Με σκληρή γλώσσα απαντά η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στην καταγγελία του καθηγητή ΕΜΠ και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN Ευάγγελου Γαζή, που κατηγόρησε τους αρμόδιους φορείς ότι «απέρριψαν ανεξήγητα» μια αντικαρκινική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τεχνολογικά και θεραπευτικά οφέλη για τους πολίτες.
Η ΓΓΕΤ κάνει λόγο για «κακώς πληροφορημένους επιστήμονες» και «ανυπόστατους ισχυρισμούς»: «Η Ελλάδα δεν έχει απορρίψει πρόταση του CERN (...) επώνυμοι επιστήμονες ομιλούν δημοσίως από ό,τι φαίνεται αποκλειστικά για προσωπικές τους στρατηγικές», σχολιάζει
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης απαντά πως η ανάπτυξη ενός κέντρου πρωτονικής θεραπείας στην Ελλάδα είναι «ένα εγχείρημα ανώριμο στην παρούσα φάση».
Ο καθηγητής Γαζής είχε αναφερθεί στη δυνατότητα κατασκευής ενός επιταχυντή σωματιδίων και άλλων υποδομών, με ειδικό εξοπλισμό για τη θεραπεία κατά του καρκίνου.
Σύμφωνα με τον κ. Γαζή, η «σωματιδιακή προσέγγιση» έχει θεραπεύσει περισσότερους από 25.000 ασθενείς σε όλον τον κόσμο και κατηγορεί την ΓΓΕΤ για «ανεξήγητη πολιτική απόφαση».
Η γενική γραμματεία υποστηρίζει πως για την ώρα δεν υπάρχει καμία διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, ούτε οι αναγκαίες μελέτες βιωσιμότητας, με δεδομένο το υψηλό κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης.
Κατά την ΓΓΕΤ, η συνολική επένδυση εκτιμάται στα 140-170 εκατομμύρια ευρώ με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου να αποτελεί ακόμα αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
To LIFO.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελο Γαζή, που δεσμεύθηκε να μας δώσει σύντομα την απάντησή του στην ανακοίνωση της ΓΓΕΤ.