Μια νέα συμπληρωματική έκθεση για την μετωπική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη κατατέθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή που έχει αναλάβει την κύρια ανάκριση της υπόθεσης, με τον ειδικό πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη να συμπεραίνει -μεταξύ άλλων- ότι ο θάνατος 30 επιβατών προκλήθηκε από εύφλεκτα υγρά και συγκεκριμένα «χημικούς διαλύτες – υδρογονάνθρακες».
Σύμφωνα με την έκθεση, 30 επιβάτες που επιβίωσαν του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη κάηκαν μέχρι θανάτου από τη φωτιά που -όπως επισημαίνεται- δεν προκλήθηκε από το έλαιο σιλικόνης των μετασχηματιστών των αμαξοστοιχιών. Μάλιστα, κατά τα ίδια στοιχεία, ο θάνατος αυτός των θυμάτων -από τους 57 ταυτοποιημένους νεκρούς στο σύνολο- ήταν «αρκετά χρονοβόρος, επώδυνος και εν πλήρη συνείδηση».
«Ο θάνατός τους δεν προήλθε από τη φυσιολογική καύση οχημάτων (τραίνων) μετά τη σύγκρουση, ούτε όμως από αυτή καθαυτή την πυρόσφαιρα, αλλά από το είδος της καύσης που προκλήθηκε από συγκεκριμένα μεταφερόμενα υλικά. Δηλαδή χημικούς διαλύτες – υδρογονάνθρακες. Μόνο αυτά τα υλικά θα μπορούσαν λόγο της φυσιολογίας και των συστατικών τους να προκαλέσουν τέτοια φαινόμενα, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, ότι αν στο χώρο δεν υπήρχαν τα εύφλεκτα υγρά που διέρρευσαν και ανεφλέγησαν, οι επιβάτες αυτοί θα είχαν διασωθεί» αναφέρει η έκθεση.
«Έχει πλέον εξακριβωθεί και επιστημονικά, το απολύτως σαφές ότι το υφιστάμενο έλαιο σιλικόνης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών, δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κανένα από τα παραπάνω φαινόμενα Η ενασχόληση της έρευνας επί 18μηνο για την εξακρίβωση ή όχι της συμμετοχής του ελαίου σιλικόνης στην δημιουργία του φαινομένου της πυρόσφαιρας κ.λπ., εξέτρεψε την έρευνα από τους αρμόδιους προς την πραγματική αιτία και αυτό αφέθηκε στην έρευνα των τεχνικών συμβούλων των οικογενειών των θυμάτων» αναφέρεται σε άλλο σημείο της πολυσέλιδης έκθεσης.
«Η πιθανότητα επιβίωσης όμως στις συνθήκες αυτές, ήταν αδύνατη και δυστυχώς για πολλούς από αυτούς η κλιμάκωση των δεδομένων σε βάρος τους ήταν αρκετά χρονοβόρα, επώδυνη και εν πλήρη συνείδηση για τους τραγικούς επιβάτες που τα υπέστησαν» προστίθεται.
Επιπρόσθετα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «ο τραυματισμός των πρώτων αφιχθέντων στο τόπο του συμβάντος πυροσβεστών, οφείλεται σε επαφή τους με χημικές ουσίες που έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν χημικό τραύμα, χωρίς όμως να επηρεάσουν την ένδυση τους η οποία αποδεδειγμένα λόγω ακαταλληλότητας δεν τους προστάτευσε».
«Η αλλοίωση του πεδίου ερευνών δεν ήταν συμπωματική»
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «μπάζωμα» -υπόθεση για την οποία διώκεται ξεχωριστά για παράβαση καθήκοντος ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός- η έκθεση αναφέρει ότι «η πρωτοφανής (για τέτοιας κλίμακας περιστατικό), σπουδή ουσιαστικής καταστροφής του πεδίου συμβάντος στο σύνολο του (έδαφος-υπέδαφος, αντικείμενα, παρελκόμενα κ.λπ.), αποστέρησε ουσιαστικά και αμετάκλητα, στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αποδείξουν και να στοιχειοθετήσουν με ακρίβεια το υλικό το οποίο προκάλεσε το φαινόμενο αυτό και στέρησε την ζωή σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων».
«Η αλλοίωση του πεδίου ερευνών δεν ήταν συμπωματική, αλλά ελεγχόμενη, ταχύτατη και σε μεγάλο βαθμό απολύτως σχεδιασμένη, αφού δεν υπήρξε ποτέ καταγραφή και περιγραφή των υλικών και πειστηρίων που μεταφέρον το , που αποδεικνύει την απουσία χαρακτηρισμού όλων αυτών των αντικειμένων ως πειστηρίων και του χώρου στον οποίο ευρίσκοντο τα αντικείμενα ως χώρου ερευνών, δηλαδή πεδίο τέλεσης εγκληματικών πράξεων, όπως κατά νόμο χαρακτηρίζονται όλα τα διερευνόμενα ππεριστατικά ανεξαρτήτου κλίμακας» προστίθεται.
«Η αλλοίωση αυτή του χώρου και ιδιαίτερα η αφαίρεση οργανικών υλών (εδάφους και υπεδάφους) προσομοιάζει με πρωτόκολλο εφαρμογής μέτρων υγειονομικής εξυγίανσης που μολύνθηκε από διαρροή χημικών ουσιών» σύμφωνα με τον ειδικό πραγματογνώμονα πυρκαγιών και τεχνικό σύμβουλο οικογενειών θυμάτων, Βασίλη Κοκοτσάκη.
Στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαϊμη, έχει κατατεθεί επίσης ένα βίντεο από drone της Πυροσβεστικής, στο οποίο έχουν καταγραφεί άνθρωποι στα συντρίμμια λίγη ώρα μετά την τραγωδία. «Φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι που δεν έπρεπε να είναι εκεί, κάποιοι είναι των υποδίκων εταιρειών ευρίσκονται στις τέσσερις τα ξημερώματα», σημειώνει η έκθεση.