Υπόθεση Novartis: Εν αναμονή νέων εξελίξεων και αποκαλύψεων

Υπόθεση Novartis: Εν αναμονή νέων εξελίξεων και αποκαλύψεων Facebook Twitter
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν κάποιοι προϊστάμενοι στις εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών για το εάν κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, επιχείρησε να παρέμβει σε οποιαδήποτε υπόθεσή τους. Φωτο: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος
0



ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ πλέον την κοινή γνώμη η υπόθεση Novartis, η οποία αφενός έχει τραβήξει πολύ, χωρίς να έχει οδηγήσει κάπου ως τώρα, αφετέρου αρκετοί έχουν βγάλει μάλλον τα συμπεράσματά τους από τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί στην πορεία μέχρι τώρα.

Υπάρχει βέβαια αρκετή σύγχυση ακόμα, καθώς κάποιοι από τους εμπλεκόμενους έχουν επιλέξει την τακτική της πρόκλησης θορύβου, προκειμένου οι πολλοί να μην καταλαβαίνουν τι ισχύει και τι όχι.

Για την κοινή γνώμη είναι πολύ δύσκολο να βγάλει συμπεράσματα μέσα από όλη αυτή την τεράστια ροή πληροφοριών, όπου χάνονται τα σημαντικά και τα πραγματικά στοιχεία. Μόνο κάποιος που παρακολουθεί συστηματικά, διαβάζει κριτικά, ψάχνει και αναλύει, τσεκάρει και συγκρίνει, θα μπορούσε να καταλάβει όσα έχουν παιχτεί.

Αυτό που κυρίως έχει συμβεί είναι ότι εξαρχής υπάρχουν δύο στρατόπεδα και ο καθένας ερμηνεύει κάθε φορά τις εξελίξεις της υπόθεσης, ανάλογα με την πλευρά που υποστηρίζει: Αυτό της πρώην κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ισχυριζόταν ότι το πραγματικό σκάνδαλο (και το «μεγαλύτερο όλων των εποχών») ήταν η εμπλοκή πολιτικών προσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Παναγιώτης Πικραμμένος κ.ά., και αυτό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζονταν ότι το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis αφορούσε μόνο τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα και δολίως το παραποίησε, ώστε να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Για τη σκανδαλώδη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, τα χρόνια πριν από την κρίση, υπήρχε ουσιαστική πολιτική ευθύνη, αλλά ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που την είχαν, ούτε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που τους διαδέχθηκε, θέλησαν να την αναδείξουν.

Καμία πλευρά δεν επέδειξε ποτέ πραγματική πολιτική βούληση για να ελεγχθεί η πολιτική διαπλοκή με τις φαρμακευτικές. Ούτε να τιμωρηθεί για τις αθέμιτες πρακτικές της η Novartis ενδιαφέρθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα η Έλλαδα να μην έχει αποζημιωθεί, όπως άλλες χώρες.

Για τη σκανδαλώδη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, τα χρόνια πριν από την κρίση, υπήρχε ουσιαστική πολιτική ευθύνη, αλλά ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που την είχαν, ούτε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που τους διαδέχθηκε, θέλησαν να την αναδείξουν. Οι πρώτοι για τους αυτονόητους λόγους και ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή –προκειμένου να αποκτήσει ερείσματα– συνεργάστηκε κρυφά ή φανερά με πολλά πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης κατάστασης που εμπλέκονταν.

Αλλά και όταν ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια οδό ακολούθησε, παρά τους περιορισμούς του μνημονίου. Επί θητείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας, το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μείωσε τις τιμές των φαρμάκων, ως όφειλε και όπως όριζε ο νόμος, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να γλιτώσουν εκατομμύρια ευρώ και να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο και οι ασφαλισμένοι.

Κανένας λοιπόν δεν ενδιαφερόταν για την ουσία αυτής καθαυτής της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι το σκάνδαλο της Novartis ήταν μια καλή αφορμή για να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, όπως αποδείχθηκε, και η δικαιοσύνη αναγκάστηκε να βάλει στο αρχείο τις κατηγορίες για Σαμαρά, Βενιζέλο, Πικραμμένο και τους περισσότερους. Η δε Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρθηκαν μόνο για να τιμωρηθούν όσοι «έστησαν τη σκευωρία», αλλά όχι για την υπόθεση Novartis, για την οποία όλοι μιλάνε αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν αρκετές εξελίξεις στην υπόθεση αυτή. Στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ταλαντεύτηκαν για λίγο, εάν πρέπει να αποστασιοποιηθούν και να αφήσουν μόνο τον Παπαγγελόπουλο (επειδή θεωρούσαν ότι αν συνεχίσουν να ταυτίζονται μαζί του μπορεί να υπάρχει πολιτικό κόστος ), αποφάσισαν να πάνε μαζί μέχρι τέλους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Παπαγγελόπουλος δεν έκανε ό,τι έκανε μόνος του και κρυφά.

Στη συνέχεια προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να ζητά προθεσμία ενός μήνα, κάτι που όμως οι άλλοι δεν δέχθηκαν, αφού θεώρησαν ότι σκοπός του ήταν η παρακώλυση της διαδικασίας «για να μην τελειώσουμε ποτέ», όπως έλεγαν στην Βουλή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή κατηγορούν την πλειοψηφία της Προανακριτικής ότι προχωράει σε «πραξικόπημα», μετατρέποντας μια κοινοβουλευτική επιτροπή σε κομματικό όργανο της Ν.Δ. επειδή, όπως λένε, αρνούνται να έρθουν και να καταθέσουν ως μάρτυρες ανώτεροι και ανώτατοι εν ενεργεία δικαστικοί, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι έκαναν δεκτό το αίτημα του Παπαγγελόπουλου και θα καταθέσουν οι δικαστικοί που προτείνει. «Όλοι αυτοί που θα έρθουν είναι οι δικοί του» αναφέρουν.

«Δεν δεχθήκαμε να έρθουν άλλοι 40 μάρτυρες. όπως θα ήθελε ενδεχομένως, για να μην τελειώσει η διαδικασία ποτέ. Τα αιτήματά του έγιναν δεκτά, θα καταθέσουν αυτοί που θέλει, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο μήνα. Δεν μπορεί να εξετάζουμε μάρτυρες για πάντα» υποστηρίζουν.

Υπόθεση Novartis: Εν αναμονή νέων εξελίξεων και αποκαλύψεων Facebook Twitter
Συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Φωτο: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει ζητήσει να κληθούν να καταθέσουν κάποιοι προϊστάμενοι στις εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Αθηνών για το εάν κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, επιχείρησε να παρέμβει σε οποιαδήποτε υπόθεσή τους.
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι «ουδέποτε παρενέβη στα καθήκοντά τους κατά την επίδικη περίοδο» και ότι όσα αντίθετα κατέθεσαν κάποιοι εισαγγελείς και ο Σάμπυ Μιωνής είναι «τελείως αναληθή και αντιφατικά».

Η υπερασπιστική του γραμμή τελευταία είναι ότι αυτός δεν γνώριζε τίποτα από αυτά για τα οποία κατηγορείται και ότι βρίσκεται σε αυτήν τη θέση απολογούμενος, επειδή «τον κυνηγάει ο Σαμαράς».

Στελέχη της ΝΔ θυμίζουν ότι όταν ο Δ. Παπαγγελόπουλος, το 2013, ήθελε να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ και την υποψηφιότητά του έσπρωχναν καραμανλικοί και ΑΝΕΛ, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συμφωνήσει. Η υποψηφιότητά του, ωστόσο, δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία (παρότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ του πρώην διοικητή της ΕΥΠ της ΝΔ τότε), επειδή ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που είχε ενστάσεις και κυρίως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, που ψήφισε «κατά», με τους υπόλοιπους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν «παρών».

Ο Απόστολος Κακλαμάνης αρνήθηκε να συναινέσει στην εκλογή του Παπαγγελόπουλου, λόγω του «σκοτεινού ρόλου» που έπαιξε ως εισαγγελέας στην υπόθεση των υποκλοπών. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, είχε καταγγείλει τότε «χυδαία συναλλαγή των τριών κομμάτων».

Ο Παπαγγελόπουλος καταγγέλλει επίσης «πολιτικές μεθοδεύσεις» προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να «ξεπλυθεί το σκάνδαλο Novartis και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ», λες και δεν ήταν εκείνος σχεδόν 5 χρόνια αρμόδιος για τα θέματα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας, παρουσιάζοντας μηδενικό αποτέλεσμα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είχε κατηγορήσει τον Παπαγγελόπουλο ότι είχε διαδραματίσει σκοτεινό ρόλο, ότι βαρύνονταν με καθυστερήσεις που συσκότισαν την αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και δεν ήταν πρόσωπο που μπορούσε να εγγυηθεί την ορθή λειτουργία και αποστολή του ΕΣΡ.

Σήμερα όλα αυτά έχουν ξεχαστεί. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει ξεπλυθεί πολιτικά μέσω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συνέδεσε την εξέλιξη της πολιτικής του καριέρας.

Ισχυρίζεται ότι τον διώκει ο Αντώνης Σαμαράς και επαναλαμβάνει το αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση μαζί του. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανείς που να δίνει σημασία στο αίτημα αυτό, το οποίο οι βουλευτές της πλειοψηφίας σχολιάζουν ως «γραφικό». «Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί ο Σαμαράς μαζί του. Ο Παπαγγελόπουλος θέλει να κάνει χαμηλού επιπέδου σόου για να ξεχαστεί η ουσία» υποστήριζαν βουλευτές της Ν.Δ.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «απειλεί» συνεχώς με αποκαλύψεις μήνες τώρα, όποτε έρχεται στην Βουλή, αλλά δεν το κάνει. «Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Θα έρθω και νεκρός. Σαν τον Ελ Σιντ θα έρθω στη Βουλή και θα ακούσουν αυτά που πρέπει. Σταγόνα-σταγόνα θα αποκαλύπτω» δήλωσε πάλι μετά την παρουσίασή του ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

ΜΕΤΑΞΥ ΕΚΕΙΝΩΝ που ζήτησε να προσέλθουν για να καταθέσουν, είναι και ο διευθυντής του γραφείου του Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, η πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, γνωστή για τη στενή σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μαρία Παπασπύρου, και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

«Μας ζήτησαν να καλέσουμε και την Κριστίν Λαγκάρντ» αναφέρει βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παρακώλυση του έργου της Επιτροπής ώστε και να μην καταλήξει ποτέ πουθενά. «Δεν θα επιτρέψουμε να γελοιοποιηθεί η διαδικασία. Θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα».

Ο Παπαγγελόπουλος καταγγέλλει επίσης «πολιτικές μεθοδεύσεις» προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να «ξεπλυθεί το σκάνδαλο Novartis και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ», λες και δεν ήταν εκείνος σχεδόν 5 χρόνια αρμόδιος για τα θέματα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας, παρουσιάζοντας μηδενικό αποτέλεσμα.

Μεγάλη έκπληξη έχει προκαλέσει στη Βουλή και η αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» από την Ελένη Τουλουπάκη, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα αρνούνταν να στείλει έγγραφα της υπόθεσης Novartis στο κοινοβούλιο, με το πρόσχημα ότι εάν τα έστελνε, θα αποκαλυπτόταν η ταυτότητα του μάρτυρα.

Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, που εξακολουθεί να χειρίζεται την υπόθεση Novartis, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις προς τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου καθώς ελέγχεται για κατάχρηση εξουσίας, συρραφή καταθέσεων, δίωξη αθώων και παράνομη παροχή καθεστώτος προστασίας σε μάρτυρες. Η ίδια επέλεξε να καταθέσει με γραπτό υπόμνημα, στο οποίο υποστηρίζει ότι είναι θύμα, και ως απόδειξη ότι δεν υπήρξε «στήσιμο» της υπόθεσης επικαλείται ότι την αρχειοθέτησε σχεδόν στο σύνολο της, «όχι βέβαια γιατί πτοηθήκαμε από τις υποβληθείσες μηνύσεις, αλλά γιατί είμαστε απολύτως αντικειμενικοί και αμερόληπτοι».

Σύμφωνα πάντως με τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου (η έρευνα των οποίων ξεκίνησε μετά τις μηνύσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου), στο έγγραφο της κλήσης τους αναφέρουν πλήθος παραβάσεων από την κ. Τουλουπάκη, μεταξύ των οποίων κατασκευή ψευδών στοιχείων και πιέσεις στους 3 μάρτυρες που είχε δώσει καθεστώς προστασίας. Αναφέρουν ότι αρκετές από τις καταθέσεις ήταν «αποτέλεσμα συρραφής και έτοιμα κείμενα, τα οποία δόθηκαν είτε με e-mail, είτε με στικάκια και τα ενσωμάτωσε παράνομα».

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση Αγγελή, η Ελένη Τουλουπάκη αδιαφόρησε για τη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου και απέκρυψε την επισήμανση των αμερικανικών αρχών ότι οι πληροφορίες βασίζονταν σε καταγγελίες μαρτύρων και δεν αποτελούσαν πραγματικά νομικά συμπεράσματα, ενώ κατηγορείται και ότι έθεσε παράνομα σε καθεστώς προστασίας τουλάχιστον έναν μάρτυρα, παρότι γνώριζε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας οικονομικό όφελος.

Ο κ. Αγγελής, πάντως, σε αντίθεση με την κ. Ράικου, απέναντι στην οποία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσαν κάποια επιφύλαξη, ή την κ. Τσατάνη, την οποία θεωρούσαν «δεξιά», έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην κυβέρνηση Τσίπρα και από τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, που τον εγκωμίαζε. Ο κ. Αγγελής άρχισε να αποστασιοποιείται όταν διαπίστωσε στην πράξη τις αντιλήψεις περί «αρμών της εξουσίας» και των «θεσμικών εμποδίων της δικαιοσύνης».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέα αποκαλυπτικά στοιχεία και αποδεικτικό υλικό που δεν θα αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με το παρασκήνιο που υπήρξε. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένεται η υπόθεση αυτή να έχει ολοκληρωθεί, οπότε τις επόμενες μέρες θα προχωράει γρήγορα.

Παρότι η υπόθεση Novartis δεν έχει καταλήξει πουθενά ως τώρα, αρκετά σημεία φωτίστηκαν και έχουν δοθεί κάποιες εξηγήσεις. Μένουν πολλά ακόμα όμως για να φωτιστούν. Ένα από αυτά είναι πώς γίνεται ο αρχηγός της ΕΥΠ της δεξιάς να γίνεται υπουργός Δικαιοσύνης της –πρώτη φορά– αριστεράς.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Με ένα quiz ο Ζιακόπουλος αποκαλύπτει την περιοχή που αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις αύριο

Ελλάδα / Καιρός: Με ένα quiz ο Ζιακόπουλος δείχνει σε ποια περιοχή προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις για αύριο

Αναμένεται υετός τριώρου σε αυτή την περιοχή - Οι βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν Παρασκευή θα συνεχιστούν σχεδόν για όλο το Σάββατο στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή
LIFO NEWSROOM