραμματιστεί πολλές δράσεις για την ανάδειξή της στο άμεσο μέλλον.