Πιθανή η περίπτωση την επόμενη εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται από 2.100 έως 3.00, σύμφωνα με εκτίμηση του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη.
Βάσει του μοντέλου της ερευνητικής του ομάδας, ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι υπάρχει οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα του κορωνοϊού.
Προϋπόθεση για την καταγραφή αυτών των αριθμών είναι τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.
Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.
Διευκρίνισε δε, ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση θα αρχίσει περίπου από τις 18 με 20 Μαρτίου.
«22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.
«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1.900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις στην Αττική, επανέλαβε την εκτίμηση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου, ότι επικρατεί μετάλλαξη του κορωνοϊού σε ποσοστό 80% με 90%.
Οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη ανέφερε την Παρασκευή κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, η κ. Παπαευαγγέλου.
Διευκρίνισε δε, ότι τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος.
Με πληροφoρίες του ΣΚΑΪ