Το Refugee Aid App είναι ένα μια εφαρμογή για smartphone που απευθύνεται στους πρόσφυγες αλλά και στις MKO που τους παρέχουν βοήθεια. Με αυτό το application, οι πρόσφυγες μπορούν να επικοινωνούν και να ενημερώνονται απευθείας με τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς έτσι ώστε να μπορούν να βρουν άμεσα τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη στην περιοχή που βρίσκονται. Βοηθάει επίσης του μετανάστες να προσαρμοστούν στην χώρα που διαμένουν έτσι ώστε να βρίσκουν πιο εύκολα τις υπηρεσίες που αναζητούν κάθε φορά.
Η ιδέα για το συγκεκριμένο application ανήκει στην Shelley Taylor. Πέρσι τον Οκτώβριο σκέφτηκε πώς οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί δεν γνώριζαν τις υπηρεσίες που πρόσφεραν τα διάφορα γραφεία που έχουν ανά τον κόσμο. Όπως μας εξηγεί «οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός μπορούν να έχουν 20 ή ακόμη και 50 γραφεία αλλά κάθε ένα από αυτά τα γραφεία δεν γνωρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει κάποιο άλλο γραφείο είτε είναι νομική βοήθεια, είτε στέγαση ή πληροφορίες. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα. Μετά συνειδητοποίησα ότι αντιμετωπίζουμε μια τεράστια προσφυγική κρίση και για να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν οι οργανισμοί πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους έτσι ώστε να δουν τι είδους βοήθεια είναι διαθέσιμη σε ποια τοποθεσία από ποιον και από ποιους οργανισμούς. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα γίνεται διπλή προσπάθεια. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα και όχι μόνο. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα παντού».
Με αυτό το application, οι πρόσφυγες μπορούν να επικοινωνούν και να ενημερώνονται απευθείας με τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς έτσι ώστε να μπορούν να βρουν άμεσα τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη στην περιοχή που βρίσκονται.
Η υπηρεσία τέθηκε σε εφαρμογή πριν από λίγες μέρες στην χώρα μας μετά από μια επίσκεψη που έκανε η ομάδα της έτσι ώστε να έρθει σε επαφή με τις MKO και τοπικές ομάδες εθελοντισμού που λειτουργούν εδώ. Και σίγουρα μετά την απόφαση της Ε.Ε. να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην Τουρκία τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα.
«Η μεγαλύτερη μας πρόκληση ήταν να την φέρουμε στην Ελλάδα. Τώρα είναι τα Βαλκάνια. Όταν οι πολιτικές αλλάζουν, τότε και οι οργανισμοί βοήθειας αλλάζουν. Δεν προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες επειδή χρειάζονται χρηματοδότηση και δεν υπάρχει συντονισμός», λέει και συνεχίζει, «Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι πρόσφυγες πρέπει να γνωρίζουν ποιες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε αυτούς είτε φτάνουν στην Λέσβο ή σε κάποιο χοτ σποτ στην Αθήνα ή π.χ. στην Γερμανία. Άσχετα με το που βρίσκονται στο ταξίδι τους, πρέπει να ξέρουν πού μπορούν να βρουν τροφή, στέγη, και ιατρική περίθαλψη. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν για τις νομικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση, τέτοια πράγματα. Και αν μπορέσεις να τα βάλεις όλα αυτά σε ένα χάρτη, μπορούν να δουν τον χάρτη στο τηλέφωνο τους - επειδή όλοι έχουν smartphones – και να βρουν τι είναι δίπλα τους. Αυτό θα τους κάνει πιο άνετους και ανεξάρτητους. Είναι ενήλικες και γνώριζαν που ήταν το σουπερμάρκετ πίσω στην χώρα τους ή που ήταν ο γιατρός. Τώρα που φτάνουν σε αυτά τα καινούργια μέρη, δεν γνωρίζουν την γλώσσα καλά και δεν ξέρουν που θα βρουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους. Η εταιρεία μου έχει την τεχνολογική πλατφόρμα που μας έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε αυτήν την μικρή εφαρμογή για το κινητό και το σύστημα για τις ΜΚΟ για να μπορούν να ποστάρουν τις πληροφορίες τους εύκολα έτσι ώστε να εμφανίζονται στην εφαρμογή. Επίσης υπάρχει ένας τρόπος να γράφεις για επείγοντα περιστατικά που συμβαίνουν π.χ. όταν oi μπουλντόζες γκρέμιζαν τους καταυλισμούς στο Calais, οι οργανισμοί μπόρεσαν να ανεβάσουν αμέσως ένα μήνυμα που έλεγε στους πρόσφυγες να μαζέψουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να πάνε σε μια άλλη τοποθεσία. Όπως και για τις περιοχές που μετακινούνται οι κινητές ιατρικές μονάδες και σε ποια περιοχή είναι διαθέσιμες τις επόμενες μέρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είναι ανοικτή μόνο σε επίσημους οργανισμούς επειδή ανησυχούσαμε για το trafficking και για τα άτομα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες για το κέρδος. Οπότε για να είναι κάποιος σε αυτή την πλατφόρμα πρέπει να είναι ένας επίσημος αναγνωρισμένος οργανισμός ή μια τοπική ομάδα που συνεργάζεται π.χ. με τον Ερυθρό Σταυρό και που να μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι αληθινή. Οι MKO έχουν ενθουσιαστεί αλλά θα τους πάρει λίγο καιρό μέχρι να μάθουν να το χρησιμοποιούν. Όσο για τους πρόσφυγες ελπίζω ότι σιγά, σιγά θα τους γίνει γνωστό από τους εθελοντές που τους βοηθούν έτσι ώστε να τον γνωρίζουν όλοι τελικά κάποια στιγμή. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο μπορούμε γνωστό στην Ευρώπη».
―Τι άποψη έχετε για την κατάσταση; Είμαι από την Αμερική και για μένα η λύση της Ευρώπης είναι απαίσια. Οι Έλληνες και οι Ιταλοί έχουν φερθεί καταπληκτικά αλλά η υπόλοιποι Ευρώπη είναι πραγματικά απαράδεκτη που έκλεισε τα σύνορα της και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα μικρό αριθμό ανθρώπων. Ακόμη κι αν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες έρχονταν σε μια Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είναι και τόσο μεγάλος αριθμός και αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν, δεν είναι τεμπέληδες. Έχουν διασχίσει την θάλασσα ή μια ήπειρο για να σωθούν. Έχω διαφορετική άποψη από πολλούς Ευρωπαίους αλλά πιστεύω ότι είναι υποχρέωση μας ως άνθρωποι να βοηθήσουμε σε αυτή την τραγική κατάσταση την στιγμή που ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες βοήθησαν στην αποσταθεροποίηση της Συρίας. Η προσωπική μου απάντηση είναι ότι αν δώσεις βοήθεια σε ανθρώπους, τότε θα προσφέρουν καλύτερα στην κοινωνία και γι’ αυτό το λόγο έχουμε και πληροφορίες για να τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν».
Η εφαρμογή είναι δωρεάν. Αυτή την στιγμή είναι μόνο στα Αγγλικά αλλά σε λίγες βδομάδες θα μεταφραστεί στα φαρσί και στα αραβικά.