Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης, με αντικείμενο το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να διεξαχθεί στο υπουργείο την Τετάρτη του Πάσχα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Αυγής της Κυριακής», στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, το οποίο θα ρυθμιστεί, το αμέσως επόμενο διάστημα με άλλο νομοσχέδιο.
Στο μεταξύ, στην επιστολή του προς τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων, την οποία παρουσίασε το αθηναϊκό πρακτορείο στις 7 Απριλίου, ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει την αύξηση από την 1η Οκτωβρίου κατά 10,91% των κατώτατων αμοιβών, (στα 650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες), και την άρση των μισθολογικών διακρίσεων με βάση την ηλικία των εργαζομένων. Στόχος είναι «η σταδιακή επαναφορά έως τον Ιούλιο του 2016, του γενικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2012», δηλαδή στα 751 ευρώ μεικτά.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, με τον νέο νόμο επαναφέρονται οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Μεσολάβησης και της Διαιτησίας, (ΟΜΕΔ) και παρέχεται η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, όταν το ένα μέρος αρνείται την μεσολάβηση ή απορρίπτει την μεσολαβητική πρόταση. Επεκτείνεται επίσης, η αρμοδιότητα της διαιτησίας επί του συνόλου της κρινόμενης συλλογικής διαφοράς και παρέχεται η δυνατότητα της επαναδιατύπωσης της πρότασης του μεσολαβητή και η αναζήτηση συγκλίσεων για την οριστική μεσολαβητική πρόταση. Καταργείται τέλος, ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και δικαστικού ελέγχου της διαιτητικής απόφασης με τον δικαστικό έλεγχο να παραμένει σε πρώτο βαθμό μόνο ως προς τη νομιμότητα της διαιτητικής διαδικασίας.
Στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχονται οι αυξήσεις των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων, και επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων έξι μήνες μετά από τη λήξη τους, με δυνατότητα παράτασής της σε περίπτωση προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
Εισάγεται η υποχρέωση των διαπραγματευόμενων μερών για κωδικοποίηση των όρων προηγούμενων όρων συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων στο περιεχόμενο των νέων συλλογικών ρυθμίσεων, προκειμένου αυτές να διατηρηθούν σε ισχύ.
Ακόμη, καθιερώνεται η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση και αίρεται η αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο. Επαναφέρεται τέλος η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους σε περίπτωση συρροής των συλλογικών συμβάσεων και θεσμοθετείται η συλλογική διαπραγμάτευση και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων.
σχόλια