Τοκογλύφοι, σμαράγδια και ακίνητα: Ξεκινά η δίκη στο Εφετείο Αθηνών

Τοκογλύφοι, σμαράγδια και ακίνητα: Ξεκινά η δίκη στο Εφετείο Αθηνών Facebook Twitter
Τοκογλύφοι, σμαράγδια και ακίνητα: Η απίστευτη υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών
0

Δύο παράλληλες δίκες με βασικό αδίκημα την τοκογλυφία αναμένεται να ξεκινήσουν στο Εφετείο Αθηνών.

Η πρώτη δίκη ξεκινά στις 16 Ιουνίου με «πρωταγωνιστές» έναν έμπορο πολύτιμων λίθων και έναν επιχειρηματία, που τα τελευταία χρόνια ζει στην Νίκαια της Γαλλίας.

Σύμφωνα με την υπόθεση ο επιχειρηματίας κατηγορείται για τοκογλυφία, στο πλαίσιο της οποίας φέρεται να υπεξαίρεσε πολύτιμους λίθους αξίας 600.000 ευρώ από τον έμπορο και μηνυτή του, όπως μεταφέρει η εφημερίδα «Έθνος». 

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιγράφονται διαφόρων ειδών συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις περιγραφές του μηνυτή και θύματος στα δικόγραφα, ο επιχειρηματίας ασχολούνταν με πολύτιμους λίθους από το 1988. Ο αντίδικός του, που κατηγορείται για τοκογλυφία, τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που «σύχναζε στα καφέ του Κολωνακίου για να βρει πελάτες».

Η γνωριμία των δύο ανδρών έγινε το 2002. Την επόμενη χρονιά, ο φερόμενος ως τοκογλύφος φέρεται να ζήτησε από τον επιχειρηματία την κατασκευή κοσμήματος για να το προσφέρει ως δώρο στη σύζυγό του.

Εκείνη τη χρονική περίοδο ο έμπορος και η επιχείρησή του περιήλθαν σε δεινή οικονομική θέση, καθώς πλέον δεν μπορούσε να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει. «Απευθύνθηκα στον κατηγορούμενο γιατί γνώριζα ότι δραστηριοποιείται επί σειρά ετών σε τέτοιου είδους διευκολύνσεις, καθώς φαίνεται ότι ήταν γνωστός για τον δανεισμό χρημάτων σε τρίτους αντί αδρών τοκογλυφικών ανταλλαγμάτων» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο έμπορος εμφανίζεται να πήρε το ποσό των 179.800 ευρώ από το 2003 έως και το 2011, από τον κατηγορούμενο ενώ σε αυτό το διάστημα του κατέβαλε 40.640 ευρώ μόνο για τόκους, με το επιτόκιο δανεισμού να κυμαίνεται από 5% έως 7% μηνιαίως, «ποσοστό που υπερέβαινε κατά πολύ το νόμιμο και θεμιτό ποσοστό επιτοκίου δανεισμού, καθώς ανερχόταν σε ετήσια βάση σε ποσοστό 60% έως 84%», όπως σημειώνεται στο επίμαχο βούλευμα.


Τον Μάιο του 2011, ο έμπορος ζήτησε πάλι χρήματα από τον κατηγορούμενο, που του «προσέφερε» το χρηματικό ποσό των 50.800 ευρώ, με τόκο 5% μηνιαίως.

Αλλά, σύμφωνα με το βούλευμα αυτή τη φορά ζήτησε ως ενέχυρο από τον έμπορο να του παραδώσει διάφορους πολύτιμους λίθους συνολικής αξίας 602.000 ευρώ.

Αυτοί ήταν: 1 σμαράγδι βάρους 6,80 ct και αξίας 23.000 ευρώ, 1 σμαράγδι βάρους 7,10 ct και αξίας 25.000, 1 διαμάντι βάρους 7,63 ct και αξίας 300.000, 2 σμαράγδια βάρους 12,12 ct και αξίας 10.000, 2 σμαράγδια βάρους 9,90 ct και αξίας 14.000, 3 σμαράγδια βάρους 15,10 ct και αξίας 22.000, 2 σμαράγδια βάρους 12,12 ct και αξίας 10.000, 1 σμαράγδι βάρους 27,13 ct και αξίας 16.000, 3 σμαράγδια βάρους 32,35 ct και αξίας 100.000 και 1 ρουμπίνι βάρους 160 ct και αξίας 80.000 ευρώ.

Στις 7 Ιουνίου 2011, ο κατηγορούμενος απαίτησε από τον έμπορο να του μεταβιβάσει 42.750 ευρώ από ληξιπρόθεσμη οφειλή μισθωμάτων, προκειμένου να του επιστρέψει τα κοσμήματα που είχε λάβει.

Έτσι, προχώρησαν σε ιδιωτικό συμφωνητικό (συμφωνία εκχώρησης). Αλλά, παρά το γεγονός ότι ο μηνυτής του μεταβίβασε την απαίτησή του, ο κατηγορούμενος ουδέποτε του επέστρεψε τα κοσμήματα.

Το τρίτο πρόσωπο της υπόθεσης είναι φίλος του εμπόρου πολύτιμων λίθων, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2010 προχώρησε σε έκδοση δύο μεταχρονολογημένων τραπεζικών επιταγών, συνολικού ύψους 460.000 ευρώ.

Αυτές φέρεται να τις παρέδωσε στον φερόμενο τοκογλύφο ως εγγύηση για τα ποσά με τα οποία είχε δανείσει τον μηνυτή.

Τον επόμενο μήνα καταρτίστηκε συμφωνητικό με την οποία το φιλικό πρόσωπο του μηνυτή, ως εκπρόσωπος μιας τεχνικής εταιρείας, ανέλαβε την υποχρέωση να πωλήσει στον κατηγορούμενο ένα οικόπεδο στην Καλλιθέα αντί τιμήματος 460.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να προσπάθησε να υφαρπάξει οικόπεδο στην Καλλιθέα από φίλο του μηνυτή, ο οποίος, εξέδωσε επιταγές 460.000 ευρώ ως εγγύηση για τα δανεικά.

Την κατάσταση φέρονται να επιβεβαιώνουν και μάρτυρες που δανείστηκαν από τον κατηγορούμενο με ίδιους ή παραπλήσιους όρους.

«Ο κατηγορούμενος εκτόξευσε απειλές για τη ζωή μελών της οικογένειάς του. Με τον τρόπο αυτόν τον υποχρέωνε να του παρέχει συνδρομή προς διευκόλυνση της εγκληματικής του δραστηριότητας» αναφέρει μάρτυρας στην υπόθεση και πατέρας πασίγνωστης κυρίας της σόουμπιζ.

Η αναφορά των δικαστών δεν είναι τυχαία, αφού εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ακόμη μία δίκη (σ.σ.: αναμένεται να παραγραφεί λόγω της αλλαγής στον ΠΚ) με κατηγορούμενο το ίδιο πρόσωπο, πάλι για τοκογλυφία, ενώ στην αρχική μήνυση κατηγορούνταν και ο έμπορος πολύτιμων λίθων ως συνεργάτης του φερόμενου ως τοκογλύφου.

Ωστόσο αυτός απαλλάχθηκε από την κατηγορία αφού και οι μηνυτές άλλαξαν τις καταθέσεις τους λέγοντας πως εκβιάστηκε για να βοηθήσει τον φερόμενο ως τοκογλύφο αλλά και οι και οι δικαστές έκριναν ότι από φόβο έγινε για κάποιο διάστημα «μπροστινός» του τοκογλύφου.

Με πληροφορίες από «Έθνος»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM