Τι είναι τα αυγά «χωρίς θάνατο» που μόλις κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά παγκοσμίως

Τι είναι τα αυγά «χωρίς θάνατο» που μόλις κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά παγκοσμίως Facebook Twitter
0

Τα πρώτα αυγά «χωρίς θάνατο» στον κόσμο πωλούνται τώρα στο Βερολίνο καθώς γερμανοί επιστήμονες βρήκαν έναν εύκολο τρόπο να προσδιορίσουν το φύλο των νεοσσών πριν από την εκκόλαψη.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στην ετήσια θανάτωση δισεκατομμυρίων αρσενικών νεοσσών παγκοσμίως.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διαδικασία «Seleggt» μπορεί να καθορίσει το φύλο ενός νεοσσού μόλις εννέα ημέρες μετά την γονιμοποίηση ενός αυγού. Τα αρσενικά αυγά μεταποιούνται σε ζωοτροφές, επιτρέποντας μόνο σε θηλυκούς νεοσσούς να εκκολάπτονται στο τέλος μιας περιόδου επώασης 21 ημερών.

«Εάν μπορούμε να καθορίσουμε το φύλο ενός αυγού επώασης, μπορούμε να απαλλαγούμε από τη σφαγή ζωντανών αρσενικών νεοσσών», δήλωσε ο Ludger Breloh, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Seleggt, ο οποίος πρωτοστάτησε στο τετραετές πρόγραμμα του γερμανικού σούπερ μάρκετ Rewe Group για πιο βιώσιμα αυγά.

Τι είναι τα αυγά «χωρίς θάνατο» που μόλις κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά παγκοσμίως Facebook Twitter

«Δεν πρόκειται να κερδίσουμε ή να χάσουμε. Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να τερματίσουμε τη σφαγή κοτόπουλων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Φυσικά, υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι μας κρατά όλους επικεντρωμένους σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.

Η διαδικασία για να επιτευχθεί αυτή η καινοτομία ήταν περίπλοκη, αλλά αποδείχθηκε επιτυχής και η Seleggt απέκτησε το πρώτο κοπάδι ορνίθων που είχε εκτραφεί χρησιμοποιώντας τη μέθοδο. Τα αυγά τους - τα πρώτα που θα πουληθούν από κοτόπουλα που εκτράφηκαν χωρίς να πεθάνουν καθόλου αρσενικά κοτόπουλα - βρέθηκαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Βερολίνο τον Νοέμβριο, φέρνοντας τη σφραγίδα «respect».

Η Seleggt σχεδιάζει να εγκαταστήσει την τεχνολογία σε ανεξάρτητα εκκολαπτήρια έως το 2020 και θα  απαιτήσει από τα σούπερ μάρκετ να πληρώσουν μερικά επιπλέον λεπτά σε κάθε κουτί των αυγών που πωλούνται με τη σφραγίδα τους. Τελικά, η ομάδα ελπίζει να επεκτείνει το μοντέλο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι 4-6 δισεκατομμύρια αρσενικά κοτόπουλα σφαγιάζονται παγκοσμίως κάθε χρόνο επειδή δεν εξυπηρετούν οικονομικούς σκοπούς. Μερικά ασφυκτιούν, άλλοι πετιούνται μαζικά σε μηχανές τεμαχισμού ή μεταποιούνται σε τροφή ερπετών.

Η σφαγή είναι ένα ακανθώδες πρόβλημα της σύγχρονης πτηνοτροφίας. Οι άνθρωποι εκτρέφουν  κοτόπουλα για έναν από τους δύο σκοπούς: να παράγουν αυγά ή κρέας. Ωστόσο, τα μισά από όλα τα ζώα που εκτρέφονται για το σκοπό αυτό θεωρούνται άχρηστα. Τα αρσενικά κοτόπουλα δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα για να δικαιολογούν το κόστος της σίτισης για το κρέας τους.

Η σφαγή κοτόπουλων έχει γίνει όλο και πιο αμφιλεγόμενη. Το 2015, ένα βίντεο που έδειχνε τι συμβαίνει στα νεογέννητα κοτοπουλάκια είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως με αυτές τις περιπτώσεις, ελάχιστα βήματα έγιναν προς την κατεύθυνση να αλλάξει κάτι.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Περιβάλλον / Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Η φάλαινα δολοφόνος εντοπίστηκε να σπρώχνει το νεκρό μωρό της ανοιχτά του Σιάτλ - Έχει χάσει δύο από τα τέσσερα μωρά της και αυτό σχετίζεται με την κακή διατροφή, πιστεύουν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM