Τραγωδία στο Κιάτο: «Η κόρη πέθανε με συμπτώματα αλλαντίασης, η μητέρα παλεύει διασωληνωμένη»

Τραγωδία στο Κιάτο: «Η κόρη πέθανε με συμπτώματα αλλαντίασης, η μητέρα παλεύει διασωληνωμένη» Facebook Twitter
0

Πληροφορίες για μία νέα, απροσδόκητη οικογενειακή τραγωδία στο Κιάτο ήρθαν στο φως πριν από λίγα λεπτά. 

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, δύο γυναίκες, μια 77χρονη και η 46χρονη κόρη της είχαν καταναλώσει φασολάκια και, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το κανάλι, η μία κατέληξε με συμπτώματα αλλαντίασης και η άλλη δίνει μάχη για τη ζωή της διασωληνωμένη. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κόρη κατέληξε πριν την μεταφέρουν στο ιατρικό κέντρο Κιάτου, ενώ η ηλικιωμένη μητέρα της διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Κορίνθου όπου έχει διασωληνωθεί. 

Upd: Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Καρπούζης, περιορίστηκε στο να πει ότι η ηλικιωμένη εισήχθη με διάγνωση δηλητηρίασης. «Σε κέντρο υγείας μάθαμε εκ των υστέρων ότι απεβίωσε η κόρη», δήλωσε ο Δρ. Καρπουζής, αποφεύγοντας προς το παρόν να επιβεβαιώσει κάποια άλλη πληροφορία. Η ηλικιωμένη εισήχθη σε ΜΕΘ Covid επειδή ήταν θετική και στον κορωνοϊό, και η κατάστασή της είναι σταθερή. 

Upd2:Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Κιάτου ρώτησαν τον πατέρα της νέας γυναίκας και σύζυγο της διασωληνωμένης, τι είχαν καταναλώσει οι δύο γυναίκες πριν το περιστατικό και εκείνος τους απάντησε ότι το μεσημέρι είχαν φάει φασόλια, αυγά και τυρί.

Φως στην υπόθεση αναμένεται να ρίξει και η νεκροψία - νεκροτομή.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Κλινική εικόνα και είδη αλλαντίασης

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης εμφανίζονται συνήθως 8-36 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· -Κράμπες στην κοιλιακή χώρα

· -Δύσπνοια που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικήανεπάρκεια

· -Δυσκολία κατάποσης

· -Διπλωπία όρασης

· -Ναυτία

· -Τάση προς έμετο

· -Παραλυτική αδυναμία (και στις δύο πλευρές τουσώματος)

Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

· -Δυσκοιλιότητα

· -Έκκριση σάλιου

· -Αναπνευστική δυσχέρεια

· -Αδύναμο κλάμα

· -Αδυναμία, απώλεια μυϊκού τόνου 

Με πληροφορίες από τηλεοπτικό σταθμό Mega

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM