Οι φωτογραφικές κάμερες-παγίδες είναι το ιδανικό εργαλείο για να αντλήσουμε πληροφορίες ακόμα και για εκείνα τα ζώα που είναι τόσο γρήγορα, ώστε δύσκολα τα πιάνει ο φακός. «Τα περισσότερα ζώα κρύβονται, επομένως δεν τα βλέπεις και μένεις με τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κάτι να δεις» λέει ο Roland Kays, ζωολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται σ’ αυτό το άρθρο έχουν τραβηχτεί από την κρυφή κάμερα του Dr.Kays και από δύο άλλες, προσφέροντας εικόνες από τη μυστική ζωή των άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των λιονταριών, που ζουν στους υγρότοπους της Ναμίμπια και των κογιότ που ζουν στα δάση της Βόρειας Καρολίνας.
Η περιοχή του Zαμβέζη στη Ναμίμπια είναι γεμάτη εξωτικά και πολύ ντροπαλά με την κάμερα ζώα. Για να φωτογραφίσει κάποια από αυτά τα ζώα, ο Will Burrard-Lucas, ο φωτογράφος που εργάζεται για το World Wildlife Fund, τοποθέτησε αρκετές κρυφές κάμερες γύρω από μια πολύ δημοφιλή στα ζώα λίμνη και τις άφησε εκεί για τρεις μήνες. Για τον ίδιο η διαδικασία αυτή ήταν λίγο περίεργη: «Ομολογώ ότι δεν είναι πολύ συνηθισμένο να δουλεύεις σε ένα πρότζεκτ χωρίς να έχεις δει ποτέ τα ζώα που φωτογραφίζεις. Ωστόσο κατανοώ ότι η κρυφή κάμερα είναι κυριολεκτικά ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες».
Κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών που ο Burrard-Lucas πέρασε εκεί, οι ελέφαντες που συναντούσε είτε απομακρύνονταν από αυτόν είτε χτυπούσαν τ’ αυτιά τους απειλητικά και τον κυνηγούσαν. Ωστόσο οι φωτογραφίες από την κρυφή κάμερα έδειξαν τους γκρίζους γίγαντες να παίζουν σε ένα ήρεμο περιβάλλον γύρω από τη λασπώδη λίμνη, πιτσιλίζοντας ο ένας τον άλλον.
Το λιοντάρι είναι το εμβληματικό σαρκοφάγο ζώο της Αφρικής και γι’ αυτόν το λόγο ήταν και ο κύριος στόχος του πρότζεκτ του Burrard-Lucas. Στη συγκεκριμένη περιοχή ζει μόνο μία αγέλη λιονταριών, που έχοντας δεχτεί επιθέσεις για πολλά χρόνια από τους τοπικούς κτηνοτρόφους έχουν μάθει να αποφεύγουν τους ανθρώπους.
Ακόμα και η συνάδελφός του Lise Hanssen, μια ερευνήτρια της άγριας ζωής που κατέγραφε για πολλά χρόνια τα σαρκοβόρα της περιοχής, του είπε ότι ποτέ δεν είχε δει την αγέλη. Τον βοήθησε υποδεικνύοντάς του ένα από τα μονοπάτια που τα αιλουροειδή χρησιμοποιούν πολύ συχνά και εκεί τοποθετήθηκαν δύο κάμερες. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών τα λιοντάρια πέρασαν από κει μόνο δύο φορές. Ωστόσο ο Burrard-Lucas κέρδισε από τις συγκεκριμένες κάμερες ένα μοναδικό πλάνο: ένα νεαρό λιοντάρι της αγέλης να κοιτά τον φακό.
Μια κρυφή κάμερα τοποθετημένη στα βουνά της Santa Susana βορειοδυτικά του Λος Άντζελες κατέγραψε την εικόνα ενός θηλυκού κούγκαρ, γνωστού επίσης και ως P-35, να καταβροχθίζει ένα ελάφι που μόλις είχε σκοτώσει.
Το κούγκαρ φορούσε ένα κολάρο ανίχνευσης όταν σκότωσε τη λεία του, γεγονός που επέτρεψε στον Jeff Sikich, έναν βιολόγο από την Εθνική Υπηρεσία Πάρκων, να εντοπίσει το κουφάρι και να τοποθετήσει εκεί κοντά μια DSLR κάμερα τη στιγμή που το ζώο, και νεαρή μητέρα, ξεκουραζόταν. Ο Sikich ήλπιζε πως η κάμερα θα κατέγραφε και το μικρό της να συμμετέχει στο «πάρτι», αλλά δυστυχώς σε καμία από τις φωτογραφίες δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. «Ήθελα να δω αν το μικρό ήταν ακόμα ζωντανό», είπε. «Νομίζω όμως πως πιθανότατα δεν τα κατάφερε».
Η κάμερα κατάφερε τελικά να καταγράψει ένα ζευγάρι μητέρας και παιδιού: μια μαύρη αρκούδα με το μικρό της. Τρεις μέρες αφότου ο Sikich τοποθέτησε τη κάμερά του, οι δυο αρκούδες βρήκαν ό,τι είχε απομείνει από το ελάφι του κούγκαρ και άρχισαν να το τρώνε. Καταβρόχθισαν το κλεμμένο γεύμα και αμέσως εξαφανίστηκαν από τη σκηνή του εγκλήματος, όχι όμως προτού φωτογραφηθούν, εν αγνοία τους, από την κρυμμένη κάμερα.
«Η αρκούδα, φεύγοντας, χτύπησε την κάμερα» είπε ο Sikich. «Και αυτό σήμανε το τέλος των φωτογραφιών για το υπόλοιπο βράδυ».
Κάποιοι εθελοντές από το επιστημονικό πρότζεκτ πολιτών «eMammal» ήταν αυτοί που έστησαν την κάμερα που κατέγραψε το κογιότ στο Game Lands, στη Βόρεια Καρολίνα. Το eMammal είναι ένα πρόγραμμα που ενθαρρύνει τους λάτρεις της άγριας φύσης να εγκαταστήσουν κάμερες στις αυλές τους με την ελπίδα να γνωρίσουν τα πλάσματα που ζουν γύρω τους. Στο Raleigh, στη Βόρεια Καρολίνα, το συγκεκριμένο πρότζεκτ ερευνούσε τις επιπτώσεις του κυνηγιού και της πεζοπορίας στην άγρια ζωή της περιοχής.
«Βρίσκουμε κογιότ σε πολύ περισσότερες αστικές περιοχές απ’ ό,τι νομίζαμε» είπε ο Kays, ο οποίος ξεκίνησε το eMammal πρότζεκτ.
«Μερικές φορές, αυτά που βρίσκεις προκαλούν μεγάλη έκπληξη», λέει ο Kays. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κάποιων μαθητών γυμνασίου από την Ινδία, που με την κάμερά τους τράβηξαν το πέρασμα μιας τίγρης. Στην εικόνα διακρίνεται ο αχνός της εκπνοής της. Τα παιδιά αυτά συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα του eMammal που οργάνωνε την ανταλλαγή φωτογραφιών από κρυφές κάμερες μεταξύ μαθητών από την Ινδία, το Μεξικό και τη Βόρεια Καρολίνα.
Παιδιά από την Ινδία μοίραζαν φωτογραφίες με τίγρεις και λεοπαρδάλεις, ενώ μαθητές από το Μεξικό μοίραζαν τις φωτογραφίες τους με τα ιαγουαρόντι, τους οσελότους και τους σκίουρους με τη δακτυλιδωτή ουρά. Τα παιδιά από τη βόρεια Καρολίνα μοίρασαν φωτογραφίες με κογιότ, γκρίζες αλεπούδες και ελάφια με άσπρη ουρά. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτρέπει στα παιδιά να γνωρίσουν τα θηλαστικά που ζουν στο περιβάλλον τους και που χωρίς αυτό δεν θα γνώριζαν», λέει ο Kays. «Και εκτός από την ευχαρίστηση του να μοιράζονται τις μικρές ανακαλύψεις τους, μπορούν επίσης να συγκρίνουν τα διάφορα είδη μεταξύ τους».