Οι γερανοί, τα γιγαντιαία πτηνά που αποτελούν άρρηκτο κομμάτι της ιρλανδικής παράδοσης – και συχνά αποτελούσαν κατοικίδιο κατά τον μεσαίωνα – ενδέχεται να επιστρέφουν στο νησί μετά από απουσία μεγαλύτερη των τριών αιώνων.
Ένα ζευγάρι γερανών εμφανίστηκε να φωλιάζει σε υγρότοπο της Ιρλανδίας και πλέον εκφράζονται οι ελπίδες πως θα είναι το πρώτο ζευγάρι γερανών στη χώρα που θα δώσει απογόνους. Οι γερανοί βρίσκονται σε έκταση που ανήκει σε πρώην εταιρεία παραγωγής τύρφης, ωστόσο το ακριβές σημείο δεν έχει γίνει γνωστό για την προστασία των πουλιών. Τον Ιανουάριο η Bord na Móna σταμάτησε οριστικά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων τύρφης και πλέον προχωράει στην αποκατάσταση χιλιάδων εκταρίων βαλτότοπων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής περιβαλλοντολόγο της εταιρείας, Μαρκ ΜακΚόρι, η επιστροφή των γερανών για να δημιουργήσουν φωλιά είναι ιδιαίτερα σημαντική. «Παρότι έχουμε δει αυτά τα πουλιά να έρχονται στην Ιρλανδία κατά τον χειμώνα, γενικά δεν τα βλέπουμε κατά την περίοδο αναπαραγωγής» δήλωσε, σημειώνοντας πως το ζευγάρι ήταν το πρώτο που ανακαλύφθηκε να φωλιάζει κατά την περίοδο αναπαραγωγής.
«Έτσι είναι μία σπουδαία ένδειξη το ότι μοιάζουν να είναι έτοιμοι (σ.σ. οι γερανοί) να επαναποικίσουν την Ιρλανδία», ανέφερε κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό είδος για τη χώρα, συνδεδεμένο με την παράδοσή της.
In what is a sighting of particular significance, we recently recorded a pair of Cranes nesting at a site on a rewetted bog. If they successfully breed, they will be the first Common Cranes to do so in Ireland in 300 years.
— Bord na Móna (@BordnaMona) May 3, 2021
Read more: https://t.co/bVW94CIv3Q pic.twitter.com/b5MgAzT5nH
«Υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από το είδος», ανέφερε δηλώνοντας αισιόδοξος για την αναπαραγωγή των πουλιών ενώ ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα οι γερανοί να έχουν αρχίσει ήδη να αναπαράγονται στην Ιρλανδία καθώς ένα νεαρό πουλί εντοπίστηκε στο Δουβλίνο το περασμένο φθινόπωρο.
Οι ενήλικες γερανοί έχουν ύψος περίπου 1,2 μέτρα και το άνοιγμα των φτερών τους ξεπερνά τα 2 μέτρα. Υπήρξαν ένα συνηθισμένος είδος στην Ιρλανδία ωστόσο η καταστροφή του οικοτόπου τους, το κυνήγι αλλά και τα αρπακτικά, όπως οι αλεπούδες, οδήγησαν στην εξαφάνισή τους κάπου ανάμεσα στο 1600 και στο 1700.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πτηνό που θα δει κάποιος στην Ιρλανδία, είναι τεράστιο και πραγματικά αποτελεί κομμάτι της παράδοσής μας. Θα είναι υπέροχο να τα έχουμε πίσω», ανέφερε ο Niall Hatch εκ μέρους του Birdwatch Ireland.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι αποξηράνσεις των βαλτότοπων έβλαψαν περισσότερο το είδος και αξιολογεί ως «πολύ σημαντική» την αποκατάσταση από την Bord na Móna. Ο Hatch ευελπιστεί πως όσο βελτιώνονται οι συνθήκες στην Ιρλανδία ενδέχεται να επιστρέψουν περισσότεροι γερανοί και να αρχίσουν να αναπαράγονται.
Έχοντας σταματήσει να είναι φωλεοποιητικό πτηνό στην Βρετανία για 400 χρόνια, υπολογίζεται πως περίπου 200 γερανοί βρίσκονται διάσπαρτοι στην Ουαλία, στη Σκωτία, στα Φενς, στο Σάφολκ και στο Γκλόστερσαιρ.
Με πληροφορίες από BBC